Suspensia

Extras din referat Cum descarc?

Suspensia automobilului este destinata sa atenueze sarcinile dinamice ce se transmit de la drum sa imprime oscilatiilor caracterul dorit si sa transmita fortele care actioneaza asupra rotilor si cadrului. 
Oscilatiile ce apar la trecerea automobilului peste neregularitatile drumului influenteaza calitatile tehnice de exploatare ale acestuia, in primul rand caracterul de mers lin al acestuia, calitatile de tractiune , stabilitatea ,maniabilitatea si durabilitatea.
Suspensia automobilelor este compusa din elementele elastice , dispozitivele de ghidare, si elementele de amortizare.
Elementele elastice contribuie la micsorarea sarcinilor, idnamice verticale, provocand oscilatiile caroseriei de amplitudine si frecvente cit mai suportabile pentru pasageri si care sa nu dauneze incarcaturii care se transporta.
Dispozitivele de ghidare transmit componentele orizontale ale fortelor dintre roti si drum, si momentele acestor forte la caroserie ,determinind si caracterul deplasarii rotilor an raport cu caroseria automobilului si an raport cu drumul.
In figura 2.1.se reprezinta fortele datorita interactiunii dintre roti si drum precum si momentele acestor forte.
Fig 1.2. Fortele datorita interactiunii dintre roti si drum si momentele acestora. 
Fortele verticale Z si momentele Mx se transmit la caroserie prin intermediul elementului elastic al suspensiei .
Elementele de amortizare au rolul de amortiza oscilatiile care iau nastere evitind aparitia fenomenului de rezonanta. 
CERINTE SI CONDITII IMPUSE SUSPENSIEI.
Conditiile principale pe care trebuie sa le indeplineasca suspensia unui automobil sunt urmatoarele :
" Sa aiba o caracteristica care asigura un comfort corespunzator , cu inclinari transversale reduse fara lovituri in tampoanele limitatoare si cu o stabilitate buna .
" Caracteristica amortizorului sa corespunda cu cea ceruta de comfortabilitate.
" Sa asigure transmiterea fortelor orizontale si a momentelor reactive de la roata la caroserie .
" Sa aibe o durabilitate elementele elastice , care fac parte din elementele cele mai solicitate ale automobilului.
" Sa aibe o greutate minima .
Pentru asigurarea unui comfort corespunzator , parametrii suspensiei trebuie sa fie alesi tinanduse seama de anumite conditii si anume:
" Frecventa oscilatiilor proprii pentru autoturisme sa fie de 50-70 oscilatii pe minut.Frecventa oscilasiilor proprii depinde de sageata statica a suspensiiloer si a pneurilor si poate fi determinata cu relatia :
 1/2  =300/f [oscilatii/minut]
in care f=fs+fp [cm] este sageata statica datorita suspensiei fs si pneurilor fp.
" Rigiditatea elementelor elastice a suspensiei sa fie pe cat posibil mai reduse pentru a rezulta frecvente proprii mici.
" Amortizarea oscilatiilor terbuie sa fie suficienta astfel incat dupa o perioada amplitudinile sa se micsoreze de 3 pana la 8 ori.
" Indicele de baza al mersului lin al unui automobil este valoarea medie patratica a acceleratiilor verticale masurate in locuri caracteristice.(STAS 6926/13-74).


Fisiere in arhiva (1):

  • Suspensia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!