Rusia - Actor Principal al Scenei Internaționale

Extras din referat

In contextul evolutiilor si transformarilor sociale care au avut loc la nivel mondial incepand cu anii 90, viata curenta a mediului international este influentata in mod semnificativ. O problema importanta in acest context o reprezinta modificarile survenite la nivelul structurii de putere a acelor state care de-a lungul evolutiei istorice au stat la baza carmuirii lumii. Acum, la mai bine de un deceniu de transformari continue si profunde, este important a analiza cum a evoluat si care este statutul celei mai controversate puteri, si anume Rusia, intr-un context politic aflat inca in plina transformare. 
Este stiut ca interpretarile oferite de asimilarea unor teorii, devin sisteme de referinta in actiunile intreprinse de oameni, in aprecierea unor situatii sau orientarea comportamentelor manifeste. Pornind de la aceasta premisa devine valida ideea potrivit careia este important ca oamenii sa dispuna de cat mai multe teorii cu posibilitati explicative cat mai mari caci progresele realizate in domeniul teoriilor si cercetarilor teoretice sunt surse inepuizabile in oferirea de noi orizonturi ideologice actorilor sociali fie chiar si la nivel international.
Din pacate insa, spre deosebire de lucrarile din domeniu care abordeaza pe larg diferite problematici, oferta autohtona de actualitate in domeniul unei analize politice mai ample a Rusiei in contextul actual este saraca. 
Astfel, o lucrare in acest sens, ar incearca sa descrie si sa analizeze, pe cat posibil, pozitia unei foste puteri in contextul unui sistem inca aflat in plin proces de transformari. Care este statutul ,,unei foste puteri mondiale" in perioada actuala? Care este experienta altor state in aceasta privinta? Care este perceptia opiniei publice sau a institutiilor internationale ( OSCE, NATO sau UE) asupra statutului Rusiei in conditiile actuale? Care este identitatea acestui stat in conditiile actuale? Acestea sunt intrebarile principale la care o lucrare pe aceasta tema ar incerca sa raspunda.
In vederea relevarii celor expuse lucrarea se vrea a fi structurata pe cateva puncte esentiale, care la randul lor ar determina fie o analiza mai aprofundata a problematicii, fie o trimitere catre studiul altor aspecte, fiind finalizata cu un set de concluzii si propuneri referitoare la problematica dezbatuta.
Astfel, pentru inceput, mi se pare esential a realiza o succinta initializare in problematica studiului scenei internationale prin prezentarea cadrului teoretic al acestui concept si prin descrierea conceptelor aflate in stransa interdependenta cu acesta. 
Odata cu incheierea acestei analize se doreste a se patrunde mai mult in problematica lucrarii prin investigarea particularitatilor statutului Rusiei, prezentand, pe scurt, cateva consideratii generale asupra statutului statului in discutie, care este dinamica acestui status de-a lungul axei temporale si care este experienta altor catorva state referitoare la problematica dezbatuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rusia - Actor Principal al Scenei Internationale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!