Culoarea si Perceptia Culorii

Extras din referat Cum descarc?

Numim culoare perceptia de catre ochi a uneia sau a mai multor frecvente (sau lungimi de unda) de lumina. In cazul oamenilor aceasta perceptie provine din abilitatea ochiului de a distinge cateva (de obicei trei) analize filtrate diferite ale aceleiasi imagini. Perceptia culorii este influentata de biologie (unii oameni se nasc vazand culorile diferit, altii nu le percep deloc, vezi daltonism), de evolutia aceluiasi observator, sau de culorile aflate in imediata apropiere a celei percepute (aceasta fiind explicatia multor iluzii optice).
Culoarea, notiune perceptiva, nu trebuie confundata cu lungimea de unda, notiune fizica. Ochiul uman este incapabil sa distinga intre galbenul monocromatic (o singura lungime de unda) si o compozitie de verde si rosu. Aceasta iluzie optica permite afisarea culorii galbene pe ecranul monitorului, si, in general, sineza tricroma.
Stiinta culorii, denumita si cromatica, include percepera culorii de catre ochiul uman, originea culorii in diversele materiale, teoria culorii in arta si aspectele fizice ale culorii in spectrul electromagnetic.
Aspectele fizicii culorii
Lumina monocromatica
Culorile pure (monocromatice) vizibile
culoare	intervalul de lungimi de unda	intervalul de frecvente
rosu
~ 610-780 nm	~ 480-405 THz
oranj
~ 590-650 nm	~ 510-480 THz
galben
~ 575-590 nm	~ 530-510 THz
verde
~ 510-560 nm	~ 600-530 THz
azur
~ 485-500 nm	~ 620-600 THz
albastru
~ 452-470 nm	~ 680-620 THz
violet
~ 380-424 nm	~ 790-680 THz
Lumina monocromatica este o radiatie electromagnetica perfect sinusoidala. Lumina monocromatica (ideala) se caracterizeaza prin puterea P transportata si prin frecventa f a oscilatiei. Alternativ, in loc de frecventa, se utilizeaza lungime de unda  , unde c este viteza luminii in vid. Lumina monocromatica este vizibila pentru ochiul uman numai daca lungimea de unda se incadreaza intre aproximativ 380-400 nm si 700-760 nm (sau, echivalent, frecventa ei este intre aproximativ 750 THz si 430 THz).
Caracterizarea culorii luminii


Fisiere in arhiva (1):

  • Culoarea si Perceptia Culorii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!