Optica

Extras din referat Cum descarc?

Optica este o ramura a fizicii care studiaza proprietatile si natura luminii, modul de producere a acesteia, si legile propagarii si interactiunii luminii cu substanta. Cuvantul "optica" vine de la cuvantul grecesc optikos (relativ la vedere), inrudit cu optos (vizibil) si cu ops (ochi).
Cuprins
- 1 Istoric
- 2 Generalitati
- 3 Vezi si
- 4 Legaturi externe
Istoric.
Lumina este agentul fizic care impresioneaza ochiul, si prin aceasta poate fi vazuta.
Natura luminii si structura ei a constituit o preocupare a omului din cele mai vechi timpuri. Datorita mijloacelor aproape inexistente de cercetare a luminii, diversele ipoteze privind lumina au fost multa vreme speculative. Mai precise au fost legile propagarii luminii, conform carora, de exemplu, ea se propaga in linie dreapta. Aceasta a facut ca intre anii 1626-1637 Rudolph Snellius si Descartes sa enunte legile refractiei. Legile reflexiei erau cunoscute inca din antichitate, nu se stie cand si de cine au fost descoperite si enuntate, dar se stie ca Euclid si Aristotel le foloseau.
Dezvoltarea mijloacelor de cercetare si experimentare a dus la certitudinea ca fenomenele luminoase sunt produse de campul electric alternativ al undelor electromagnetice, deci o raza de lumina este de fapt o unda electromagnetica.
Generalitati
Optica se grupeaza pe trei mari sectiuni importante:
1. Optica geometrica, in care legile propagarii luminii si formarea imaginilor optice sunt studiate facandu-se abstractie de natura luminii. Fenomene specifice sunt reflexia luminii, refractia luminii.
2. Optica ondulatorie, in care fenomene ca difractia, interferenta si polarizarea luminii sunt explicate prin considerentul ca lumina este un fenomen de natura ondulatorie, mai concret o unda electromagnetica.
3. Optica fotonica, in care sunt studiate efectul fotoelectric si alte efecte care scot in evidenta aspectul corpuscular, fotonic al undelor electromagnetice.
Fenome optice consacrate sunt: dispersia luminii, curcubeul (apare datorita fenomenelor de refractie, reflexia luminii si dispersia luminii), absorbtia luminii, polarizarea luminii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Optica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!