Nike

Extras din referat

Nike
Nike este o companie ce produce si comercialieaza articole sportive, atat de imbracaminte, incaltaminte cat si accesorii. Sediul companiei se afla in Atatele Unite ale Americii in orasul Beaverton, in apropiere de Portland, Oregon. Compania este liderul mundial in comercializarea articolelor sportive, cu vanzari in anuale de peste 18,6 milioane de dolari (la sfarsitulanului sau fiscal - 31 mai 2008). Incepand cu 2008 are peste 30000 de angajati lanivel mundial.
Compania a fost fondata in 1964 pe 25 ianuarie de catre Bill Bowerman si atletul Philip Knight. Initial a fost denumita Blue Ribbon Sports, insa in 1978 a devenit Nike, Inc..Numele a fost inspirit din mitologia greaca, pronuntia fiind aceeasi cu cea a numelui zeitei elene a victoriei. Pe langa producerea si comercializarea produselor sale,compania detine si mici magazine sub numele Niketown, prin care comercializeaza produseledirect consumatorilor de rand.
Compania este condusa de catre fondatorul sau, Bill Bowerman, dar are la nivel global echipe de directori care se ocupa de toate aspectele companiei. Activitatea companiei este impartita pe categorii de consumatori ( in functie de sportul practicat): baschet, fotbal, atletism, fitness pentru femei si antrenamentul barbatilor si cultura lor sportiva. De asemenea activitatea se imparte in patru zone importante: 
1.SUA
2. Americile
3. Asia, zona Pacificului si Europa.
4. Oriental Mijlociu si Africa.
Nike este prezent in special in mediile de afaceri legate de domeniul sportiv deoarece, fapt ce reiese si din istoria companiei. Uneori, compania afacut legatura intre un anumit domeniu si sport prin programele publicitare si contractile realizate,atat cu altecompanii dar si cu personalitati celebre.
Principalul mod prin care compania comunica cu consumatorii dar si cu partenerii de afaceri este prin mesajele transmite prin campaniile publicitare. Publicitatea si strategia de marketing sunt la baza sccesului marcii Nike. Sloganul folosit de companie este :Just do it".
In perioada 1972-1982, Nike s-a bazat in aproape in totalitate pe publicitatea prin printuri in publicatiile cele mai importante ale timpului. La inceput totul se baza pe publicitatea pentru incaltaminte sportive pentru diverse sporturi. In 1976 compania a realizat prima colbaorare cu o firma de publicitate, John Brown and Partners. In 1977 a fost realizat posterul care infatisa un un om ce alerga singur peun drum de tara, imagine care a devenit instant un clasic. Din 1982 Nike a inceput folosirea reclamelor televizate cu ajutorul firmei de publicitate Wieden+Kennedy, peperioada maratonului din New York, iar relatia dintre cele doua companii a ramas intacta si astazi. Premiile pentru reclame au aparutla scurt timp dupa. Festivalul de film de la Cannes a acordat premiul de "cea mai buna reclama a anului"de doua ori (1994,2003) si Nike a primit si Premium Emmy pentru cea mai buna reclama in 2000 si 2002.
Reclamele produselor Nike, desi foarte reusite, un au fost fara controverse. Criticile au fost aduse la adresa reclamelor despre conditiile in care se realizeaza producele companiei. O alta problema a fost in legatura cu folosirea in reclame a cantecului "Revolution" al formatiei Beatles, folosirea versurilor unei formatii de punk din 1981. Au urmat reclamele comice, parodii ale unor filme de groaza (ex:The Texas Chainsaw Massacre), si cele in care bashetbalistul american, LeBron James se bate cu un desen animat reprezentand un maestru chinez in artele martiale, fapt ce a deranjat autoritatile cineze.
Cealalta importanta metoda prin care Nike promoveaza producele este sponsorizarea, atat a unor echipe din mai multe sporturi, dar si a unor figuri importante din sport. Primal sportiv profesionist sponsorizat de Nike a fost jucatorul de tennis roman Ilie Nastase,iar primal alergator de pista ce a semnat cu Nike a fost Steve Prefontaine, un fost elev al lui Bowerman, de pevremeacand era antrenor laUniversitatea din Oregon. Cel mai amre succes l-a avut insa contractul de sponsorizare realizat de companie cu baschetbalistul american Michael Jordan.
Astazi compania sponsorizeaza mai multi jucatori de tennis din intreaga lume, echipa de cricket a Indiei ( intre 2006-2010, valoarea contractului fiind de 45 de milioane de dolari), echipe de fotbal (Arsenal, Manchester United, FC Barcelona, Inter Milan, Juventus, Porto, Steaua, Borussia Dortmund, Red Star, Aston Villa, Celtic, PSV Eindhoven), jucatori de golf (Tiger Woods, Trevor Immelman, Paul Casey). Implicarea sa un se rezuma aici, ci continua si lanivelul unor evenimente sportive mai mici, precum Hoop It (concurs de baschet pentru echipe de liceu) si The Goleen West Invitational (concurs de atletism pentru elevi de liceu).
Dupa cum se poate vedea, compania are o istorie legata de publicitate. Principalele contracte realizate aufost cu diverse firme de publicitate (cea mai importante fiind Wieden+Kennedy) si contracte de sponsorizari pentru diferite personalitati din sport si echipe sportive din toata lumea. Celelalte colaborari le realizeaza cu firmele ce se ocupa cu producerea si distribuirea produselor Nike. Pentru aceste aspecte compania are unele conditii obligatorii care se gasesc pe un link chiar in site-ul companiei.
Site-ul companiei este complex. Are mai multe sectiuni,acoperind celemaiimportante aspecte ale activitatii companiei. Aici se vorbeste despreistoria companiei,date generale, oportunitatile de angajare in companie,investitori, atitudinea Nike catreodesvoltare durabila, o sectiune dedicata companiilor care doresc sa colaboreze cu Nike,unde se gasesc si conditiile impuse de companie. In sectiunea dedicata magazinelor si relatiei cu clientii se vorbeste despre cele doua misiuni ale companiei:


Fisiere in arhiva (1):

  • Nike.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!