Contribuția Teoretică a Psihanalizei la Fundamentarea Psihologiei Dezvoltării

Extras din referat

o Psihologia dezvoltarii
Ciclul vietii umane reprezinta obiectul psihologiei dezvoltarii. Aceasta ramura a psihologiei exploreaza modurile in care au loc, in timp, cresterea fizica si intelectuala a omului, geneza comportamentelor sale individuale si sociale, incercand sa stabileasca o relatie intre comportament si crestere. In esenta, dezvoltarea scurta sau ontogeneza este reprezentata de totalitatea schimbarilor sistematice, bio-psiho-sociale, intraindividuale, care au loc pe parcursul vietii fiecarui om .
Raportata la istoria stiintelor, psihologia dezvoltarii s-a constituit relativ recent ca o ramura separata a psihologiei generale. La fel ca si despre psihologia insasi, se poate spune ca ea are o istorie lunga, dar un trecut scurt.
In decursul primelor decenii ale secolului nostru, psihologia si-a largit scopurile, metodele si tehnicile. Pe masura ce psihologii au inceput sa investigheze alte aspecte ale comportamentului uman si animal, cantitatea si diversitatea informatiilor au crescut, impreuna cu dezvoltarea unor noi metode de cercetare. Specializarea a devenit inevitabila, iar campul psihologiei a fost finalmente divizat in diverse ramuri. Unele dintre primele care s-au separat au fost psihofiziologia, psihologia clinica, psihologia experimentala, psihologia sociala si psihologia copilului. 
Psihologia dezvoltarii isi are originea in practicile multiseculare de ingrijire si cunoastere a copilului, incluzand insa date si din alte ramuri. Pe masura ce informatiile despre dezvoltarea copiilor s-au adunat, alti cercetatori s-au interesat de anii tarzii ai vietii. 
Descoperirea faptului ca dezvoltarea continua si dupa 18-21 ani, precum si cresterea populatiei de peste 65 de ani a dus la crearea unor centre pentru studiul efectelor imbatranirii si a problemelor de dezvoltare intalnite la batrani.
o Psihanaliza
Psihanaliza este o metoda de investigare a proceselor mentale, inaccesibile prin alte mijloace. Totodata, ca urmare a acestei investigari interioare, psihanaliza este si o metoda de tratament a tulburarilor nevrotice . 
Ca tehnica terapeutica, psihanaliza difera de psihiatrie si de psihoterapie in general prin faptul ca stipuleaza existenta unui inconstient psihic si insista asupra analizei si asimilarii inconstientului ca procedeu terapeutic.
Psihanaliza s-a intemeiat treptat pe baza observatiilor si cercetarii clinice, insotite de reflectii si teoretizari privind structura aparatului psihic, dinamica proceselor mentale, refulare, rezistente, regresiune mentala etc. .
Definitia psihanalizei mai include si cunostintele dobindite in urma cercetarii si analizei inconstientului psihic. Aceste cunostinte s-au constituit treptat intr-o noua stiinta numita psihanaliza. 
Psihanalitice sunt si aplicatiile psihanalizei la studiului fenomenelor sociale, culturale, religioase etc. In acest din urma aspect, care pretinde la o reevaluare a mecanismelor si sensurilor culturii, psihanaliza a penetrat in constiinta publicului larg dincolo de limitele ei terapeutice. 
Psihanaliza s-a nascut in Viena sfarsitului secolului al XIX-lea si s-a propagat prin aportul discipolilor freudieni si dizidenti care, mai mult sau mai putin fideli teoriilor freudiene initiale, au dat nastere unor curente si scoli de psihanaliza cu nuantari diferite. Acesta este cazul psihologiei analitice forjate de C. G. Jung sau a psihologiei individuale constituite de Alfred Adler .
Scopul psihanalizei a fost initial descoperirea semnificatiei inconstiente a cuvintelor, actiunilor, fantasmelor unui subiect, folosind asociatiile libere ale acestuia. Subiectului i se cerea sa relateze tot ce-i venea in minte in legatura cu un element dat (cuvant, imagini, o reprezentare anume etc.) sau in mod spontan. Pe baza asocierilor libere ale pacientului, precum si a comportamentului sau manifest, terapeutul ajunge sa cunoasca structura psihica a subiectului, principalele conflicte intrapsihice ale acestuia si modalitati de aparare a eului. Astfel e posibil sa se faca interpretari adecvate rezistentelor, apararilor, transferului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributia Teoretica a Psihanalizei la Fundamentarea Psihologiei Dezvoltarii.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!