Prelucrări prin abrazare

Extras din referat

Pentru prelucrarea suprafetelor prin aschiere cu ajutorul disculelor abrazive, practica moderna a elaborat a serie metode clasificate in functie de calitatea suprafetelor ce trebuie obtinute. 
Metodele de prelucrare a suprafetelor pieselor cu scule abrazive se impart in urmatoarele grupe:
1. rectificarea ;
2. honuirea (honing) ;
3. lepuirea (lapping);
4. lustruirea ; 
5. vibronetezirea (superfinish).
1. Rectificarea este o prelucrare de aschiere executata cu corpuri abrazive in forma de disc (pietre de rectificat).Scula (discul abraziv) face miscarea principala de rotatie, in general cu viteza periferica mare, eventual si unele miscari secundare. Piesa face numai miscarile secundare sau ramane imobila.
Suprafetele pieselor obtinute prin rectificare cu ajutorul discurilor abrazive prezinta rizuri cu admcimea cuprinsa intre 0,9--5 microni.
2. Procedeul de honuire consta dintr-o prelucrare facuta cu o scula speciala numita hon pe care se fixeaza bare abrazive extensibile. Aceasta metoda este folosita de obicei la prelucrarea suprafetelor cilindrice interioare.Inaltimea rizurilor de pe suprafata prelucrata este cuprinsa intre 0,13--1,25 microni.
3. Prelucrarea prin lepuire se intrebuinteaza in cazul cand vrem sa obtinem o suprafata foarte bine netezita. Scula intrebuintata in acest caz este formata dintr-un disc de metal cu o duritate mai mica decit duritatea metalului piesei de prelucrat.
Intre scula (suprafata discului) si piesa se pun granule abrazive sub forma de pasta care datorita apasarii sculei (discului) pe suprafata piesei, taie aschii foarte fine, netezind suprafata.
Discul scula poate fi construit din cupru, plumb, fonta sau chiar din lemn de esenta tare.
Inaltimea rizurilor de pe suprafata lepuita este 0,08--0,25 microni.
4.Lustruirea unei suprafete se executa cu pulbere abraziva depusa pe un disc de pisla sau mai rar pe discuri metalice moi.
Uneori se utilizeaza pulbere abraziva amestecata in pasta. Prin lustruire se obtin suprafete cu aspect lucios, posibilitatea respectarii unor conditii dimensionale.
5.Vibronetezarea este prelucrarea de aschiere executata cu una sau mai multe bare abrazive, care fac miscari rectilinii alternative rapide, combinate cu miscari de avans.Piesa face o miscare lenta, perpendiculara pe directia miscarilor barelor abrazive. Adincimea rizurilor pe suprafata vibronetezita, este de 0,01--0,25 microni.
Rectificarea
Definitie si principiu de lucru
Rectificarea este o prelucrare de aschiere executata cu corpuri abrazive in forma de disc (pietre de rectificat).Scula (discul abraziv) face miscarea principala de rotatie, in general cu viteza periferica mare, eventual si unele miscari secundare. Piesa face numai miscarile secundare sau ramane imobila.
ELEMENTE DIN PROCESUL DE 
ASCHIERE IN CAZUL RECTIFICARII
Rectificarea este un procedeu de prelucrare a metalelor, In care aschiile sunt indepartate de catre piatra de rectificat. Cu ajutorul pietrei de rectificat se poate scoate un strat foarte subtire de metal, putindu-se obtine dupa prelucrare dimensiuni precise si o suprafata neteda. Prin rectificare se pot prelucra metalele netratate termic cit si cele mai dure metale calite.
Elementele procesului de rectificare sint : viteza perife!rica a pietrei, diametrul pietrei D, viteza periferica a piesei Vp , diametrul piesei d, adincimea aschiei a, avansul longitudinal, grosimea aschiei 
Pentru a obtine prelucrarea de rectificare circulara la exterior sunt necesare urmatoarele miscari :
-miscarea de rotatie a pietrei de rectificat ; 
-miscarea de rotatie a piesei de prelucrat;
-deplasarea longitudinala mesei masinii impreuna cu piesa
-- 
Schema prelucrarii de rectificare circulara la exterior :
1-piatra de rectificat ; 2-piesa d prelucrat
l - piatra de rectificat ; 2 -piesa de prelucrat
-- d 
Prin viteza periferica a pietrei se intelege drumul parcurs de un punct oarecare de pe suprafata exterioara a pietrei in timp de o secunda si se noteaza cu VP.
La pietrele de rectificat in forma de disc, drumul parcurs va fi lungimea cercului al carui diametru il notam cu D, adica ? D, inmultita cu numarul de rotatii pe minut.
Pentru a obtine viteza in metri pe secunda vom imparti cu 60, iar fiindca diametrul pietrelor se da in milimetri vom imparti cu 1000. In acest caz va rezulta urmatoarea formula de calcul pentru viteza:
m/s
in care, n este turatia pietrei in rotatii pe minut.
Viteza periferica a piesei este mult mai mica si din acest motiv viteza se masoara in metri pe minut si se noteaza cu VP. Daca notam diametrul piesei cu DP, iar turatia cu n in rotatii pe minut vom obtine:
Cantitatea cu care se deplaseaza piatra de rectificat la finele fiecarei curse se numeste avans transversal si se noteaza cu t, ea este adincimea de rectificare.
Adincimea de rectificare este foarte mica si ea variaza intre 0.005-0,05 mm pentru fiecare cursa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrari prin Abrazare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!