Criterii, metode si tehnici de evaluare a dezvoltarii copiilor

Cuprins referat Cum descarc?

Profesor dr. Gheorghe Tanasescu, 1996, Igiena, Editura Medicala, Bucuresti;
Lect. dr. Miron Emanuela, Curs: Puericultura si igiena copilului, Iasi.


Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea copiilor si tinerilor se manifesta prin fenomene exterioare (dimensiuni, forme corporale si capacitate functionale, forme de comportare) care pot sa fie apreciate separate si in ansamblu pentru caracterizarea evolutiei acestui proces biologic si psihologic. Au fost stabilite criterii si metode care ingaduie aprecierea dezvoltarii copiilor si adolescentilor pe sectiuni de varsta sau urmarire longitudinala, pe baza examinarilor periodice.
Metode somatoscopice
Metode fiziometrice Pe baza observatiei directe, se pot obtine prin insumarea unor impresii izolate, date pentru:
aprecierea gradului de robustete, marimea corporala, volumul, grosimea, lungimea unor segmente corporale, gradul de armonie somatica sau existent unor dixmorfisme;
caracterizarea habitusului morphologic rezultand din raporturile de marime ale principalelor segmente ale corpului, cap, gat, member inferioare si din formele corporale determinate de cresterea variabila a oaselor, musculaturii si tesutului adipos subcutanat, perioadele successive de alungire si rotunjire corporala dupa Stratz, datele fiziognomice ale lui Zeller, prima modificare de infatisare etc.;
pe baza datelor somatoscopice obtinute se pot aprecia gradul de dezvoltare al caracterelor sexuale secundare, al maturizarii pubertare, axilare si a fetei; modificarile de forma si volum ale glandei mamare si a organelor sexuale externe; modificarea aspectului exterior corporal ca diferentiere de sex;
se pot face observatii asuprea tinutei corpului si semnala unele deformari corporale. De asemenea, se poate aprecia starea tegumentelor si mucoaselor din punctual de vedere al coloratiei si pigmentarii, in special pentru sesizarea unor tulburari ale circulatiei periferice, afectiuni sanguine, tulburari endocrine etc. Datele obtinute prin examenul somatoscopic capata o deosebita valoare diagnostic pentru starea de dezvoltare, prin corelarea lor cu datele somatometrice si fiziometrice. Incercarile de a se fundamenta stiintific prin aprecierea somatoscopica a unor varietati de tipuri morfologice corporale sunt vechi (Hippocrate, Sigaud, Lombrosse, Viola, Pende, Kretschmer si mai recent Sheldon). Cele mai utilizate criterii pentru aprecierea somatometrica a dezvoltarii copiilor sunt urmatoarele:
Inaltimea corpului rezulta din insumarea lungimii membrelor inferioare, a trunchiului, gatului si capului. Inaltimea copiilor variaza cu varsta, sexul si conditiile de viata. Ea se modifica usor in timpul zilei, scazand spre seara datorita tasarii cartilagiilor intervertebrale si accentuarii curburilor coloanei vertebrale din pricina oboselii aparatului musculoligamentar care mentine aceste curburi.
In anumite limite, intre inaltimea copiilor si adolescentilor si forta musculara, capacitatea vitala si rezistenta la effort este o corelatie pozitiva. Corelatia inaltimii cu randamentul scolar subliniata de unii cercetatori trebuie apreciata ca un fenomen de coincidenta, atat inaltimea, cat si randamentul scolar fiind determinate de aceleasi complexe de conditii.
Inaltimea se masoara cu ajutorul antropometrului pentru prescolari si scolari si cu ajutorul pediometrului pentru copiii de 0-3 ani, copilul fiind complet dezbracat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criterii, metode si tehnici de evaluare a dezvoltarii copiilor.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!