Negocierea

Extras din referat Cum descarc?

Fara sa ne dam seama fiecare dintre noi se regaseste pe pozitia de negociator.Traim intr-o lume complexa in care fiecare doreste ceva.Ca sa obtii ceva trebuie sa negociezi.Indiferent in ce consta dorinta trebuie sa negociezi. Negociezi acasa, negociezi la serviciu, la piata la cumparaturi, negociezi cu oamenii cu care te intilnesti pe strada.
Se poate da o definitie a negocierii: negocierea este un mijloc elementar de a obtine ceva de la altii, este o comunicare bidirectionala destinata obtinerii unei intelegeri, daca tu si celalalt aveti interse comune si interese conflictuale.
Comunicarea sta la baza negocierii.Nu se poate initia o negociere, nu poate continua si nu se poate termina fara a avea loc o buna comunicare.
Negocierea presupune cunoasterea de strategii si tehnici de negociere. Reusita unei negocieri depinde de calitatile negociatorului.Trasaturile de personalitate ale individului isi pot pune amprenta asupra modului in care acesta se comporta in negociere.
Aptitudinile, cunostintele generale in domenii cit mai variate, dar si de specialitate ii confera negociatorului capacitatea de a avea o competenta la un standard ridicat.
Asa cum aratam mai sus, persoana care negociaza trebuie sa stapinesca foarte bine tehnicile de negociere.In cadrul unei negocieri, cel care negociaza trebuie sa aiba capacitatea de a schimba stilul de negociere, daca situatia impune.Stilul de negociere trebuie interpretat ca o inclinatie a persoanei care negociaza, de a aplica un anume comportament, un anumit stil care este determinat de personalitatea sa si de aria sa de competenta.La initierea unei negocieri nu exista prestabilit un anume stil de negociere.Negociatorul poate sa isi formeze o orientare, o anume atitudine, sa creioneze un anumit stil, dar acesta nu este sigur.Negociatorul, in discutia cu partenerul afla ceea ce nu stie si aceasta ii poate schimba orientarea in adoptarea unui stil pe care nu il gindise.Astfel un negociator care prin inclinatia sa naturala este agresiv, in relatia sa de negociere a conflictului poate deveni cooperant, el se poate schimba functie de pozitia partenerului.Flexibilitatea negociatorului de a se adapta la cerintele actului de negociere, de a adopta un stil adecvat, este foarte importanta.Functie de obiectivele negocierii fiecare negociator trebuie sa fie stapin pe stilul sau de negociere.
Intr-o negociere, fiecare persoana are stilul sau propriu care il caracterizeaza ca fiind mai mult sau mai putin cooperant, competitiv, inflexibil, necinstit, agresiv, autoritar.Exista numeroase modele de stiluri de negociere care sunt adoptate in functie de atitudinea pe care o are negociatorul.
Experienta a demonstrat ca nu exista doi negociatori identici in ceea ce priveste stilul de negociere.Fiecare negociator are propriul stil de negociere.Personalizarea stilului constituie pasul cel mai important in procesul de negociere.De personalizarea stilului in procesul de negociere depind rezultatele acesteia concretizate in succese sau insuccese.Modul de comportare si stilul de negociere dau trasatura caracteristica a genurilor de negociere.
O influienta importanta asupra tehnicii, respectiv a stilului de negociere o are cultura nationala, traditia, obiceiurile poporului din care face parte partenerul de negociere.Fara a le cunoaste, fara a le respecta in actul de negociere care are loc, negocierea poate fi sortita esecului.Este esentiala studierea temeinica a culturii viitorului partener de negociere spre a se putea elimina multitudinea de bariere in comunicare si a diminua riscul esuarii unei negocieri.Atunci cind trebuie sa aiba loc o negociere, este indicat ca persoana care poarta negocierea sa fie una care a trait in tara de unde provine partenerul.
Dupa cultura nationala sunt identificate mai multe stiluri importante de negociere, dar cel mai important si se pare ,cel mai influient din lume este stilul american.Negociatorii care il utilizeaza intra la tratative plini de incredere.Sunt in general persoane sincere cu un mod de gindire pozitiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Negocierea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!