Dimensiunea diplomatică a securității naționale

Extras din referat Cum descarc?

In contextul actual de securitate nationala, diplomatia apare drept un element central in orice strategie de politica a statului respectiv,dar si al oricarei strategii de comunicare a organizatiilor internationale. Diplomatia este un termen foarte des utilizat in zilele noastre, acesta avand legatura atat cu activitatea guvernamentala, dar si pe scena internationala (organizatiile internationale, organizatiile non-guvernamentale, companiile multinationale etc.).
Pe scurt, diplomatia reprezinta arta, stinta si practica desfasurarii de negocieri intre reprezentantii unor grupuri sau state. Intr-un sens mai strict, termenul este in general aplicat diplomatiei internationale, procesului complex de interrelationare intre diplomatii de profesie ce reprezinta pozitia oficiala a unui stat, a unei organizatii internationale sau a unui alt actor pe scena internationala si care conduc negocieri pe teme de pace, comert, cultura, etc. Importanta activitatii diplomatice in relatiile internationale este subliniata de insasi subiectul acetor negocieri: tratatele internationale. Acestea sunt ratificate de catre factorii de decizie interni dupa ce sunt in prealabil finalizate negocierile la nivel diplomatic.
Negocierea, ca modalitate de depasire a conflictelor de interese, poate fi privita si din perspectiva teoretica, care isi propune sa studieze problema dezacordului, sa-i identifice cauzele si sa gaseasca cai ce conduc la limitarea efectelor nedorite si la atingerea efectelor asteptate. Asadar, in raport cu situatia de conflict, negocierea este una dintre formele de evitare a confruntarii violente si chiar una dintre cele care pot aduce si profit pentru partile implicate. 
O definitie generala a termenului in cauza este urmatoarea: ,,Negocierea este forma de comunicare ce presupune un proces comunicativ, dinamic, de ajustare, de stabilire a acordului in cazul aparitiei unor conflicte de interese, prin care doua sau mai multe parti, animate de mobiluri diferite si avand obiective proprii, isi mediaza pozitiile pentru a ajunge la o intelegere mutual satisfacatoare". 
In sens larg, negocierea apare ca o forma concentrata si interactiva de comunicare interumana in care doua sau mai multe parti aflate in dezacord urmaresc sa ajunga la o intelegere care rezolva o problema comuna sau atinge un scop comun. Intelegerea partilor poate fi un simplu acord verbal, consolidat printr-o strangere de mana, poate fi un consens tacit, o minuta, o scrisoare de intentie sau un protocol, redactate in graba, poate fi o conventie sau un contract, redactate cu respectarea unor proceduri si uzante comune, dar mai poate insemna un armistitiu, un pact sau un tratat international, redactate cu respectarea unor proceduri si uzante speciale.
Diplomatia este in esenta arta negocierii. Orice societate, orice organism social, pentru a evolua, trebuie sa se supuna unor reguli, fie si numai din dorinta de a evita dezordinea. O forma de ierarhie exista, in orice societate organizata. Intr-o societate evoluata, ordinea devine o necesitate inevitabila si imperioasa, intrucat complexitatea infinita a raporturilor umane impune respectarea unor reguli indispensabile desfasurarii pasnice a vietii in comun. Astfel ca, raporturile dintre state nu pot fi fructuoase decat daca se desfasoara in cadrul unei forme de organizare acceptata de toti si care comporta respectul reciproc al legilor si cutumelor di toate aceste state.
Diplomatia, deci, este arta de a atrage simpatii pentru tara ta si de a o inconjura de prietenii care sa-i protejeze independenta, precum si de a reglementa pe cale pasnica diferendele internationale. Ea este in acelasi timp tehnica rabdatoare care guverneaza dezvoltarea relatiilor internationale.
Elementele pe care le relationeaza actorii negocierii - partile interesate si negociatorii, in vederea promovarii elementelor specifice intereselor nationale, sunt urmatoarele :
o interesul - expresia particulara a partii interesate de a obtine obtine obiectul supus negocierii; 
o obiectivul negocierii - expresia analitica si discretizata a interesului, in forma concreta a unor castiguri satisfacatoare, pe baza unei formule de compromis, realizat de catre negociatori; 
o limita initiala a negocierii - pozitia declarata initial de fiecare parte, astfel incat sa-i asigure un spatiu cat mai larg si divers de manevra in negociere; 
o limita finala a negocierii - pozitia ultima acceptata de fiecare parte ca fiind rezonabila si acceptabila, astfel incat sa includa un spatiu in care obiectul supus negocierii sa fie continut total sau partial si care sa satisfaca obiectivele partilor interesate; 
o spatiu de negociere - totalitatea circumstantelor si aspectelor considerate ca fiind proprii subiectului negocierii, pe care fiecare parte este gata sa le aduca in discutie si pentru care a pregatit argumente si tactici de promovare si sustinere a intereselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunea diplomatica a securitatii nationale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Chas.W.Freeman, Jr., The Diplomat's Dictionary, United States Institute of Peace Press, Washington D.C., 1997.
2. Scott Bill, Arta negocierilor, Editura Tehnica, Bucuresti, 1996, pp. 33-37.
3. Strategia de Securitate Nationala a Romaniei, , http://www.presidency.ro/static/ordine/SSNR/SSNR.pdf.
4. https://www.mae.ro/node/1606.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!