Comunicare si relatii publice in afaceri - Analiza tranzactionala

Extras din referat Cum descarc?

Definirea Analizei Tranzactionale
Analiza Tranzactionala isi are radacinile in psihanaliza traditionala. Fondatorul ei, Eric Berne, a inceput sa dezvolte AT ca teorie a personalitatii, a comunicarii si a relatiilor interpersonale, bazata pe conceptele comportamentelor observabile si pe cele ale interactiunii dintre oameni. 
Prin AT ajungem la concluzia ca in timpul copilariei concepem un fel de script sau plan de viata, care este creat sub influenta parentala. Ca adulti urmam scriptul fara sa ne dam seama de acest fapt si fara sa putem lua decizii autonome. 
In acest context scriptul poate fi imaginat ca un program de calculator ce ruleaza discret pe fundal, dirijand zilnic procesul de luare a deciziilor. Sarcina analistului tranzactional este atat de a contribui la constientizarea scriptului si a modului in care el blocheaza clientul in realizarea obiectivelor sale, cat si de a facilita apoi schimbarea. 
AT este de fapt o terapie psihodinamica, comportamentala, congnitiva si emotionala. 
Aria instrumentelor AT s-a dezvoltat de-a lungul vremii, iar printre conceptele cheie sunt:
-  Starile Eului
-  Tranzactiile
-  Stroke-urile
-  Jocurile
-  Triunghiul dramatic
-  Pozitiile existentiale
-  Structurarea timpului
-  Scenariul de viata
AT-lu este astazi folosit ca un instrument de lucru in management, marketing, educatie, negocieri, diplomatie, religie, consiliere, psihoterapie, etc. 
Practic poate fi folosit in orice domeniu in care exista o nevoie de intelegere a indivizilor, a relatiilor interumane si a comunicarii. 
Ca forma de organizare la nivel european exista EATA care are aproape 6000 de membri si peste 20 de asociatii nationale, incluzand Europa de Est.
Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala (ITAA) defineste AT ca fiind "o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat cresterii si schimbarii personale". 
Totusi Analiza Tranzactionala inseamna mult mai mult. Ea propune o larga paleta de teorii si tehnici care pot fi utilizate de indivizi si grupuri in folosul individual si colectiv, pentru dezvoltarea la potentialul maxim.
Abordarea psihologica o recomanda ca pe o teorie a personalitatii care pune la dispozitie un sistem structurat al comunicarii interumane. Din acesta s-a dezvoltat ulterior metoda complexa de analiza a organizatiilor. 
In plus, Analiza Tranzactionala ofera o intelegere practica a dezvoltarii copilului si o teorie a psihopatologiei.
Eric Berne
,,Fiecare persoana isi modeleaza propria sa viata. Libertatea ii da puterea de a efectua creatiile sale proprii, iar puterea ii da libertatea de a interfera cu modelele altora."
Probabil cele mai semnificative urme ale originii analizei tranzactionale sunt cuprinse in primele cinci articole ce a scris Berne, din 1949. Inca de cand mai lucra pentru a obtine statutul de psihoanalist, el a indraznit sa sfideze conceptele freudiene ale inconstientului in scrierile sale. Cand a inceput sa invete in 1941, la Psychoanalytic Institute din New York, cu Paul Federn, iar mai tarziu, cand a reluat studiile la Institutul de Psihanaliza din San Francisco, Eric Berne, evident, a crezut ca e important sa devina psihoanalist. Dar fiind refuzat el s-a tot preocupat de ideea de a introduce ceva noi in psihologie.
In 1956, el a scris doua lucrari pe materialul seminal pe baza citit mai devreme in acel an la Clinica de Psihiatrie, Mt. Zion Hospital, San Francisco, si la Clinica de Neuropsihiatrie Langley Porter, U.C. Scoala medicala: "Intuition V: The Ego Image" si "Ego States in Psychotherapy." si facea referinte la P. Federn, E. Kann, si H. Silberer, in primul articol, a indicat modul in care a ajuns la conceptul de starile de ego si unde a avut ideea de a separa "adult" de la "copil". In urmatorul articol el a dezvoltat schema de tripartit utilizata in prezent (parinte, adult si copil), a introdus metoda de trei cercuri al diagramelor si a aratat cum efectuam schita, etichitam teoria, "analizam structura" si a numit-o "o noua abordare psihoterapeutic.". Al treilea articol, intitulat "Analiza Tranzactionala: o metoda noua si eficienta a terapiei de grup," a fost scris cateva luni mai tarziu si prezentata in 1957 la reuniunea regionala de vest a Asociatiei de Psihoterapie de grup american din Los Angeles. Odata cu publicarea lucrarii, in editia Jurnalului American de Psihologie din 1958, Analiza Tranzactionala, noua metoda de diagnostic si tratament al lui Berne a devenit o parte permanenta a literaturii psihoterapeutice. In plus, fata de retratarea conceptelor sale de P-A-C, analizei structurale si starilor de ego, publicatia din 1957 a adaugat noi caracteristici scripturilor utilizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare si relatii publice in afaceri - Analiza tranzactionala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.ericberne.com/eric_berne_biography/
2. Eric Berne - Analiza tranzactionala, Editura Trei, Bucuresti, 2006
3. Iolanda Mitrofan , Anca Nicolae , Ana Maria Dinisoae - Orientarea experientiala in psihoterapie. Dezvoltare personala, interpersonala, transpersonala, editura Sper, 2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!