Divertismentul în Lumea Diplomatică

Extras din referat Cum descarc?

Argument
Scopul principal al divertismentului este de a oferi oaspetilor placere si amuzament. Insa pentru diplomati, acesta are un scop mai serios si, in plus, poate avea urmatoarele obiective:
- Sa imbunatateasca imaginea publica despre tara lor
- Sa obtina opinii si informatii de la cetatenii locali si de la alti diplomati
- Sa lege prietenii si sa stabileasca contacte care se pot dovedi utile
- Sa dea posibilitatea sotiilor sa se intalneasca pentru a putea impartasi si discuta probleme de interes reciproc.
De asemenea, si acest lucru este la fel de important, acesta da posibilitatea sefilor si membrilor misiunilor diplomatice sa ,,dea de stire" in mod neoficial membrilor Ministerului Afacerilor Externe sau politicienilor, oamenilor de afaceri si altor diplomati, despre propunerile pe care ar dori sa le faca, dar pe care prefera sa nu le exprime in scris sau sa le inainteze oficial, de teama ca rezultatul sa nu fie unul negativ.
Ar fi lipsit de realism sa pretindem ca exista un set de reguli clasice bine stabilit si universal aplicabil, intrucat practica difera considerabil de la o tara la alta si gama de gradatii dintre oficial si neoficial este mare. Totusi, sunt posibile unele generalizari, pornind de la ideea ca este preferabil sa fim prea formali decat prea neformali.
Oferta ospitalitatii
Cand se ofera ospitalitate sub forma unui dejun sau a unei cine, trebuie indeplinite doua sarcini, pe langa stabilirea meniului si asigurarea ca data aleasa nu coincide cu o sarbatoare nationala importanta sau cu o festivitate religioasa locala: planul de aranjare la masa si invitatiile.
Planul de plasare la masa
Inainte de a trimite invitatiile la un dejun sau la o cina, se intocmeste planul de asezare la masa. Oaspetii sunt selectati astfel incat sa fim siguri, pe cat posibil, ca ei nu vor intra in conflict (pe plan politic, personal sau social).
Comunitatea mondiala de state s-a extins rapid in ultimul sfert al secolului trecut si s-au stabilit noi modele sociale si culturale. De aceea, interactiunea diplomatica este mai complexa si trebuie luate in consideratie obiceiurile si practicile diverselor comunitati cand vorbim despre divertisment diplomatic. In acest context, trebuie sa primeze traditia si practica locala, acordandu-se o deosebita atentie sensibilitatilor oaspetilor individuali.
Esenta ospitalitatii diplomatice este o atmosfera potrivita si compatibilitatea tuturor oaspetilor. Daca sunt prezenti numai diplomati planul de asezare n-ar trebui sa creeze probleme; dar daca sun prezente persoane care nu fac parte din dimplomatie s-ar putea ivi probleme, intrucat ordinea lor de prioritate nu este la fel de clara. In acest caz, diplomatii mai in varsta si membrii unui Minister al Afacerilor Externe au un inalt grad de prioritate, in timp ce in cazul persoanelor neoficiale primeaza statutul social si varsta.
De obicei amfitrioana sta cu fata spre usa care duce spre bucatarie, pentru a putea controla mai bine personalul care serveste la masa. In tarile europene, se obisnuieste ca sotiile sa fie plasate langa sotii lor, iar doua doamne sau doi domni nu se aseaza de obicei unul langa altul, dar in aceasta privinta trebuie avuta in vedere si traditia tarii respective.
Invitatiile
Acestea trebuie trimise cu doua sau trei saptamani inainte de eveniment: o invitatie mai apropiata de eveniment s-ar putea sa nu ofere amfitrionului suficient timp pentru a invita un alt oaspete in cazul in care cineva refuza sa vina, iar o invitatie trimisa prea devreme s-ar putea sa puna un oaspete in dificultate daca aesta ar dori sa refuze invitatia inventand un motiv, de exemplu ca ar avea deja alte planuri pentru acel moment. Invitatiile se redacteaza la persoana a treia.
O metoda alternativa este de a transmite invitatia prin telefon. Daca raspunsul este afirmativ, atunci amfitrionul sau amfitrioana va trimite o invitatie scrisa, ce va cuprinde toate detaliile necesare si o lista a invitatilor in care se vor specifica titlurile si functiile acestora.
O invitatie la cina va specifica si tipul de tinuta: de exemplu: ,,la cravata", ,,la costum", iar pentru doamne ,,rochie de seara", atunci cand este cazul.
In cele mai multe tari exista obiceiul ca oaspetele sa-i aduca amfitrioanei un cadou mai degraba simbolic, frumos ambalat, din tara oaspetelui sau a gazdei. Florile sunt obligatorii, dar trebuie trimise in prealabil si nu aduse personal, in caz contrat amfitrioana neavand timp sa le puna la locul lor.
Cand sunt invitate zece sau mai multe persoane, toate locurile ar trebui sa aiba carti de vizita; chiar si atunci cand numarul invitatilor este mai mic, acestea pot fi de efect la decorarea mesei.
Oaspetii vor fi intampinati de amfitrioni si vor fi prezentati celorlalti invitati prezenti.
Alegerea meniului va depinde de gustul personal si de imprejurari, dar trebuie avute in vedere si restrictiile alimentare ale oaspetilor pe motive de sanatate sau religie. De exemplu, pentru musulmani si pentru persoanele de credinta iudaica, carnea de porc si produsele din carne de porc sunt inacceptabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Divertismentul in Lumea Diplomatica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!