Arta Improvizarii Pedagogice

Extras din referat Cum descarc?

Arta improvizarii pedagogice
Specificul improvizarii
Cuvantul "improvizare" a provenit din latinescul iniprovisus - neastep!tat, neprevazut
Improvizarea se produce sau se reproduce, fara o anume pregatire spe!ciala sau prealabila. Astfel, o lucrare muzicala, artistica, plastica, istoricii, pedagogica imediat reprodusa poate conduce la o improvizare unicala, atragatoare, importanta si de perspectiva. In orice domeniu de activitate creatoare improvizarea reprezinta un nivel al creativitatii. Insa acest component al creativitatii este apreciat in mod diferit de catre artisti (A.S.Puskln, I.S.Bach, C.S.Stanislavski) sau de catre filozofi, sociologi, psihologi si pedagogi. Divergentele isi gasesc explicare in faptul, ca fiecare dintre specialistii amintiti incearca sa determine care este specificul picturii, retoricii etc. si care este specificul pedagogiei ca arta a educatiei.
In unele lucrari filozofice se afirma ca activitatea creatoare este un pro ces deosebit, bazat pe interactiunea dintre stereotip si improvizare. L. A.Saburov considera ca diferite tipuri de activitate contin in sinea lor atit stereotipuri, cit si improvizari; improvizarile fiind una din conditiile dezvoltarii activitatii creative. De aici, deduce L.A.Saburov, reiese ca improvizarea si stereotipurile sunt componente ale unui anume tip de activitate.
In realitate insa, nu este asa. Improvizarea intotdeauna poarta un caraciuf definitivat, public, creativ, reprezentind o reactie prompta la activitatea creatoare. Spre deosebire de stereotip, improvizarea este neasteptata, surprinzatoare, ea ignoreaza sablonul si combinarile. Multi psihologi considera ca un provizarea este un component al activitatii creatoare. in cercetarile lor, dintii sustin ca improvizarea e posibila doar pe fondul intuitiei. O alta categoric de specialisti (D.N.Uznadze, I.V.Strahov si altii) considera ca datorita intuitiei are loc producerea neasteptata a ideilor, gindurilor ce se realizeaza creativ.
Improvizarea si intuitia
Improvizarea se sprijina pe intuitie, fiind unul din componentele ei initiale si principale. Pentru ca activitatea sa devina creatoare, este necesara inspiratia, o stare foarte greu de descris. Inspiratia este un avint creator, in care omul intelege brusc ce are de facut si cum anume trebuie sa faca acest lucru. A.S.Puskin afirma ca "inspiratia e o predispozitie sufleteasca pentru preceperea vie a imaginilor si, prin urmare, pentru intelegerea rapida a notiunilor, care contribuie la explicarea lor". Aceasta stare stimuleaza fortele creative ale personalitatii, trezeste intuitia, alimentind inspiratia. Inspiratia nu poate fi inlocuita nici de cunostinte, nici de maiestrie. Momentele inspiratiei nu sunt doar componente ale personalitatii creative, dar si ale came!liilor ce muncesc fizic. Dupa cum considera compozitorul I.F.Stravinski, "inspiratia - este forta motrice, care persista in orice activitate umana". Dar aceasta forta se pune in miscare cu eforturi: efortul este munca". Pentru orice tip de activitate creatoare este necesara inspiratia, dar inspiratia nu este leva ce vine de undeva, aceasta forta creatoare este obtinuta prin uman. Ignorantii isi inchipuie inspiratia ca o explozie nefireasca, in care "creatorul asteapta soaptele muzelor binefacatoare. Psihologul A.Silivestru considera ca avintul creator este intotdeauna precedat de o imensa munca pregatitoare, in care omul aduna treptat substratul faptic, care mai tirziu favorizeaza naste!rea inspiratiei. in acest fel noi ne apropiem de fenomenul procesului creativ intuitia ca forma specifica de cunoastere perceptiva, realizata fara partici!parea nemijlocita a ratiunii in procesul creatiei si care joaca un mare rol in acel moment al inspiratiei, conducind, de altfel, la o rezolvare brusca a problemei.
Importanta intuitiei in cunoasterea adevarului este foarte hot?ritoare entru situatiile complicate, in etapa de patrundere in necunoscut. Aici intuitia completeaza logica, ratiunea. Analizind rezultatele muncii creative, este greu a determina ce rol a jucat inspiratia in actul de creatie. Psihologul A.N.Luk, cercetind psihologia creativitatii, a ajuns la concluzia ca atit savantii, cit si oamenii de creatie (pictorii, muzicienii, literatorii etc.) au o intuitie creativa inalta. Dar atit intuitia, cit si inspiratia sunt niste oaspeti rari, care nu plac oamenilor lenosi. Atit intuitia, cit si inspiratia sunt laturi ale aceluiasi intreg, care nu pot fi detasate decit in detrimentul creatiei. Atit inspiratia, cit si intuitia, nealimentate cu munca, ramin nerealizate. Pentru provoca starea de inspiratie sau intuitie, pedagogul trebuie sa invete a armoniza mintea, cugetul si sufletul cu lumea inconjuratoare, pentru a trezi potentialul sau creator si talentul pe care-1 poseda.
Structura improvizarii
Ideile creative, ca rezultat al intuitiei si inspiratiei, apar in procesul unei unei constiente, aprofundate. Inactivitatea nu poate trezi potentialul creativ al personalitatii. In acest proces complicat participa intregul ansamblu de calitati umane: vointa, temperamentul, atentia, memoria, gindirea, inspiratia, intuitia, improvizatia.
Improvizatia, ca una din calitatile umane, prezinta un deosebit interesante . H.Harcihin, analizind procesul creativ, a stabilit citeva etape ale improvizarii. Astfel, dinsul deosebeste etapa incipienta. La aceasta etapa este atestata pentru intiia oara aparitia neasteptata a ideilor, a gindului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta Improvizarii Pedagogice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!