Cum funcționează CD-ul, DVD-ul

Extras din referat Cum descarc?

Pe parcursul evolutiei umane,dorinta de cunoastere si de autodepasire au generat o nevoie de evaluare si stocare a experientei precedesorilor.
Memoria individului si,sau a colectivitatii au fost materializata pe parcursul evolutiei umane in diferite modele,forme si concepte.
Saltul deosebit inregistrat de evolutia tehnologica a dus pana la "ruperea" informatei de contextul clasic al supotului si modului de accesare al acestuia.
Astazi avem o sumedenie de moduri de stocare a informatiei de la carte la suporturi informatice.
Daca de la tablitele sumeriene pana la cartea tiparita au fost nevoie de secole in dezvoltarea umana,evolutia supotului informatic a avut alt traseu temporal .
Stocarea datelor pe dischete a evoluat pana la "High Density Digital Versantile Disc" (HD DVD) intr-un ritm alert .
Discul flexibil (floppy disk sau discheta) este un suport tehnic de date de memorare externa, adresabil si reutilizabil. Discul flexibil a fost multa vreme mediul de stocare cel mai utilizat de calculatoarele personale. Discul flexibil este folosit pentru stocarea fisierelor si programelor de mici dimensiuni pentru arhivarea si pentru transferul datelor si programelor intre calculatoare. Discul propriu-zis este confectionat dintr-un material plastic fin si flexibil, acoperit de un strat subtire de oxid de fier cu o anumita sensibilitate magnetica. 
Discul este inchis intr-o caseta de protectie rigida, captusita in interior cu o pasla care ajuta discheta sa se roteasca lin si uniform, dar o si curata in acelasi timp. In invelisul de rezerva sunt prezente mai multe fante: pentru fixarea dischetei pe dispozitivul de antrenare, pentru a permite accesul capetelor de citire /scriere la pista, pentru protectie la scriere impotriva stergerilor accidentale, pentru a indica densitatea informatiilor.
Diametrul dischetei a scazut de la 8 inch la 3,50 inch. Pe masura ce dimensiunile dischetei au scazut, capacitatea sa de memorare a crescut. In anul 1981 firma IBM a adoptat discheta de 5,25 inch si aceasta devine un standard pentru industria microcalculatoarelor pana in 1984 cand firma Apple Macintosh introduce discheta cu diametrul de 3,5 inch (pe care o adopta si IBM in 1987 pentru calculatorul sau PS/2). 
Scrierea sau citirea datelor de pe un disc flexibil se realizeaza cu ajutorul capetelor de citire/scriere (cate unul pentru fiecare fata a discului) in timp ce discul se roteste cu o viteza de 300 sau 360 de rotatii pe minut iar capetele se misca din exteriorul spre interiorul discului si invers. Suprafata de inregistrare a unui disc flexibil este divizata in zone concentrice numite piste. Numarul pistelor de pe o fata de disc depinde de tipul discului. Pistele suni numerotate, incepand cu zero, din exteriorul spre interiorul discului, astfel incat pista zero este cea mai apropiata de marginea exterioara a discului. Datele sunt inregistrate de-a lungul pistei ca o insiruire de cifre zero si unu.
Pistele sunt impartite in sectoare numerotate incepand cu cifra 1. Sectorul este cei mai mica unitate adresabila si modificabila prin rescriere. Numarul de sectoare existente pe o pista depinde de formatul si tipul discului. Indiferent de numarul de sectoare existent pe o pista ele au o dimensiune fixa pe orice disc. Calculatoarele personale IBM lucreaza cu sectoare de 512 bytes (octeti). Indiferent de capacitate unui sector, toate operatiile de intrare/iesire pe care le poate efectua un calculator sunt masurate in numar de sectoare complete.
Compact Disc-ul (CD)
Compact Disc-ul (CD) este un disc optic folosit pentru a stoca date in format digital, creat initial pentru stocare audio.
Istoric
Istoria CD-ROM-urilor nu este prea indepartata de zilele noastre. Preocuparile in acest domeniu se remarca indeosebi dupa anul 1980, in urma unei intelegeri intre renumitele companii Philips si Sony. Pana la aceasta data fiecare dintre cele doua companii realizase, dupa propriile conceptii si tehnologii, diferite variante de CD-ROM-uri, insa abia in anul 1982, ca urmare a intelegerii stabilite, acestea au definitivat standardul actualelor CD-ROM-uri. Discurile CD-ROM si discurile CD-audio sunt asemanatoare (unii spun identice) dar in acelasi timp sunt si diferite. Ele sunt identice ca suport, ca principiu de citire, si ca marime si format fizic, insa difera din punct de vedere al continutului informational si al unitatilor hard pentru inregistrare si redare. Un CD-audio, introdus insa intr-o unitate hard de CD-ROM, va putea fi citit si redat fara probleme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cum Functioneaza CD-ul, DVD-ul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!