Arhitectura calității în educație

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In aceasta lucrare am abordat aspecte legate de necesitatea regandirii conceptului de calitate in conditiile in care competitia nationala interna si internationala creeaza o presiune puternica, dar necesara asupra institutiilor de invatamant si asupra sistemului educational in ansamblul sau. 
Obiectivul fundamental al lucrarii a constat in construirea unui concept al calitatii care sa surprinda cat mai fidel si cu acuratete ridicata schimbarile transformationale profunde atat din societate, cat si din fiecare organizatie in parte.
In prezent, actorii din sistem -  studentii, cadrele didactice si angajatorii au inceput sa realizeze ca nu exista nici o alta activitate care promite mai multa influenta in imbunatatirea societatii decat dezvoltarea unei generatii care intelege conceptul de calitate si actioneaza pentru a-l imbunatati.
Metodologia de cercetare 
S-a concretizat in aplicarea unui set de instrumente de cercetare care cuprinde:
analiza documentara ( articole, studii, rapoarte, lucrari din literatura de specialitate dedicata calitatii si asigurarii calitatii) 
chestionare elevi(250);
Chestionare cadre didactice(160);
Chestionare parinti (130);
Chestionare reprezentantii comunitatii locale(90);
observatii directe,
interviuri cu factorii implicati in doisprezece scoli din mediul rural din judetul Gorj. 
Ministrii educatiei din tarile europene au identificat patru prioritati cheie pentru viitorul EHEA -  SEIS (2015) 
Prima dintre acestea este intarirea/ consolidarea calitatii si a relevantei activitatilor de predare si invatare; 
A doua prioritate a reprezentat-o angajabilitatea absolventilor pe traseul longitudinal al vietii lor profesionale; 
A treia dimensiune extrem de importanta a constituit-o transformarea sistemelor de invatamant superior in sisteme mai incluzive si mai transparente; 
A patra dimensiune a fost proiectarea si implementarea unor reforme structurale curajoase, care sa asigure sanse mari de succes atat la nivel social, cat si la nivel individual/ personal .
Rafinarea conceptului de calitate a educatiei 
Calitatea educatiei ca un set de practici, principii si procese ce traverseaza intregul mediu educational poarta amprenta ritmului rapid al schimbarilor sociale, al dezvoltarii tehnologice care transforma invatarea in principala activitate umana si in care organizatiile care invata se transforma continuu, facilitand dezvoltarea individuala si organizationala.
Abordari ale conceptului de calitate
Multi autori considera calitatea drept un concept notoriu evaziv (Gibson, 1996; Neave, 1994; Scott, 1994), alunecos (Pfeffer si Coot, 1991), relativ (Baird, 1998; Harvey si Green, 1993; Middlehurst, 1992; Vroeijenstijn, 1992; Westerheijden, 1990), dinamic (Boyle si Bowden, 1997) si multidimensional (Campbell si Rozsnyai, 2002). Alti cercetatori abordeaza calitatea drept intruchiparea elementelor intrinseci si extrinseci (Ball, 1985;Barnett, 1992; van Vught, 1994). Totusi, pentru alti autori, calitatea este un concept filosofic care nu are o teorie generala in literatura de specialitate (Green, 1994; Westerheijden, 1999).
Vroeijenstijn (2006) comenteaza ca orice definitie a calitatii trebuie sa ia in considerare punctele de vedere ale diferitilor stakeholderi. Urmarind aceeasi idee, Cheng si Tam descriu calitatea ca pe un sistem ce reprezinta input-ul, procesul si output-ul sistemului educational, oferind servicii care multumesc pe deplin atat stakeholderii interni, cat si pe cei externi, prin satisfacerea asteptarilor acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura calitatii in educatie.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!