Competentele managerului clasei de elevi

Extras din referat Cum descarc?

Profesorul, manager al clasei de elevi are un rol crucial in viata acestora. Atat abilitatile profesorale cat si insusirile de personalitate au repercusiuni profunde in inima discipolilor, provocand reverberatii inca multi ani dupa terminarea studiilor.
Misiunea "data" profesorului nu este deloc usoara - edificarea viitorului umanitatii - dar roadele pe care le culege si pe care ni le ofera sunt deosebite si anume:Oamenii.
Prin felul sau de a fi ori de a nu fi, prin compor!tamente si atitudini, profesorul apropie ori indeparteaza copiii: motiveaza, pedepseste, povatuieste, blamea!za, incurajeaza, demotiveaza etc.
Prin daruirea cu care isi exercita atributiile, prin cunostintele si competentele sale, prin modul in care structureaza in ansamblu interventia educativa, profesorul, influenteaza hotarator elevul, sub toate aspectele personalitatii sale.
Exercitarea profesiunii didactice presupune dobandirea a trei categorii de competente specifice: competente stiintifice (cultura de specialitate, in pregatirea stiintifica pe care o are profesorul intr-un domeniu strict al realitatii sau intr-o arie curriculara), competente psihopedagogice, legate de ,,maiestria pedagogica" si competente relationale (capacitatea de a intretine raporturi satisfacatoare cu esaloanele ierarhiei superioare dar si cu ,,beneficiarii" - elevi, parinti, comunitate).
Rolul reprezinta, din punct de vedere social, totalitatea comportamentelor pe care le presupune calitatea de membru al unui grup. Rolurile profesorului se construiesc pornind de la interrelationarile lui cu diferite grupuri de referinta, care ii impun cerinte distincte.
In lucrarea de fata vom analiza competentele managerului clasei de elevi.
Managementul in scoala are la baza "stiinta conducerii" in general si a scolii in special, stiinta care pune la dispozitie suportul teoretic necesar practicii de conducere; practica acestei conduceri stiintifice furnizeaza la randul sau elemente noi necesare chiar dezvoltarii stiintei conducerii.
Managementul este un proces care determina atingerea scopurilor organizatiei: accentul se pune pe ceea ce face managerul si pe ceea ce rezulta din activitatea lui.
Esenta rolurilor manageriale ale cadrelor didactice in activitatea de la clasa este orientarea si dirijarea resurselor umane si materiale de care dispune clasa si procesul instructiv-educativ la un moment dat, catre realizarea obiectivelor proiectate, in conditii de eficienta maxima.
Scoala este o institutie specializata in realizarea educarii elevilor, sistematic, cu personal specializat, dupa un program fundamentat stiintific.
In sistemul social de educatie si invatamant, cadrul didactic trebuie sa se raporteze la cei pe care ii educa, sa stabileasca relatii de cooperare cu parintii acestora si cu alti factori interesati ai societatii. El nu educa numai la catedra sau in clasa, ci, prin fiecare contact relational cu copiii si parintii, desfasoara o munca de crestere si dezvoltare, de conducere si directionare. Activitatea educatorului se desfasoara in fata unor individualitati psihice umane in formare. Deci educatorul are responsabilitati maxime in ce priveste comportamentele si interventiile lui.
In procesul instructiv-educativ, educatorul constituie figura centrala pentru elevi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competentele Managerului Clasei de Elevi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!