Comparatie intre generatii

Extras din referat Cum descarc?

Diferenta intre generatii este un fenomen care transcende timpul, generatia anterioara simtindu-se de cele mai multe ori superioara celui care isi traieste copilaria, respectiv tineretea, dar in viziunea mea fiecare perioada are farmecul ei. 
Diferenta intre generatii se datoreaza unui stil de viata total diferit, trecerea de la comunism la o forma de democratie, evolutia tehnologiei si mijloacelor de informare. Odata cu trecerea anilor, cu evolutia societatii, cu descoperirile si inovatiile in stiinta, se schimba si omul. 
Perioada adolescentei este perioada cea mai vulnerabila si cea mai usor influentabila din viata fiecarei persoane. Insa, intre adolescentul de astazi si cel de acum 50 ani, se observa o diferenta destul de mare. Adolescentul contemporan se bucura de un numar mare de oportunitati. Datorita faptului ca tehnologia a progresat, viata teenagerul-ui a devenit mult mai usoara in comparatie cu cei ce au fost adolescenti intr-o vreme mai indepartata. 
Astazi, pentru tanarul adolescent, totul este simplificat. El a prins repede procedeul de lucru cu noile tehnologii, incat acestea au devenit indispensabile. Adolescentul de astazi devine o personalitate independenta si distincta mai repede decat cel din trecut, asta datorandu-se dreptului de a alege, caracteristic celor din varsta adolescentei. 
In trecut, deciziile pentru copii erau luate de catre parinti, fara a se tine cont de parerile acestora. Copii erau mult mai supusi parintilor si cadrelor didactice, aveau teama de acestia si mai mult respect, intr-un cuvant erau disciplinati. Elevi aveau uniforme, sali de clasa cu poza tovarasului deasupra catedrei, manuale unice, abecedare cu texte patriotice, sesiuni de munca pe camp, indatoriri si obligatii pentru copii, inca de la intrarea in gradinita. Asa arata sisemul de invatamant romanesc in vremea regimului comunist.
In calitate de elev, acum 50 ani, trebuia sa fii imbracat corespunzator, la intrarea in scoala fiind un filtru format din profesorul de serviciu si elevii din clasele mai mari care trebuiau sa analizeze fiecare elev in parte pentru a fi sigur ca acestia au sarafanul (pana la genunchi), cordeluta, in cazul fetelor, bluza bleu cu numarul matricol si carnetul de elev in mana. 
O alta diferenta este si ora de practica, care in orase era de croitorie, compactorie si multe alte activitati. Soarta elevilor din mediul rural a fost una mai dura, acestia trebuiau sa participe la activitati agricole organizate in cadrul C. A. P. - ului. 
Si profesorii simt diferenta dintre perioada de acum 40-50 ani si cea de acum: Nu era atata democratie ca si acum, elevii erau foarte disciplinati. Statutul de profesor era diferit fata de acum, atunci, profesorul avand o mai mare autoritate. Se putea interactiona mai bine cu elevii, acestia fiind mai supusi. 
Diferenta majora intre adolescentul de ieri si cel de astazi este si normala. Insa, si atunci si acum, copilul ramane copil si are nevoie de parinti pentru a nu fi lasat sa comita greseli mari care le pot influenta viitorul intr-un mod negativ. 
Parerea mea este ca o data cu trecerea anilor, datorita tehnologiei in continua dezvolare copii se dezvolta mental mai repede, stiu mai multe informatii de cultura generala de la o varsta frageda. Exista si exceptii in care adolescentii sunt mult prea captivati de jocuri si se izoleaza de restul lumii. In ceea ce priveste gradul de comunicare a celor doua generatii nu exista mari diferente, poate doar ca acum 50 ani nu aveau asa multa libertate de exprimare, ceea ce ii facea mai ascultatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre generatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!