Tehnici de Negociere - Japonia

Extras din referat Cum descarc?

Negocierea reprezinta un proces de comunicare ofensiva si defensiva in scopul incheierii unui acord mutual in legatura cu diferite necesitati sau idei. Reprezinta o colectie de comportamente care implica comunicarea, vanzarile, marketingul, sociologia si rezolvarea conflictelor.
"Negocierea este un proces in care, din punct de vedere etic, toti cei
implicati trebuie sa fie castigatori. Cateodata, o negociere aparent incununata de succes, daca ascunde clauze defavorabile unuia dintre parteneri, poate schimba destine si distruge pozitii sociale. Negocierea are drept obiectiv principal realizarea unui acord de vointa, a unui consens si nu a unei victorii. Ambii parteneri trebuie sa incheie procesul negocierii cu sentimentul ca au realizat maximul posibil din ceea ce si-au propus.
Principalul scop in procesul negocierii este obtinerea consensului.
De aceea negociatorii trebuie sa transforme interesele divergente in scopuri comune, ajustandu-si cerintele in mod flexibil si avand rezerve de unde sa cedeze, inca de la inceput. Nu se porneste in nici o negociere de la "minimul acceptabil" cu ideea ca "asa ar fi corect sa fie" si cu speranta ca partenerul va aprecia aceasta pozitie "realista". In realitate, o negociere nu este altceva decat cea mai elementara aplicare in practicaa a legii cererii si ofertei. Intrand intr-o negociere, oricine trebuie sa fie pregatit sa joace un rol specific economiei de piata. Din acest motiv,
trebuie cunoscute din timp produsele, serviciile sau chiar conceptele similare (cum este cazul programelor politice) oferite pe piata.
CARACTERISTICI ALE NEGOCIERILOR IN AFACERI
1. Procesul de negociere este un fenomen social ce presupune existenta
unei comunicari intre oameni, el purtand amprenta distincta a comportamentului uman. Astfel, comportamentul uman reprezinta elementul principal ce sta la baza teoriei negocierii, el determinand rezultatul negocierilor.
2. Negocierea este un proces organizat, in care se doreste evitarea confruntarilor si care persupune o permanenta competitie. In orice caz, partile negociatoare trebuie sa respecte anumite cerinte de ordin procedural si moral (etic), consacrate ca atare de-a lungul timpului.
3. Negocierea este un proces cu afinitate precisa, ce presupune armonizarea intereselor. Ea are drept obiectiv realizarea unui acord de vointa, a unui consens si nu neaparat a unei victorii; ambii parteneri (si nu adversari) trebuie sa incheie procesul de negociere cu sentimental ca au realizat maximul posibil din ceea ce si-au propus.
4. Negocierea presupune prezentarea propriei pozitii, dar si cunoasterea pozitiei celuilalt, prezentarea argumentelor, dar si ascultarea cu atentiea contraargumentelor, realizarea unei judecati, pe cat posibil impartiale, si in final, ajungerea la o solutie acceptabila pentru toti cei implicati in procesul de negociere. Practica negocierii arata ca principala dificultate, principalul impas in atingerea scopului este ca, de cele mai multe ori, negociatorii pleaca de la ideea ca interesele celordoua parti trebuie transformate in scopuri comune. De aici rezulta ca este obligatoriu ca negociatorii sa urmareasca un final gasit de comun acord. Mai mult chiar, in teoria negocierii exista o "lege", o regula care spune ca niciodata nu trebuie fortata nota pentru realizarea unui progres deosebit, dar cladit pe o slabiciune conjuncturala a partenerului. Aceasta, cu atat mai putin cu cat negociatorii se cunosc si fac afaceri in mod direct.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Negociere - Japonia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!