Personalitatea și Calitățile Negociatorului

Extras din referat Cum descarc?

Negocierea este un joc de sah in care sunt prevazute cat mai multe mutari inainte si se anticipeaza mutarile adversarului, ca raspuns la mutarea celuilalt.
Adevarul este ca a negocia bine tine mai curand de arta, de talent si de vocatie, decat de stiinta. Negocierea cere intuitie, sponteneitate, rabdarem putere, perspicacitate, farmec personal si alte insusiri primite sau nu ca zestre nativa. Negociatorul rasat se naste cu abilitatea de a comunica empatic si persuasiv, de a se putea identifica afectiv cu emotiile si sentimentele interlocutorului.
Empatia este fenomenul de rezonanta emotionala si afectiva care, intr-un mod subtil, dificil de constientizat, asigura baza comunicarii interpersonale si a intelegerii psihologice spontane a celuilalt.
Pe de alta partinsa, la fel de adevarat este si faptul ca cineva innascut inzestrat nu devine un bun negociator cu una, cu doua, fara a parcurge un lung proces de slefuire, invatare, formare si experimentare, fara a-si insusi secretele retoricii, ale logicii, ale argumetarii, ale psihologiei si comunicarii interpersonale. Zestrea nativa nu face multi bani fara stiinta de a negocia.
De-a lungul anilor, ne onfruntam si negociem cu oameni fel de fel. Cei pozitivi ne pot inrauri viata in bine. Dincolo de abilitati paraormale, de miracole, de afinitati personale, atractii si simpatii spontane, iata un portret in cuvinte cheie pentru negociatorul de succes:
Onestitatea
Munca
Umanismul
Libertatea interioara
Persuasiunea Optimismul
Zambetul curat
Initiativa
Tactul
Inspiratia
Vointa
Onestitatea pare a fi insusirea suprema a marilor negociatori si diplomati. Onestitatea si nu viclenia! Multi oamei cred sincer ca viclenia este cheia marilor negociatori. Nimic mai falc. Doar onestitatea asigura durabilitatea unei relatii intre persoane si organizatii. Ea este ruda apropiata cu sinceritatea si loialitatea, cu felul de a fi cinstit, deschis si curat, lipsit de viclenie. Onestitatea deschide singurul drum adevarat catre celalalt. In orice caz, fiinta umana percepe onestitatea si sinceritatea ca total opuse demagogiei si vicleniei.
Munca tenace, harnicia negociatorului inseamna o alta insusire de de mare rang a celui inzestrat si antrenat. Munca tenace inseamna rabdarea e a ajunge la altceva, de a schimba. Disponibilitatea sa la efort de durata ramane una dintre garantiile succesului. Muna tenace si disciplinata este izvor de confort fizic si psihologic pentru negociator, ca si pentru partenerii sai.
Umanismul este iubirea de oameni, fara de care nu foloseste nimanui sa fii cel mai puternic negociator. Inculderea umanismului intre valorile morale perene nu mai este negociabila la inceput de mileniu III. Increderea negociatorului in valoarea si potentialul urias al fiintei umane este marea calitate a celui inzestrat. Animat de conceptii umaniste, el are respect pentru sine si pentru partenerii de necogiere. Poate fi generos, dar drept. Poate milita pentru dezvoltarea libera a personalitatii umane, dar nu oricum. Poate fi ingaduitor cu inerentele imperfectiuni, dar cu masura. Umorul, incliatia spre gluma si autoironie, sub o inatisare jumatate vesela, jumatate serioasa, fac casa buna cu negocierea.
Libertatea interioara este o alta importanta insusire a negociatorului bun. Ar fi ideal sa negociezi liber de prejudecati, independent, autonom si neatarnat. Abia atunci poti sa fi natural si degajat. Libertatea interioara da omului drepul de a fi stapan pe ceea ce faec si pe ceea e nu face. Negociatorul liber poate fi demn, vertical, ferit de prejudecati si prea adanca plecaciune.
Persuasiunea inseamna darul de a convinge si arta de a argumenta pe care le stapaneste negociatorul inzestrat si antrenat. Persuasiunea vine din retorica discursului, dar si din pasiunea oratorului. Fara pasiune , discursul rimane de lemn. Mesajele care se repeta se supraimprima in memoria pasiva si devin mai convingatoare. 
Optimismul este mina de aur a bunului negociator. Optimismul inseamna incredere in viitor si grija de a vedea fata frumoasa si placuta a lururilor, partea luminata a lunii, jumatatea plina a paharului. Un negociator optimist este generos, dar prudent. O parte din el crede cu tarie in aceea ca partenerii au de castigat din solutia negociata, iar o alta parte ramane de veghe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea si Calitatile Negociatorului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!