Managementul Echipelor Multiculturale

Extras din referat Cum descarc?

Context
Globalizarea economiilor si a intreprinderilor are un impact puternic asupra managementului resurselor umane. Actualmente tot mai multe companii folosesc angajati din diferite tari si din culturi diferite. Diversitatea culturala, prin urmare, devine o caracteristica importanta a intreprinderilor care are impact asupra tuturor problemelor operationale ale companiei si, in special, asupra managementului echipelor de lucru. Dezvoltarea echipelor multiculturale pune problema unei colaborari stranse intre indivizi cu credinte, valori si comportamente foarte diferite (Chevier, 2000).
Definire
O echipa este un ansamblu de persoane cu competente complementare specifice, care interactioneaza cu regularitate pentru o anume perioada, in contextul unei dependete reciproce determinata de urmarirea unuia sau mai multor obiective comune, de a caror realizare toti membrii de simt reciproc responsabili.
In cadrul unei echipe monoculturale membrii provin din acelasi context social si cultural si impartasesc aceleasi valori; in cadrul unei echipe multiculturale ei provin din contexte culturale diferite. Ca urmare a acestei diversitati, munca in echipa multiculturala poate genera performanta, la fel cum poate conduce si la tensiuni si disfunctionalitati.
Tipuri de echipe muticulturale:
1. Echipe biculturale, constituite din membrii originari din doua culturi (apar in situatii de fuziuni, aliante sau joint-venture). Aceste echipe au un mare potential de sinergie, dar si de conflicte pentru ca o parte se gaseste adesea in pozitie de forta. In consecinta, partea dominanta tinde sa-si impuna mai mult propriile idei, strategii, limba, s.a. Sentimentele de superioritate/inferioritate sunt frecvente, apare o concurenta intre membrii celor doua culturi, uneori motivanta, alteori demotivanta. In acest context sunt necesare reguli de functionare clare si acceptate de toti coechipierii, ca si prezenta unui lider puternic, cu o mare sensibilitate interculturala, care sa stie sa gestioneze dezechilibrul de putere si sa conduca echipa spre atingerea obiectivelor.
2. Echipe multiculturale, ai caror membrii provin din cel putin trei culturi. In acest caz problemele de putere si de concurenta sunt mai putin importante. Membrii propun o multitudine de idei si par sa se adapteze cu mai mare usurinta, sa gaseasca mai usor consensul. Se propune o limba comuna de lucru, de regula engleza, si un lider adesea provenit de la firma-mama.
3. Echipe multiculturale virtuale. Ele pot aduce un castig de timp important (de ex., colegul japonez dupa ce si-a incheiat ziua de munca poate trimite proiectul colegului spaniol, care la randul lui, dupa opt ore de munca trimte totul colegului american...se pot folosi astfel cele 24 h ale zilei). Problemele majore care pot sa apara in cadrul acestor echipe tin de respectarea termenelor si de comunicare (in absenta unei comunicari verbale si nonverbale directe). De asemenea, este indicata organizarea unor intalniri personale ale membrilor pentru costruirea spiritului de echipa.
Performanta unei echipe multiculturale
Echipele multiculturale pot fi fie mai performante, fie mai putin performante decat cele monoculturale.
Performanta unei echipe depinde de sarcina care ii este incredintata, de resursele de care dispune si de modul in care ea functioneaza. Aceasta din urma depinde de caracteristicile membrilor - personalitate, varsta, experienta, competente, gradul de diferenta/similaritate dintre membrii la nivelul valorilor si normelor; diferentele de stil de comunicare; diferentele de stapanire a limbii de comunicare; deferentele de stil de leadership; asteptarille cu privire la
munca in echipa si procesele de grup; distributia geografica a membrilor (pentru echipele virtuale), diferentele de culturi profesionale (intre ingineri, economisti...)
Avantaje ale echipei multiculturale - Creativitate: o echipa multiculturala, ca urmare a diversitatii ei culturale, a confruntarii valorilor, credintelor si normelor de conduita ale membrilor, genereaza mai multe idei. Acest lucru permite studierea problemelor din mai multe unghiuri si, deci, gasirea mai multor solutii, luarea unor decizii mai bune. O echipa care regrupeaza mai multe culturi are o mai buna capacitate de inovare; - Deschiderea de spirit: indivizii care au experiente in medii multiculturale devin mai toleranti si dezvolta o mai mare deschidere spre culturi diferite; - Adaptabilitate pe piata: diversitatea culturala permite intreprinderilor o mai buna intelegere a pietelor datorata cunostintelor acumulate privind practicile si obiceiurile culturii in cauza plecand de la propriul personal, si deci, o mai buna adaptare la piata locala; - Eficacitate: Exista studii care au demonstrat ca echipele multiculturale, ca urmare a diversitatii lor, permit o mai buna rezolvare a problemelor complexe. Unul dintre avantajele diversitatii culturale ar fi obtinerea unei sinergii ca urmare a combinarii creative a diferitelor abordari culturale in rezolvarea problemelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Echipelor Multiculturale.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!