Senzori de Imagine

Extras din referat Cum descarc?

Aceste informatii initiale sunt destinate celor care se ocupa cu aplicatiile de depistare a imaginilor CCD, dorind sa obtina o privire suplimentara in interiorul mecanismelor de functionare si principiile senzorului CCD. Nu se intentioneaza oferirea unui studiu exhaustiv cu teorii detaliate si se presupune ca se foloseste un CCD pe baza de silicon. Se presupune de asemenea ca un sistem de detectare, iluminat frontal este de asemenea folosit. Exista cateva referinte detaliate in concluzie. 
1. Introducere
Photo 1. A Kodak technician examines silicon wafers containing image sensors during the manufacturing process. Two Kodak KAI-0371M high-resolution CCD image sensors (right) provided the eyes for the Sojourner rover as it navigated the surface of the planet Mars. A Kodak KAI-0371CM provided full-color images of the ground and soil samples collected by the Sojourner. 
See sidebar: The Vision of the Sojourner
Ca multe alte tehnologii, dispozitivul cuplat-incarcat a fost propus ca un fel de creatura si a ajuns ceva complet diferit. Inventat spre sfarsitul anilor 1960 de catre cercetatorii de la Laboratoarele BELL, a fost creat ca un nou tip de circuit de memorie pentru PC si s-a demonstrat in anii 1970, ca in acest scop a fost creat. Aparent, s-a observat ca acest dispozitiv are si alte posibile aplicatii, incluzand procesarea semnalului si formarea de imagini, ultima aparuta datorita sensibilitatii siliconului la lumina, care raspunde la lungimile de unda mai mici 1.1 m (spectrum-ul vizibil se incadreaza intre 0.4 m si 0.7 m). prima descoperire a acestui dispozitiv ca un element de memorie a disparut, iar locul a fost luat de catre abilitatea de a detecta lumina, transformand CCD intr-un element prim al tehnologiei bazat pe senzori de imagine. Asemenator circuitelor integrate, acest dispozitiv porneste pe baza unor placute de silicon ca sunt procesate cu o serie de etape care definesc functiile variate in interiorul circuitului. Fiecare placuta contine mai multe dispozitive identice (chipuri), fiecare capabila de a tine imobila un dispozitiv functional. Chipurile selectate, bazate pe o varietate de teste preliminare de sortare sunt apoi taiate de la placute si impachetate pentru a fi folosite in sistem. Scopul acestor informatii initiale sunt acelea de a familiariza cititorul cu informatiile de baza referitoare la formarea de imagini CCD. Discutiile calitative descrise reflecta aplicatiile de formare a imaginii pe baza de silicon in spectrul vizibil. 
2. Formate CCD
Formarea de imagini poate fi realizata folosind 3 tehnici de baza: scanarea unui punct, scanarea unei linii si scanarea unei zone. Dispozitivele CCD pot lua, prin definitie, forma unor formate de scanare: linii sau zona. 
2.1 Scanarea unui punct 
Folosind un singur detector de celule sau pixeli, o imagine poate fi scanata prin detectarea informatiei scena la coordonate XY discrete. Avantajele acestui lucru ar fi o rezolutie mare, uniformitatea masurarii de la un loc la altul si costul/simplitatea detectorului. Dezavantajele includ erorile de inregistrare din miscarea XY a detectorului, ratele scanarii unei rame datorita numarului repetat de expuneri si complexitatea sistemului datorita sistemului X-Y (de vazut fig. 1)
2.2 Scanarea unei linii 
O aranjare a detectorilor de celule singure pot fi plasate de-a lungul unei singure axe astfel incat scanarea se realizeaza doar intr-o directie. In acest caz, este capturata o linie de informatii si citirile urmatoare inainte de a trece la linia index. Lungimea fizica a unui scaner linear CCD este limitat doar de marimea fasiilor de silicon utilizate pentru a fabrica dispozitivul. Aceasta limitare este cateodata depasita prin montarea mai multe CCD lineare, cap la cap pentru a mari lungimea totala. Scanarea unei linii este mult mai imbunatatita ca timp decat cea a unui punct. Alte beneficii includ o rezolutie mare si mai putine mecanisme de scanare sofisticate. Totusi, distantarea pixelilor si marimea este intr-o singura directie de limitare a rezolutiei. Precizia masuratorii la fiecare pixel are ne-uniformitati , care trebuie ocazional factorizate in afara sistemului. Timpii de scanare , de forma secundelor sau minutelor sunt inca nepotrivite pentru multe aplicatii , iar costul dispozitivelor lineare CCD sunt considerabil mai scumpa decat detectorii simpli de celule. Numarul finit al chipurilor CCD pentru fiecare fasie de silicon si partile mobile rezultate, pierdute dicteaza costurile de la variatiile de procesare. 
2.3 Scanarea unei arii 
Doua aranjari dimensionale ale detectorilor pot fi create astfel incat intreaga imagine poate fi captata la o singura expunere, eliminand necesitatea de orice miscare de catre detector. Scanerele de zona sunt capabili de a produce cea mai mare rata -rama cu cea mai mare cantitate de precizie in inregistrare intre pixeli. Complexitatile sistemului sunt de asemenea mentinute la un nivel minim. Totusi, rezolutia este limitata in doua directii. Alte dezavantaje includ performante de semnal scazute si costuri deoarece mai putin dispozitive pot fi pozitionate pe o placuta si mobilitatea este inerent mai mica pentru un numar de motive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzori de Imagine.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!