Sisteme de Reglare Automata a Focalizarii

Extras din referat Cum descarc?

In tehnica inregistrarii optice, prin termenul de pit (adancitura) se intelege excavatia ce se realizeaza in suportul informatiei. La citire, aceasta adancitura se transforma intr-o ridicatura. 
Pentru a se crea o diferenta suficienta intre suprafata neteda reflectanta si pit-uri, fasciculul laser trebuie sa realizeze o interferenta in fasciculul reflectat, semnalul final depinzand de inaltimea denivelarilor si de suprafata reflectanta din jur. Din aceasta cauza, focalizarea fasciculului pe suprafata de date este critica. Discul are o grosime tolerata cu 0,4 mm, iar focalizarea trebuie sa se pastreze constanta in limitele a 0,5 um. Deci, lentilele trebuie sa fie capabile sa focalizeze in puncte situate la distanta variabila in raport cu suprafata lor, datorita tolerantei de executie a discurilor. 
Aceasta cerinta este asigurata de un sistem de reglare automata a focalizarii, ce utilizeaza semnalul generat de un fotodetector cu patru cadrane si care comanda un motor ce realizeaza deplasarea radiala a capului de citire.
Schema de functionare a sistemului de autofocalizare este prezentata in figura de mai jos.
Pentru obtinerea focalizarii, in cele mai multe cazuri se utilizeaza astigmatismul unor lentile, care creeaza distorsiuni ale imaginii. In acest scop sunt folosite lentilele cilindrice care produc deformatia necesara pentru detectia pierderii focalizarii. Astfel, daca are loc o variatie a distantei dintre disc si lentile, se modifica distanta focala a sistemului si imaginea proiectata pein lentilele cilindrice isi schimba forma. 
Atunci cand fasciculul este focalizat pe suprafata discului, iar dimensiunea spotului principal este optima din punct de vedere al lentilelor cilindrice, spotul nu este deformat de catre lentila cilindrica (are forma circulara), ceea ce semnifica faptul ca sistemul optic este pozitionat corect.
Cand fasciculul de citire a discului este defocalizat prin pozitionarea lui incorecta mai aproape de disc decat este normal, rezulta un spot principal a carui dimensiune este mai mare decat dimensiunea teoretica, ceea ce duce la formarea pe suprafata celor patru fotodetectori, in spatele lentilei cilindrice, a unei imagini de forma unei elipse.
Similar, la cresterea distantei dintre sistemul optic si disc, dimensiunea spotului pricipal se diminueaza, astfel ca imaginea obtinuta in spatele lentilei cilindrice este tot o elipsa, dar care are axele rotite cu 90o fata de cea din cazul anterior.
Fotodetectorul cvadruplu genereaza patru tensiuni electrice, cate una la boenele fiecarei suprafete sensibile. Valoarea tensiunii este proportionala cu iluminarea suprafetei, astfel ca, in cazul unei imagini eliptice, cele patru tensiuni electrice vor diferi valoric. Valoarea S1 + S2 + S3 + S4 ( sau A+B+C+D) reprezinta tensiunea totala generata prin iluminarea discului si constituie semnalul purtator al informatiei gravate pe disc, in timp ce valoarea (S1 + S3) - (S2 + S4) reprezinta semnalul eroare care va permite corectia focalizarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Reglare Automata a Focalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!