Basmul cult - Hans Christian Andersen

Extras din referat Cum descarc?

Productiile populare si culte (basme, povesti, povestiri, doine, cantece de leagan, proverbe, ghicitori, etc) au fost dintotdeauna fondul de aur al literaturii pentru copii. Literatura pentru copii este considerata ca parte integranta a literaturii nationale si universale ce cuprinde creatiile literare, care prin profunzimea mesajului, gradul de accesibilitate si nivelul realizarii artistice intra intr-o relatie afectiva cu copiii. Acest gen de literatura se distinge de literatura in general in functie de particularitatile de varsta si psiho-individuale, cuprinzand, deci, scrieri destinate copiilor, din litaeratura populara si culta, opere selectate pe intelesul celor mici si cu precadere deosebit realizate estetic.
Creatiile adresate copiilor abordeaza universul vietii, dar se respecta principiul accesibilitatii.
Prin expunerea unor valori etice, estetice in relatia cea mai potrivita pentru a fi perceputa, literatura pentru copii capata o valoare educativa pe care societatea a utilizat-o pentru imbogatirea culturii sale.
Evident, povestile preferate, ascultarea acasa si la gradinita sunt basmele.
Basmul este specia eticii populare si culte, in proza sau mai rar in versuri, de mare intindere, in care se nareaza intamplari reale ce se impletesc cu cele fantastice. La actiune participa personaje imaginare cu puteri supranaturale ce reprezinta binele si raul; din confruntarea lor ies invingatoare fortele binelui pentru ca ele reprezinta idealurile omului si ale comunitatii in care traieste. 
Basmul este situat intr-un univers care cuprinde doua lumi: cea reala a oamenilor si cea imaginara creata de fantezia poporului.
Unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti autori de basme este H. Ch. Andersen.
El s-a nascut pe 2 aprilie 1805 la Odense, Danemarca si este unul dintre cei mai mari creatori de basme din literatura universala, care a ridicat efectiv basmul din literatura universala apropiindu-l de poezie si filozofie. In timpul vietii el a fost 
celebrat de regalitate si aclamat pentru ca a adus bucurie copiilor din intreaga Europa, basmele sale fiind traduse in peste o suta de limbi si continua sa fie publicate in milioane de exemplare in intreaga lume.
H.Ch. Andersen a reusit sa imbine miraculosul cu elementele comune ale vietii oamenilor simpli, sa ilustreze ca indiferent de piedicile puse, binele invinge intotdeauna raul.
Continutul bogat in aspecte noi de viata, stilul viu, plin de miscare si imaginatie, deosebesc creatiile lui Andersen de cele populare. La acestea mai adaugam doua elemente care caracterizeaza povestile sale: 
1) basme inspirate din folclorul tarii sale, auzite in copilarie si repovestite asa cum i-a placut scriitorului. Includem aici: "Hainele cele noi ale imparatului", "Porcarul", "Klaus cel mic si Klaus cel mare", "Amnarul", etc;
2) basme pe care scriitorul le considera propriile sale creatii : "Lebedele", "Mica sirena", "Privighetoarea", etc. Sursa de inspiratie a constituit-o, de multe ori, pe langa basmul popular, viata sufleteasca bogata si nuantata a povestitorului.
Figura mamei scriitorului, cu viata ei plina de privatiuni, i-a inspirat basmul "N-a fost buna de nimic". Eroul din basmul "Ce povestea batrana Ioana" are trasaturile tatalui sau. "Fetita cu chibrituri" a fost imaginata dupa sora sa vitrega Maria, pierduta de mica in capitala tarii.
V iata intima a scriitorului, deseori nefericita, i-a inspirat unele dintre cele mai frumoase basme, printre care "Mica sirena" si "Privighetoarea".
Personajele care populeaza basmele sale sunt adevarate simboluri ale calitatilor omenesti: curaj, bunatate, modestie, inteligenta, iar altele reprezinta defecte omenesti: ingamfarea, rautatea, invidia, siretenia, minciuna, etc. Prin continutul lor ele influenteaza conduita morala a micilor cititori, le cultiva acestora trasaturi pozitive de caracter, determinandu-i sa le dispretuiasca si sa le inlature din comportamentul lor pe cele negative.
Printre cele mai frumoase povesti ale sale sunt:
? Printesa si mazarea ( cunoscuta si ca Adevarata printesa ) - 1835
? Degetica - 1835
? Mica sirena - 1836
? Hainele cele noi ale imparatului - 1837
? Lebedele - 1838
? Soldatelul de plumb - 1838
? Privighetoarea - 1844
? Ratusca cea urata - 1844


Fisiere in arhiva (1):

  • Basmul cult - Hans Christian Andersen.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

H.Ch.Andersen, (2000), Craiasa zapezii si alte povesti, Ed.Steaua Nordului, Bucuresti 
Munteanu,G., Bolog,E., Goia,V. (1977, Literatura pentru copii, E.D.P., Bucuresti
Calinescu, George, (2006), Estetica basmului, Ed. Pergamon, Bistrita
Goia, Vistian (2003), Literatura pentru copii si tineret, Ed. Dacia, Cluj - Napoca
www.wikipedia.org - Enciclopedia libera


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!