Forme de comunicare non-verbala in cadrul negocierilor

Cuprins referat Cum descarc?

I. Negocierea in relatiile internationale.p.1
II. Comunicarea in cadrul negocierilor.p.2
III. Comunicarea non-verbala in cadrul negocierilor.p.4


Extras din referat Cum descarc?

I. Negocierea in relatiile internationale
In general, negocierea reprezinta actiunea de a purta discutii in scopul de a se ajunge la o intelegere. Negocierea este o forma principala de comunicare, un complex de activitati si de procese, intre doi sau mai multi parteneri ,avand fiecare strategii si tactici de negociere diferite . 
Conform dictionarului explicativ al limbii romane, negocierea este "o actiune prin care se trateaza cu cineva incheierea unei conventii economice, politice, culturale etc." sau "o actiune de intermediere, de mijlocire a unei afaceri".
Termenul de negociere este prezent inca din secolul al VI-lea i.e.n. si are origini in Roma antica, de la termenul ,, negotium" care inseamna negot, afacere.
Numerosi specialisti ai domeniului au incercat sa defineasca termenul de negociere, printre care amintim:
In viziunea lui Mircea Malita, ,,negocierile sunt procese competitive, desfasurate in cadrul unor convorbiri pasnice de catre una sau mai multe parti, ce urmaresc impreuna realizarea, in mod optim si sigur, a unor obiective fixate in cuprinsul unei solutii explicite, agreata in comun" .
In lucrarea "Ghid de Negociere", Zeno-Daniel Sustac si Claudiu Ignat definesc negocierea ca fiind o "modalitate alternativa de solutionare a conflictelor bazata pe comunicare bidirectionala in care partile implicate isi modifica pe parcurs pretentiile si conlucreaza pentru a genera o solutie mutual acceptata, urmand o anumita strategie si folosind anumite tehnici si tactici". Acestia considera ca negocierea este un proces structurat in care partile, prin concesii reciproce, identifica o cale de compromis, in vederea stingerii unei dispute sau a rezolvarii unei situatii.
De asemenea, negocierea poate fi considerata drept o arta sau o stiinta. Este o arta pentru ca presupune anumite calitati din partea persoanei negociator pe care aceasta le pune in valoare in procesul de negociere si este o stiinta deoarece implica dezvoltarea de strategii si tactici de negociere.,,Pentru a reusi, negociatorul trebuie sa combine vivacitatea unui foarte bun scrimeur cu sensibilitatea unui artist. El trebuie sa-si observe interlocutorul si dincolo de masa tratativelor, cu ochiul ager al unui tragator de elita, mereu pregatit sa descopere orice bresa, oricat de mica in aparare, orice schimbare in strategie" 
,,Prin negociere intelegem orice forma de confruntare nearmata, prin care doua sau mai multe parti cu interese si pozitii contradictorii, dar complementare, urmaresc sa ajunga la un aranjament reciproc avantajos al carui termeni nu sunt cunoscusi de la inceput,,. 
Asadar, negocierea este un proces de ajustare continua in ceea ce priveste interesele ambelor parti prin care se doreste ajungerea de la o solutie ideala la o solutie reala si practica, acceptata de ambele parti.
In cadrul proceselor de negociere, rolul central i se atribuie comunicarii, negocierea fiind in fond un proces de comunicare intre doi sau mai multi parteneri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme de comunicare non-verbala in cadrul negocierilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Malita, Mircea, Teoria si practica negocierilor, Editura Politica, Bucuresti, 1972
Radulescu, Corina, Comunicare si protocol, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2009
Haines, Ion, Introducere in teoria comunicarii, Editura Fundatiei ,,Romania de Maine", Bucuresti, 1998
Jan Bremmes, Hermann Roodenburg, O istorie culturala a gesturilor,Editura Polimark, Bucuresti, 2000
Monica Voicu, Costache Rusu - ABC-ul comunicarii manageriale, Editura "Danubius", Braila, 1998
Nierenberg, Gerard I. The art of negotiating: psychological strategies for gaining advantageous bargains. Barnes & Noble Publishing, 1995.
Stefan Prutianu, Comunicare si negociere in afaceri. Ed. Polirom, Iasi, 1998
http://oxforddictionaries.com/definition/english/body%2Blanguage?q=body+language


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!