Imbinari Sudate

Extras din referat Cum descarc?

IMBINARI SUDATE
In industria moderna, utilizarea sudarii, ca procedeu de imbinare nedemontabila, cunoaste o extindere din ce in ce mai mare. Aceasta evolutie se datoreaza atat perfectionarii aduse tehnologiei de sudare cat si a mijloacelor moderne, nedistructive, de control al calitatii sudurii cum sunt: defectoscopia cu raze Roentgen, cu izotopi radioactivi, cu ultrasunete, defectoscopie magnetica etc. Posibilitatile de control amintite au permis cunoasterea calitatii sudurii, remedierea deficientelor si in consecinta o mai mare siguranta in exploatare. Sudura se aplica in prezent unei game largi de metale feroase si neferoase precum si unor materiale nemetalice cum ar fi: sticla, materiale plastice, materiale pentru semiconductori etc. Cu toate acestea sunt inca numeroase materiale metalice si nemetalice care nu se sudeaza.
Avantajele acestor imbinari au facut ca sudarea sa devina principalul procedeu de imbinare nedemontabila.
In industria constructiilor si cea constructoare de masini tehnica sudarii este utilizata pe scara larga si ca procedeu tehnologic de fabricatie, de exemplu: partea metalica a podului peste Dunare de la Vadul Oii este realizata in cea mai mare masura din semifabricate imbinate prin sudare. De asemenea executia partii metalice a noilor furnale de la Hunedoara, Resita, Galati precum si a instalatiilor metalice anexe etc. s-au realizat in mare masura din semifabricate sudate.
In productia de transformatoare electrice, material rulant pentru C.F.R., caroserii de autovehicule, cazane de presiune si recipiente, utilaje pentru linii de ciment, precum si in industria constructiilor de nave, sudarea a inlocuit aproape complet nituirea.
In prezent se executia prin sudare din semifabricate, organe de masini care, in mod traditional, se realizeaza prin nituire, turnare, forjare, ambutisare etc. De asemenea, sudarea serveste la reconditionarea unor organe de masini uzate, fisurate sau cu defecte din turnare, forjare etc.
Cele mai frecvente procedee de sudare sunt: sudarea prin topire si sudarea prin presiune.
Sudarea prin topire se realizeaza cu sau fara metal de adaos, prin aducerea in stare lichida a zonelor suprafetelor de imbinat si fara a se exercita vre-o presiune locala asupra pieselor. Caldura necesara topirii este produsa prin arderea unui gaz, de un arc electric sau prin procedeul termit.
Sudarea prin presiune se realizeaza fara material de adaos. Suprafetele pieselor de imbi!nat se aduc prin incalzire in stare pastoasa, dupa care asu!pra lor se exercita pe cale mecanica o presiune.
In tehnica moderna se aplica sudarea cu plasma (pentru piese mari), sudarea cu laser (pentru piese mici) etc.
Zona in care se face imbinarea se numeste sudura. Sudura executata pe o linie fie continua, fie cu intreruperi, se numeste cusatura sudata. In limbajul curent cusatura sudata cu metal de adaos se mai numeste si cordon de sudura.
In procesul de imbinare prin sudare, ca urmare a faptului ca materialul a fost adus in stare lichida sau pastoasa, are loc fenomenul de interdifuziune a materialului pieselor de imbinare, respectiv a materialului de adaos, in zona sudata, stabilindu-se astfel o legatura directa intre piesele imbinate bazata pe coeziunea intermoleculara (fig. 3.1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbinari Sudate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!