Sisteme de Siguranta ale Automobilului

Extras din referat Cum descarc?

La nivel mondial exista tendinta de crestere a numarului de autovehicule aflate in exploatare cu implicatie directa in cresterea numarului de accidente auto datorate unor cumuli de factori.
Studiile de specialitate au demonstrat ca exista un numar de trei factori majori cu influente directe asupra producerii de accidente rutiere grave :
- factorul uman ;
- starea suprafetei de rulare si conditiile meteorologice ;
- starea tehnica a autovehiculului.
1.Centura de siguranta
Tipuri de centuri de siguranta 
In zilele noastre, centura de siguranta stoc pe toate masinile este cea in 3 puncte. In foarte rare cazuri, pe bancheta din spate, locul central, se mai foloseste tipul de centura in 2 puncte. Centura in 3 puncte retractabila functioneaza la presiune si se blocheaza atunci cand se simte o oarecare tensiune ce blocheaza tamburul retractor. La masini mai scumpe, precum clasa S de la Mercedes, sistemul Pre-Safe, atunci cand simte un risc crescut de accident (derapaj, pierdere control) tensioneaza automat centura de siguranta si o blocheaza. 
Este important de stiut faptul ca centura de siguranta, la toate modelele moderne dotate cu airbag, activeaza airbagul. Daca centura de siguranta nu este pusa, nu functioneaza nici airbagul. Iar motivul este unul evident: corpul uman, la impact, neavand suportul centurii, se va arunca spre airbag, dar puterea acestuia poate rupe coloana foarte usor. Atunci cand centura este pusa, numai capul aruncat in airbag, acesta atenuand impactul. Foarte multe cazuri mortale se intampla astfel, mai ales la masinile a caror soferi au avut grija sa scape de semnalul sonor al centurii nemontate, punand-o prin spatele scaunului in pozitia normala. Au existat cazuri de fatalitati cauzate de airbag, nu de accident neaparat. 
Mai ales in motorsport, acolo unde se folosesc si scaunele de curse, este folosita centura in 5 puncte sau cea in 6 puncte. Este vorba de o centura formata din 2 parti care vin peste umeri, doua laterale si 1 sau 2 intre picioare, toate unindu-se in zona abdominala. Fixarea este foarte precisa si, spre deosebire de centura retractanta, aceasta este fixa sin u permite miscari ale corpului foarte ample. Este un system foarte sigur, mai ales in caz de rasturnare a masinii. Tot centura in 5 puncte este folosita si la scaunele de copii.
2.Airbag-ul (Perna de aer)
O perna de aer (engleza airbag) este un dispozitiv de siguranta pentru autovehicule sub forma unui balon din material flexibil. Este proiectat sa se umfle rapid in cazul unei coliziuni, pentru a preveni lovirea pasagerilor de obiectele dure din interiorul autovehiculului.
Conceptual sistemul de perna de aer este simplu; O unitate de control (engleza Airbag control unit-ACU) monitorizeaza anumiti senzori cum ar fi accelerometre, senzori de impact, senzori de viteza a rotii, giroscoape, senzori de frana sau senzori de scaun. Cand anumiti factori au fost atinsi, unitatea de control activeaza combustia unui gaz care umfla rapid perna de aer. In momentul in care ocupantul autoturismului intra in contact cu perna, gazul scapa controlat prin mici gauri de ventilatie.
Pernele de aer frontale nu protejeaza ocupantii de ciocnirile laterale, din spate sau rostogoliri. De asemenea, deoarece pernele de aer se activeaza o singura data, acestea nu ofera protectie in timpul coliziunilor multiple. La autoturismele care au senzori de rostogolire, in cazul in care se determina ca accidentul este iminent, acestea activeaza automat pernele de aer frontale si laterale (tip cortina) pentru a proteja ocupantii de impactul cu interiorul, precum si de a nu fi aruncati in exterior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Siguranta ale Automobilului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!