Importanța diplomației corporative în dezvoltarea afacerilor

Extras din referat

De la inceputul mileniului, globalizarea a fost puternic avansata. Au fost create noi conditii-cadru, iar ramurile industriei au trebuit sa faca fata unor provocari neobisnuite. Acordurile comerciale, Internetul, provocarile geopolitice, crizele economice toate au un impact asupra activitatii zilnice a oricarei intreprinderi. Piata a devenit mai complexa. Aproape o industrie a fost scutita, iar companiile se confrunta cu o concurenta tot mai mare si chiar globala. Pentru a continua sa fie de succes, trebuie dezvoltate si aplicate noi metode. Cel mai eficient dintre acestea este Diplomatia Corporativa.
Relativ putine companii stiu ce este Diplomatia Corporativa si, in consecinta, au folosit mai putin acest instrument in mod deliberat. Diplomatia corporativa nu a dobandit inca un punct de plecare in practica generala de management. Treptat, cu toate acestea, castiga din importanta. Deja, scolile de conducere de conducere ofera cursuri in toata lumea. Este mai mult decat o tendinta; este o dezvoltare necesara, dupa cum este confirmat de numarul tot mai mare de literatura de specialitate.
Ce se afla in spatele conceptului de Diplomatie Corporativa? In general, Diplomatia Corporativa este definita ca abilitatea de a dezvolta interese de afaceri prin crearea de aliante strategice semnificative cu cifre cheie externe, inclusiv guvern, analisti, mass-media, organizatii neguvernamentale (ONG), grupuri de interese si parti interesate, punerea in aplicare a obiectivelor corporative. Diplomatia corporativa este o dezvoltare ulterioara, o combinatie a resurselor deja existente. Ceea ce se numeste relatii publice, crearea de retele, gestionarea relatiilor sau responsabilitatea sociala corporativa constituie baza acesteia. In termeni simpli, principiul Diplomatiei Corporate este un instrument diplomatic sau un vehicul orientat catre companie, care ajuta corporatiile sa-si consolideze pozitia, sa obtina influenta, sa implementeze obiectivele companiei si sa obtina o crestere a valorii prin utilizarea metodelor incercate si testate. O componenta-cheie a Diplomatiei Corporative este concentrarea asupra aliantelor strategice. Se bazeaza din ce in ce mai mult pe crearea si extinderea unor parteneriate semnificative cu partile interesate externe, care ar trebui sa formeze o retea profesionista, fiabila si, mai presus de toate, mai departe, care sa sprijine activitatile de afaceri. Trebuie implicate personalitati-cheie, factori de decizie si lideri de opinie. Diplomatia corporativa poate fi aplicata independent de industrie. In functie de companie, industrie si tara, influenta unor cifre-cheie va varia si strategia va trebui adaptata in consecinta. In general, cu toate acestea, ar trebui sa pastrati legaturi stranse si bune cu guvernele si autoritatile. Grupul de factori de decizie, care poate include organizatii neguvernamentale, mass-media, grupuri de interese, analisti, dar si indivizi, este de asemenea decisiv. Daca aceste grupuri sunt adversari, se poate dovedi a fi o perturbare grava a procesului de afaceri de zi cu zi sau chiar incetarea activitatii de afaceri. Sarcina Diplomatiei Corporate este de a defini aceste grupuri si de a dezvolta strategii care sa promoveze comunicarea cu diferitele grupuri.
Liderii de afaceri sunt de asteptat sa fie diplomati corporativi, dar diplomatia corporativa nu vizeaza transformarea oamenilor de afaceri in politicieni sau oameni de stat cu timp partial. Mai degraba, implica corporatii care iau parte la crearea, aplicarea si modificarea regulilor jocului care guverneaza desfasurarea afacerii. Depaseste delegarea comunicarilor externe si a lobby-urilor la o agentie de relatii publice sau la o firma de avocatura.
Diplomatia corporativa este angajamentul proactiv al partilor interesate externe de a-si castiga inima si mintea in sprijinul crearii valorii actionarilor. Diplomatia corporativa este importanta deoarece firmele cauta din ce in ce mai mult oportunitati de crestere si venituri in strainatate pe pietele emergente, pe pietele de frontiera si pe pietele externe. Pe aceste piete straine, acestia interactioneaza in mod necesar cu mai multi factori interesati, partile interesate care au diferite filosofii si ideologii economice, care au istorii diferite, medii diferite de limba si medii culturale diferite. Abilitatea de a oferi oportunitati de crestere pe aceste piete emergente necesita interactiuni reusite cu tot mai multe parti interesate. Este important sa stiti cat de mult va pot afecta aceste parti interesate, cat de mult va pot ajuta si daca puteti construi si mentine o relatie de lunga durata cu ei. Nu este vorba doar de a vorbi cu ei. Nu este vorba despre o strategie de comunicare. Este intr-adevar rasuci maneci, lucrati cu ei pentru a obtine obiectivele lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta diplomatiei corporative in dezvoltarea afacerilor.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!