E-Business

Extras din referat Cum descarc?

Evolutia globala a economiei actuale si dimensiunea internationala a gestiunii afacerilor are, in acest moment de debut al secolului XXI, o importanta capitala. Un lucru este cert: in lumea plina de hatisuri a afacerilor globale, Internetul a schimbat mersul economiei si continua sa aduca noi modalitati de desfasurare a afacerilor pe o piata tot mai pretentioasa.
Conform unei analize Jupiter Media Metrix, in anul 2001, volumul afacerilor (tranzactii cu bunuri si service) B2B (forma de comert electronic intre firme) a fost de 470 miliarde dolari. Conform estimarilor aceluiasi studiu, volumul tranzactiilor on-line de comert electronic in 2006 va ajunge la 6,4 trilioane dolari! 
Pentru acelasi an, un studiu IDC indica depasirea pragului de 600 de milioane pentru numarul de utilizatori Internet, ceea ce intareste ideea ca oamenilor le place sa cumpere si sa faca afaceri pe Internet (in anul 2000, peste 30 de milioane de americani au cumparat electronic produse si servicii in suma de 65 miliarde de dolari). Aceste previziuni pun in fata organizatiilor problema reevaluarii strategiilor din perspectiva afacerilor electronice.
Cifrele de mai sus sunt cu atat mai impresionante, cu cat anii 2001, 2002 au fost dificili pentru industria aplicatiilor de intreprindere. Revirimentul este dorit si asteptat. Astfel, rapoartele analistilor pietei IT au indicat o crestere usoara in 2003: 5,8% conform IDC, 7% conform Gartner Dataquest. Problemele tarilor aflate in tranzitie, cu evolutie spre economia de piata, sunt nenumarate. Practic, avand in vedere dificultatea fenomenului, toti specialistii sunt de acord asupra unui lucru si anume "o firma ar trebui sa se gandeasca la implementarea unei solutii integrate software inainte cu cel putin un an ca problemele sale sa devina critice". Din studiul sistemelor Enterprise Resource Planning ne-am dat seama ca dincolo de cercetarea teoretica intelegerea fenomenului depinde de experienta. Daca insa, mai departe si experienta este impartasita si discutata cu cei care au traditie in domeniu putem sa ne bucuram si de succes.
Considerate initial ca fiind aplicatii de mare anvergura, pentru "cei bogati", suitele Enterprise Resource Planning s-au dovedit accesibile unei mase largi de clienti si au fost implementate in mai toate mediile (corporatii sau intreprinderii mici si mijlocii). Prin urmare si tarile mai sarace in resurse tehnologice au inceput sa implementeze platforme ERP. Conturarea lanturilor valorice Enterprise Application Integration prin mariajele Enterprise Resource Planning cu mai noile platforme Customer Relationship Management si Supply Chain Management reflect evolutia actuala a mediului e-Business.
In Romania anului 2003, pentru multi manageri ERP este o necunoscuta, iar SAP, BaaN, PeopleSoft sau JD Edwards nu inseamna nimic. In mediul intreprinderilor se cunoaste cate ceva doar despre Oracle (datorita aplicatiilor de baze de date). De aceea dezamageste "neputinta" furnizorilor de solutii integrate romanesti de a se prezenta pe piata, pentru ca totusi, daca analizam piata internationala, ERP este cel mai vizibil curent al informatizarii intreprinderilor.
E-Business si consecintele pentru suitele ERP
In 1994, nimic din ceea ce intelegem astazi prin comert electronic nu exista. Cateva cifre semnificative au fost prezentate mai sus. Se considera ca 1995-2000 a fost perioada exploziva de crestere, iar anul 2001 a insemnat trecerea intr-o noua faza, de consolidare si reorientare dupa crash-ul resimtit de multe afaceri on-line (asa-numitele companii dot.com). Principala schimbare este data de trecerea de la abordarea tehnologica la cea economica, in contextul in care firmele care initial isi propuneau cresterea volumului afacerilor, se concentreaza acum asupra profitului.
In aceste conditii, integrarea aplicatiilor e-business in sistemul aplicatiilor de intreprindere devine o necesitate. Iar aplicatiile de intreprindere inseamna pentru organizatia secolului XXI un sistem ERP. Devine tot mai reala necesitatea de a materializa forme de colaborare pe web intre companii, clientii si furnizorii acestora, iar sistemul ERP joaca un rol esential in acest proces. De fapt, conceptul afacerilor electronice nu este tocmai nou pentru ERP: schimbul electronic de date (EDI) si transferul electronic de fonduri (EFT) au constituit componente ale solutiilor ERP inca de la primele astfel de sisteme implementate. Acestea sufera un proces de transformare, redefinirea lor vizand adaptarea le cerintele Web si arhitectura Internet.


Fisiere in arhiva (1):

  • E-Business.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!