Analiza specificului familiei în societatea contemporană

Extras din referat Cum descarc?

Familia, una dintre componentele de baza ale societatii umane, s-a confruntat cu numeroase schimbari majore in ultimele generatii. Forumului European ,,Familia in fata secolului al XXI-lea", organizat in 1998 la Atena, a prezentat o serie de concluzii bazate pe studiile efectuate asupra problematicii familiei moderne europene. Astfel, am putut afla ca familia europeana traditionala compusa dintr-o mama, tata si unul sau mai multi copii a devenit astazi doar o optiune. Scaderea ratei de casatorie legala, cresterea numarului de divorturi, acceptarea la scara larga a concubinajului, legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex si scaderea ratei de fertilitate au determinat ca media familiala in Uniunea Europeana sa fie cea mai scazuta din istorie. De asemenea, rolul barbatilor si al femeilor s-a schimbat, femeile avand astazi aceleasi drepturi si oportunitati educationale si de angajare ca si barbatii, fapt ce a dus la modificari dramatice de valori in compozitia si rolul familiei. Astazi, femeia este preocupata de cariera si un statut cat mai inalt pe scara sociala, lasand adesea intemeierea unei familii si maternitatea pe loc inferior in lista de prioritati. 
Desi datele nu sustin ca ar exista transformari revolutionare in valorile familiei traditionale, majoritatea considera ca familia este cea mai importanta (84%), aproape dublu fata de cei care isi considera prietenii ca fiind cei mai importanti. Totusi, modificarile la nivelul familiei sunt extrem de vizibile. Acceptarea mamelor singure a crescut brusc incepand cu 1990, printre primele tari care au acceptat ideea unui singur parinte au fost Islanda si Danemarca, alaturandu-se foarte curand Spania, Lituania si Croatia. In majoritatea tarilor europene, oamenii nu resping cuplurile care traiesc impreuna, fara a fi casatorite. Tara cu valori crestine inca bine inradacinate, Romania a opus rezistenta o perioada de timp acestei practici, insa deja incepe sa reprezinte o normalitate sociala acceptarea tacita a cuplurilor care convietuiesc fara forme legale, in concubinaj. 
Cele mai semnificative modificari din ultimii ani se refera la fertilitate iar acest aspect duce la schimbari demografice importante in timp. Aproape fiecare dintre noi cunoastem astazi cel putin un cuplu cu probleme de fertilitate. In toata Europa a avea copii nu mai este considerata o datorie fata de societate, ci reprezinta doar o borna de atins la un moment dat al vietii. Media de varsta a adultilor care devin parinti a crescut semnificativ in ultimii ani, fapt care a dus si la cresterea numarului de sarcini cu probleme, avorturi terapeutice si copii cu deficiente sau dizabilitati. Alegerea de a nu a avea copii este foarte bine acceptata in cele mai multe dintre tari. Ceea ce determina aceste schimbari pare a fi individualizarea si orientarea catre autonomie, intimitate, auto-actualizare si fericire personala care au devenit importante si indica obiectivele colective.
In ciuda orientarii crescute a valorilor vietii catre individ, familia este inca foarte importanta pentru majoritatea oamenilor. Tranzitia politica si sociala din Europa de Est a adus transformari drastice in viata de familie. Datele ultimilor ani indica schimbari semnificative ale tendintelor de amanare in formarea familiilor, cresterea relatiilor extraconjugale, scaderea nasterilor in cadrul familiei si cresterea celor extramaritale, precum si scaderea semnificativa a dimensiunilor familiale si imbatranirea populatiei au determinat o crestere a ponderii familiilor in varsta sau a persoanelor vaduve. Schimbarile in cadrul familiei au fost consecinta tranzitiei rapide de la o societate totalitara la una democratica. Tranzitia a afectat toate domeniile societatii: politic, economic, social si cultural, toate aceste transformari provocand schimbari radicale in normele si valorile sociale si familiale. In timp ce unii reusesc sa faca fata schimbarilor, altii trebuie sa se bazeze pe societate, in special persoanele singure, parintii, familiile cu un singur copil si persoanele in varsta. Prin urmare, politica sociala si familiala raspunde lent nevoilor oamenilor, iar aceasta se intampla si datorita politicilor de stat care adopta numeroase legi intr-o societate care este intr-o continua schimbare.
Ca si in alte tari din Europa de Est, Romania a prezentat un raport demografic relativ uniform inainte de inceperea tranzitiei spre o societate democratica, dupa inlaturarea comunismului. In timpul vechiului regim formarea familiei fusese caracterizata de casatoria la o varsta tanara -  90% din femei se casatoreau, iar varsta medie la prima casatorie era de 22 -  23 de ani; nasterea timpurie a primului copil -  primul copil se nastea la aproximativ un an de la casatorie. Exceptii de la aceste reguli au fost observate spre sfarsitul anilor '80 in fostele republici Iugoslave, fosta RDG, Ungaria si Estonia. In aceste tari amanarea legaturilor familiale a inceput sa apara din timpul regimului socialist. Aceste tendinte erau similare cu cele observate in Europa de Vest.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza specificului familiei in societatea contemporana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!