Monitoare cu Cristale Lichide

Extras din referat Cum descarc?

Principiul de functionare al monitorului este acela ca lumina alba variaza ca intensitate in urma trecerii printr-un filtru. Elementele de culoare rosie, verde si albastra ale unui pixel sunt obtinute prin simpla filtrare a luminii albe.
Majoritatea cristalelor lichide sunt compusi organici care constau din molecule aciculare care, in starea lor naturala, se pozitioneaza cu axele lungi relativ paralel. Controlul precis al alinierii acestor molecule se poate realiza lasand lichidul cu cristale sa curga de-a lungul unei suprafete cu microcanale. Alinierea moleculelor se face dupa directia canalelor, astfel ca, daca microcanalele sunt perfect paralele, si alinierea moleculelor devine perfect paralela. Aceste suprafete se numesc straturi de aliniere. In starea lor naturala, moleculele de cristal lichid sunt dispuse cu axele longitudinale paralele, dar in mod dezordonat.
Primul principiu al monitoarelor cu cristale lichide (LCD) consta din crearea de straturi succesive de cristale lichide intre suprafete cu microcanale, astfel ca microcanalele de pe o suprafata sa fie orientale perpendicular pe directia microcanalelor celeilalte suprafete. Lumina urmareste alinierea moleculelor, fiind si ea rotita cu 90o atunci cand traverseaza stratul de cristal lichid. Totusi, la aplicarea unei tensiuni cristalului lichid, moleculele se rearanjeaza singure in pozitie verticala, permitandu-i luminii sa treaca nerotita.
Al doilea principiu al LCD se bazeaza pe proprietatile filtrelor polarizante si ale luminii. Undele luminii naturale sunt orientate dupa unghiuri aleatoare. Un filtru de polarizare este format dintr-un set de linii paralele extrem de fine. Ele actioneaza ca o retea, impiedicand accesul undelor de lumina a caror orientare nu coincide cu directia liniilor retelei. Un al doilea filtru de polarizare avand liniile orientate perpendicular relativ la primul filtru, va impiedica in totalitate propagarea luminii anterior polarizate. Lumina va trece prin cel de-al doilea polarizor numai daca liniile acestuia sunt perfect paralele cu cele ale primului filtru, sau daca lumina a fost rotita, capatand o orientare identica cu cea a filtrului al doilea. 
Un monitor cu cristale lichide nematice rasucite consta din doua filtre de polarizare cu liniile dispuse perpendicular unul fata de celalalt, ceea ce duce la blocarea accesului luminii prin ele. Intre cele doua filtre se afla cristale lichide rasucite. Lumina incidenta pe primul filtru este polarizata, apoi unda este rasucita din nou cu 90o la traversarea stratului de cristale lichide, devenind paralela cu liniile retelei ceui de-al doilea filtru, prin care poate trece in totalitate. Totusi, la aplicarea unei tensiuni la bornele cristalului lichid, moleculele se reorienteaza pe directie verticala, paralel cu liniile filtrului de intrare. Lumina nu mai este rotita si nu mai poate trece prin cel de-al doilea filtru. In concluzie, tensiune nula inseamna lumina la iesirea celui de-al doilea filtru, tensiune nenula inseamna absenta luminii la iesirea celui de-al doilea filtru.
Cristalele intr-un LCD ar putea fi aranjate in mod alternativ, astfel ca lumina sa traverseze in prezenta unei tensiuni si sa nu treaca daca tensiunea este nula. Totusi, deoarece ecranele monitoarelor cu interfete grafice sunt aproape intotdeauna aprinse, puterea se economiseste prin aranjarea cristalelor in configuratia corespunzatoare situatiei in care "tensiune-nula-inseamna-trecerea-luminii". 
Reguli
Un LCD respecta un set de reguli diferite de cele ale monitoarelor cu tub catodic, oferind avantaje sub aspectul puterii consumate, ca si cel al geometriei perfecte. Dezavantajul il constituie pretul mai mare, un unghi de vizualizare mai mic si contrast mai scazut al culorilor.
In timp ce tuburile catodice au un domeniu de rezolutie si de gradare pentru a corespunde ecranului, un LCD are un numar fix de celule de cristal lichid si poate oferi o singura rezolutie pentru intregul ecran, prin utilizarea unei singure celule pentru un pixel. Se pot utiliza si rezolutii mai mici, prin folosirea doar a unei portiuni din ecran. De exemplu, un camp de 1024x768 poate da o rezolutie de 640x840 prin utilizarea a 66% din ecran. Majoritatea LCD sunt capabile sa dea imagini de rezolutie mai mica pe intregul ecran printr-un proces denumit expansiune rathiomatica. Totusi, aceasta da rezultate mai bune in cazul imaginilor cu nuante continui, cum ar fi fotografiile, decat in cazul textului cu imagini avand detalii fine, unde pot aparea obiecte afectate negativ de influente laterale. 
Un tub catodic are trei tunuri de electroni ale caror fascicule trebuie sa convearga fara eroare pentru a crea o imagine clara. In cazul unui LCD nu exista probleme privind convergenta, deoarece fiecare celula este conectata sau deconectata in mod individual. 
Invers, este posibil ca una sau mai multe celule ale LCD sa fie defecte. Pe un monitor de 1024x768 exista trei celule pentru fiecare pixel, cate una pentru culorile rosu, verde, albastru, adica 2 359 296 celule. Datorita numarului extrem de ridicat de celule amplasate pe un display de tip LCD, a dimensiunilor mari ale substratului de sticla (generatia a 3-a de productie lucreaza cu substraturi de 450 x 550 mm) si mai ales a complexitatii proceselor tehnologice in conditii de sterilitate maxima, este extrem de dificil a se obtine display-uri, la care sa nu apara un numar de tranzistoare defecte. Aceste defecte se impart in doua categorii: -luminoase (cand pe un fond negru straluceste un sub-pixel), si intunecoase (cand, pe un fond de o anumita culoare, un pixel ramane negru). Defectele intunecoase sunt aproape invizibile, cele luminoase nu sunt vizibile pe fond alb (fondul standard al documentelor de tip Excel, Word, etc.), dar pot fi vazute pe un fond negru (mai rar folosit), sau pe unul de o anumita culoare. Cel mai deranjant este un defect de culoare verde.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitoare cu Cristale Lichide.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!