Competențele psihologice ale profesorului

Extras din referat Cum descarc?

Modelul de proiectare curriculara centrat pe competente simplifica structura curriclum-ului si asigura o mai mare eficienta a proceselor de predare / invatare si evaluare. Aceasta permite operarea la toate nivelurile cu aceasta unitate: competenta, in masura sa orienteze demersurile tuturor agentilor implicai in procesul de educatie (conceptorii de curriculum, specialistii in evaluare, profesorii, inspectorii, elevii, parintii). 
Din perspectiva psihologiei se integreaza ultimele progrese inregistrate de stiintele cognitive, potrivit carora manifestarea competentei inseamna mobilizarea cunostintelor corespunzatoare si a unor scheme de actiune exersate si validate anterior. Actiunea competenta a individului intr-o situatie data inseamna capacitatea de a mobiliza resurse mentale adecvate (cunostinte, deprinderi, scheme de actiune), de a face transferuri de la alte situatii similare sau relevante si de a pune in ,,act" toate aceste resurse selectate la locul si la timpul potrivit, in cadrul unui exercitiu permanent de adaptare. 
Ratiunea de a fi a scolii este copilul, formarea sa pentru viata, profesorul actionand in scoala nu pentru el insusi, ci pentru elev. Pentru ca actul educativ sa fie eficient si in acelasi timp placut, inegalitatea dintre profesor si elev trebuie depasita. Elevul vrea sa gaseasca in profesorul sau un sprijin intr-o situatie oficiala si nu in primul rand un specialist cu competenta specifica intr-un domeniu stiintific sau altul. El are nevoie de cooperarea profesorului, desi relatia profesor-elev ramane de esenta conflictuala deoarece poarta in sine inainte de toate conflictul promotor al oamenilor in infruntarile dintre generatii. 
Cerinta unei relatii pedagogice de parteneriat se poate construi numai pe baza respectarii unei conditii fundamentale-si anume cunoasterea personalitatii elevului. 
Raportarea profesorului la elev presupune din partea celui dintai


Fisiere in arhiva (1):

  • Competentele Psihologice ale Profesorului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Barzea C. - Arta si stiinta educatiei, Editura Didactica si---Pedagogica R.A, Bucuresti, 1995


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!