Negocierea

Extras din referat Cum descarc?

PUNCTE PRINCIPALE
- Sursele conflictelor
- Tipuri de conflicte
- Stiluri de management al conflictelor
- Managementul conflictelor prin negociere
DE CE NEGOCIERE?
Se poate aduna un mar cu o para?
Raspunsul este nu, daca le privim ca pe niste categorii distincte. E greu de precizat cum pot fi adunate unele cu altele, lucrurile diferite. Dar daca ne gandim la cele doua ca la niste fructe? Ei da, un fruct poate fi adunat cu un alt fruct. In acest caz, vor da doua fructe.
Nu este vorba de vreo pacaleala. Depinde din ce perspectiva privesti. Cata vreme te vei centra numai pe interesele tale, pe dorintele si aspiratiile tale si ale grupului tau, interesele celorlalti sunt lucruri straine. La fel ca in situatia marului si a perei, nu ai descoperit cadrul mai larg in care ele pot fi definite si conjugate. 
Eu am o nevoie si cel de langa mine are o alta. Eu am un interes si tu ai altul. Doar intelegand ca vorbim despre nevoile si interesele noastre, ca despre un sistem mai larg de raportare, avem sansa de a le rezolva si pe ale mele, dar si pe ale tale.
In cadrul relatiilor dintre oameni, grupuri sau organizatii, implinirea intereselor particulare se realizeaza prin negociere. Negocierea este evadarea din sistem si descoperirea suprasistemului.
Acest curs descrie procesul de negociere, care sunt protagonistii, care este contextul si care sunt strategiile diferitelor faze. Este un minim bagaj de inceput, suficient insa pentru a porni la drum. 
Ce are in comun un curs practic si o conserva de pateu? Amandoua sunt consumate cat mai repede. Negociere placuta! (Dar fara graba.)
DESPRE NEGOCIERE
In sens larg, negocierea este procesul prin care obtinem ceea ce vrem, atunci cand relatia dintre noi si obiectul (situatia) dorit(a) este mediata de o alta persoana. Negocierea este purtata nu doar pentru obtinerea, dar si pentru evitarea unei situatii.
Finalitatea oricarei negocieri este ajungerea la un acord respectat de ambele parti. 
Aminteste-ti cand s-a intamplat ultima oara sa fii pus in situatia de a negocia. Nu te gandi la ceva special. Daca esti atent, sigur descoperi o astfel de situatie in ziua care a trecut. 
- Ai fost constient de la inceput ca te angajezi intr-o negociere sau abia la sfarsit ti-ai dat seama? 
- Ti-ai impus un obiectiv sau ai actionat "din instinct"? 
- Care a fost miza? Un obiect material sau ai simtit ca in spatele obiectului erau prestigiul, mandria, autoritatea ta?
- Te-ai gandit sa aplici o strategie anume?
- Cum ai perceput negocierea in termeni de putere: ca doi adversari de puteri diferite, ca doi parteneri egali? 
- Ai folosit mici trucuri pe care le-ai mai utilizat si altadata?
- In ce termeni v-ati despartit? Esti multumit de rezultat? Este cealalta parte satisfacuta?
Procesul de negociere este foarte intalnit in toate situatiile cotidiene, iar viata intr-o organizatie implica utilizarea permanenta a negocierii. De la cererea de marire a salariului, evaluarea performantei, vanzarea produselor si pana la clarificarea si apropierea pozitiilor antagoniste in procesul de luare a deciziilor, toate sunt forme ale negocierii. 
Neconstientizarea si nerecunoasterea situatiilor de negociere este un dezavantaj (80% din situatiile de negociere nu sunt formulate explicit). Multi oameni isi ignora capacitatea de negociere si nu fac nimic pentru a o imbunatati, deoarece considera procesul de negociere ca fiind in contradictie cu imaginea pe care si-au facut-o despre sine. Auzi adesea astfel de persoane zicand "Nu-mi place sa ma tocmesc!" sau "Asta este tiganeala!" sau "Asta e negustorie! Nu, merci! Eu sunt un om cinstit!". Ei sunt, de fapt, cei care pierd, pentru ca nu pot intra constienti in situatii de negociere. 
Daca te recunosti ca unul ce nu "se omoara" cu negocierea, mai ai o sansa. Imagineaza-ti ca esti reprezentantul unei mari companii si te intalnesti cu noii parteneri de afaceri, pentru a semna un contract pe termen lung. Iti surade ideea? Poate ca inca nu ai descoperit adevarata fata a negocierii. Poate ca de fapt, iti este mult mai usor sa negociezi in numele altora decat pentru tine.
Arta negocierii este generoasa cu toata lumea. Nu ai nevoie de aparatura sau de conditii cu totul speciale pentru a o exercita. Este o arta pentru toate buzunarele si pentru toate varstele. De la tocmirea camatareasca si pana la negocierile trans-nationale, principiile fundamentale sunt aceleasi.
Cateva lucruri ce merita stiute 
Daca in viata domestica negocierea este spontana, cand partile implicate sunt institutionalizate procesul este premeditat, pregatit si secvential. Cunoasterea obiectivului, construirea etapelor si identificarea strategiilor reprezinta abordarea profesionista a unei situatii de negociere.
Cand se negociaza?
Raspunsul este: teoretic, oricand. Indiferent de miza si indiferent de situatia in care te afli, poti negocia. Chiar si atunci cand aparent nu ai nici o sansa, prin felul in care te comporti, poti modifica termenii acordului final. Cand tu ai in mana "painea si cutitul", de asemenea poti negocia. Nu este deloc indicat sa-ti impui punctul de vedere fara sa tii cont de sentimentele celuilalt.


Fisiere in arhiva (1):

  • Negocierea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!