- PREZENTAREA MODULUI DE FUNCTIONARE AL DIFERENTIALULUI; - DEFINIREA DIFERENTIALULUI TORSEN; - PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE; - INTELEGEREA FENOMENULUI SI MODUL IN CARE INFLUENTEAZA DIFERENTIALUL TORSEN PERFORMANTELE DE TRACTIUNE; - MODELE CARE AU FOLOSIT/FOLOSESC ACEST TIP DE DIFERENTIAL; - ELEMENTE CONSTRUCTIVE; - OBSERVATII SI CONCLUZII.
INTRODUCERE Diferentialul Torsen reprezinta un subansamblu al transmisiei autovehiculului ce se utilizeaza pentru o distributie asimetrica a cuplului ce foloseste angrenaje melcate. Denumirea provine din limba engleza de la cuvintele "Torque Sensitive", ce semnifica "sensibil la cuplu". A fost inventat de americanul Vernon Gleasman si produs de Gleasman Corporation. Inainte de a explica functionarea diferentialului Torsen, trebuie sa intelegem cum functioneaza un diferential normal. DIFERENTIALUL Diferentialul reprezinta dispozitivul care permite transmiterea cuplului motor si rotirea rotilor cu viteze unghiulare diferite, precum si transmiterea miscarii la un unghi dorit de producator (uzual, 90?), se numeste diferential. Acest lucru duce la posibilitatea ca cele doua roti sa parcurga lungimi diferite atunci cand automobilul se deplaseaza pe drumuri cu neregularitati sau la viraje. Nu o sa intram in detaliu privind clasificarea acestora, insa vom prezenta elementele ce permit functionarea acestuia. Fig. 1 Diferentialul Clasic 1 - arborele de iesire din cutia de viteze 2 - arbori planetari (antreneaza rotile automobilului) 3 - pinion de transmisie principala (pinion de atac) 4 - coroana, sau componenta condusa a transmisiei principale 5 - roti dintate planetare 6 - roti dintate sateliti 7 - carcasa diferentialului Functionare: Miscarea este transmisa de arborele principal prin pinionul de atac care antreneaza coroana principala, aceasta prin carcasa este legata de arborii planetari, respectiv de rotile dintate planetare. Miscarea mai departe se transmite prin rotile dintate sateliti. Pentru a pune in evidenta rolul diferentialului vom analiza doua cazuri separate: - Cazul in care automobilul merge in palier. In acest caz viteza unghiulara relativa dintre cele doua roti sateliti este nula, iar tot mecanismul profita de aceeati miscare. - Cazul in care automobilul intra in viraj, iar rotile acestuia sunt supuse unor distante diferite de parcurs. Acest lucru dezvolta derapare pentru roata care se supune unei distante mai mici de parcurs (putem sa-i spunem si roata aferenta razei interioare a virajului). Pentru a preveni aceasta situatie diferentialul permite deplasarea celor doi arbori planetari cu viteze unghiulare diferite prin intermediul rotilor dintate sateliti (doar una este de ajuns pentru a face posibil acest lucru, se monteaza in schimb mai multe pentru a imparti efortul la care aceastea sunt supuse).
Principalele surse de informare pentru realizarea referatului au fost o serie de videoclipuri ce prezinta modul de functionare al diferentialului TORSEN, constructia acestuia precum si diverse situatii in care se pot afla rotile motoare la deplasarea automobilului. - http://www.e-automobile.ro - https://en.wikipedia.org/wiki/Torsen - http://autoblog.md/ - https://www.youtube.com/watch?v=SOgoejxzF8c - https://www.youtube.com/watch?v=PEdnH7_7_yc - https://www.youtube.com/watch?v=JEiSTzK-A2A&t - https://www.youtube.com/watch?v=osKLMzYxyyw - https://auto.howstuffworks.com/
Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.