Mașini de Ridicat și Transportat

Extras din referat

Generalitati
In incinta societatilor comerciale si satierelor de montaj pentru deplasarea materialelor sau ansamblurilor tehnologice se folosesc diferite mijloace de transport
Utilajele de ridicat fac parte din categoria mare a mijloacelor de transport si cuprind totalitatea mecanismelor, masinilor si instalatiilor care servesc la deplasarea sarcinilor pe directia verticala si la transportarea lor pe orizontala, prin rotatie sau translatie, pe un spatiu restrins.
Mecanizarea operatiilor de transport si ridicare respectiv descarcare, depozitare si montarea propriu+zisa au un rol important in constructiile metalice, deoarece contribuie in cel mai inalt grad la marirea productivitatii muncii, micsorarea consumului si pierderilor de materiale auxiliare, securitatea muncilor si subansamblurilor, precum si la scurtarea termenelor de dare in exploatare a lucrarilor respective.
La depozitarea, manevrarea si montarea subansamblurilor care alcatuiesc constructia metalica se foloseste un utilaj numeros si variat:incepand de la cele mai simple dispoyitive pentru ridicat si transportat pana la macaralele cele mai puternice si mai mobile.
La alegerea dispozitivelor si utilajelor pntru ridicat si transportat se vor avea in vedere urmatoarele criterii:
- utilajele sa aiba greutate mica, randament mare si siguranta in functionare;
- capacitatea de transport si ridicat a utilajelor sa corespunda volumului de lucrari si sarcini maxime de ridicat si sa asigure lucrul neintrerupt pe santier sau in societatea cemerciala;
- investitia si cheltuielile de regie sa fie mici (costul si consumul de forta de munca raportat la cantitatea de materiale sau produse transportate sa fie redus).
Pe langa criteriile generale care stau la baza alegerii sistemului de mecanizare, la alegera utilajelor trebuie sa se tina seama si de posibilitatile energetice ale locului de montare.In cazul cand exista sursa de energie electrica, vor fi preferate utilajele cu actionare alectrica, iar atunci cand nu exista retea de energie electrica motoarele termice vor fi obligatoriu elese ca mijloace de actionare.
Actionarea masinilor de ridicat
1, Actionarea manuala
Actionarea manuala se foloseste in practica numai la masini de ridicat de importanta mica, cu capacitate de ridicare redusa si pentru distante de deplasare 
mici (trolii de montaj transportabile, cricuri, palane, macarale simple si poduri rulante, cu functionare la intervale mari de timp si perioade scurte de utilizare).
Dispozitivele de actionare manuala a mecanismelor si masinilor de ridicat pot fi: manivele, manivele de siguranta, parghii cu clighet si roti de manevra pentru lant calibrat.
a. Manivele
Manivelele se folosesc ca dispozitive de actionare manuala a cricurilor cu cremaliera, a vinciurilo pentru locomotive si vagoane, a troliilor de perete si a celor de montaj, a macaralelor rotitoare, cu capacitati mici de ridicare. Ele se folosesc de asemenea ca actionare de rezerva la unele mecanisme, care, in mod normal sunt actionate electric. In figura 91 este reprezentata manivela folosita cel mai frecvent, constituita dintr+un brat forjat, prevazut cu o bucsa, care se poate fixa in capatul patrat al arborelui pe care il actioneaza. De bratul manivelei se nituieste un maner executat din otel rotund si imbracat, pentru protejarea mainilor, cu un manson (o teava) sau de lemn, care trebuie sa se roteasca usor pe maner. La celalalt capat, manerul este prevazut cu o rondea, care impiedica iesirea mansonului de lemn.
Cand se monteaza doua manivele pe un arbore, ele se decaleaza cu un unghi de 120 de grade.
b. Manivele de siguranta


Fisiere in arhiva (1):

  • Masini de Ridicat si Transportat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!