Mimica si Gesturi in Negociere

Extras din referat Cum descarc?

I. COMUNICARE SI LIMBAJE
1. Notiuni generale
Notiunea de "limbaj" considerat ca ansamblu complex de procese se circumscrie - potrivit cercetatorilor - dimensiunii sale sociale, pe de o parte, (originea sa se gaseste in necesitatile vietii sociale, dezvoltandu-se ulterior in cadrul si prin intermediul societatii) si dimensiunii comunicative ca intentie fundamentala primara, pe de alta parte. Este interesant de constatat ca cele doua aspecte se intrepatrund, functia de comunicare a limbajului - ca functie fundamentala, originara dar in acelasi timp propulsiva are ca scop intentionat cooperarea sociala, scop ce la randul sau are ca efect, comunicarea. 
Printre cei dintai care au studiat limbajul non-verbal au fost A. Mehrabian si M. Weiner (Decoding of Inconsistent Communication, 1967), rezultatul cercetarii lor indicand o proportie surprinzatoare in comunicarea orala: 7% mesaje lingvistice, 38% paralingvistice (intonatie, inflexiune a vocii, ritm, tonalitate, accentuare, ras, plans, oftat, separatori vocali etc.), 55% mesaje non-lingvistice (in principal expresia fetei, gesturi, posturi, dar si proximitate, temporalitate, artefacte, etc.). Totusi in timp ce mesajele verbale pot transmite aproape orice fel de informatie, cele non-verbale au un caracter mai limitat, reflectand in special afectele, preferintele si atitudinile interlocutorului, avand cu precadere un caracter de neintentionalitate. Dar tocmai prin ceea ce exprima, cat si prin elementul de sinceritate pe care il implica, comunicarea non-verbala are o deosebita importanta in negociere, reprezentand in multe situatii cheie de intelegere corecta a sensului comunicarii verbale. In acest sens, mesajul non-verbal nu trebuie studiat ca unitate izolata, ci integrat procesului de comunicare, pentru ca in acest context pot fi identificate valentele si functiile sale.
2. Forme de limbaj
In demersul sau comunicativ diversificat si nuantat fiinta umana apeleaza la o multitudine de forme de limbaj, uneori redundante, dar necesare pentru transmiterea si receptarea corecta a bogatiei de informatie. Astfel:
a) Limbajul articulat (vorbirea) constituie primul mijloc - din punct de vedere al importantei dobandite - pentru intercomunicarea umana; acesta reprezinta modalitatea de exprimare cea mai simpla dar si evoluata, adecvata redarii nuantelor afective dar si a gandirii abstracte etc. prin care s-a realizat dezvoltarea gandirii rationale si s-au atins culmile superioare ale cunoasterii;
b) Limbajul vocal nearticulat ce include diverse modulatii sonore, ritm, intensitate etc., constituite in cadrul relatiilor sociale in scopul comunicarii (uneori in procesul muncii cu sensuri extrem de precise) cu o utilitate clara, deseori cu sensuri diferentiale, reprezinta o alta forma de limbaj. O mentiune speciala merita a se face referitor la "tacere" care, in mod paradoxal, reprezinta un bogat mijloc expresiv-comunicativ in cadrul unui dialog. Tacerea poate sugera bunaoara stari psihice imprecise, semnale timide sau dimpotriva dezaprobatoare, nemultumirea, ignoranta sau asteptarea ca invitatie la raspuns, la continuarea discutiei, la actiune.
c) Limbajul non-verbal, incluzand gesturi, mimica, posturi, atitudini, artefacte (totalitatea bunurilor materiale create de om) etc. are, potrivit cercetarilor recente, o pondere insemnata in comunicarea interumana. Astfel, aceasta forma de limbaj poate insemna uneori o completare, alteori o subliniere sau nuantare importanta adusa in comunicare, aspecte ce vor capata valoare speciala pentru receptor.
Alteori, limbajul non-verbal isi asuma propria sa functie de comunicare, transmitand in mod clar informatia, fiind chiar absolut util, dat fiind conditiile in care se produce, cum sunt informatiile transmise de exemplu, in procesul muncii desfasurate in locuri zgomotoase sau la distante mari etc. Desigur trebuie remarcat nivelul scazut de abstractiune a unei comunicari specifice;
d) Pentru transmiterea unor mesaje sunt folosite si alte forme de limbaj caracterizate prin utilizarea unor posibilitati extracorporale. Aici pot fi incluse insemnele grafice precum scrierea, apoi comunicarea prin mijloace tehnice, semnele de pista, sunetul diferitelor instrumente muzicale (toba, bucium, fluier etc.), focurilor aprinse pe dealuri, limbajul florilor, al culorilor, al pietrelor pretioase etc. Aceste mijloace - fie ca sunt plastice, sonore sau grafice, fie ca sunt obiecte materiale, asa cum se gasesc in natura, apeleaza la receptari auditive, vizuale, tactile etc. Fiind utilizate inca din cele mai vechi timpuri in cazul comunicarii la distanta sau in lipsa interlocutorilor, desi departe de bogatia si de variatia limbajului verbal, cuprind o gama de semne de la cele mai clare si cunoscute pana la unele cu ascunse semnificatii, ca sa ne referim - spre exemplu - doar la literele unui cuvant. Trecere in revista oricat de succinta a diferitelor forme de limbaj uman nu poate omite limbajul interior (intercomunicarea) ca modalitate de comunicare lingvistica dar al carei material nu este perceptibil prin mijloacele obisnuite. Ca fiinta sociala, omul isi desfasoara viata launtrica dupa modelul celei exterioare, obisnuit fiind sa traiasca si sa se manifeste ca aflandu-se in prezenta altcuiva.
e) Tot intre modalitatile de comunicare interumana atat verbala cat si non-verbala sunt incluse si "limbajele" artistice, diversi autori vorbind de un "limbaj muzical", "limbaj plastic", "limbaj cinematografic", "limbaj poetic" si asa mai departe. In acest caz este necesara precizarea ca desi arta, foloseste acelasi material (cuvantul / imaginea / gestul etc.), ca si limbajul folosit cu scopul precis al transmiterii de informatii, ele nu sunt identice, scopul urmarit apropiindu-le dar si despartindu-le. 
Astfel arta, pe langa un efect comunicativ specific pe care si-l propune, are in vedere in primul rand forma estetica a expresiei insesi, fapt ce este total indiferent limbajului in forma sa primara. Menirea primordiala a artei nu este de a informa, ci de a emotiona. Pe de alta parte, desi fiecare dintre arte poseda la randul ei si elemente minimale de limbaj ce le sunt specifice (muzica isi transmite semnificatiile prin inaltimea, durata, intensitatea, calitatile timbrale ale sunetului etc., pictura prin linie, culoare, tonuri, ritm etc., cinematograful prin iluminare, planuri, miscarile aparaturii etc.), ele nu reusesc decat partial si in anumite cazuri si conditii sa intre in interactiune cu interlocutorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mimica si Gesturi in Negociere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!