Comportament și Responsabilitate

Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul de devianta
Conceptul de devianta a aparut in sociologia americana la inceputul anilor '50 inlocuind alte concepte cum ar fi "dezorganizare sociala", "patologie sociala" etc. Devianta este definita in Dictionarul de sociologie ca fiind orice act, conduita, sau manifestare care violeaza normele scrise sau nescrise ale societatii sau ale unui grup social particular.
Notiunea de devianta sociala reprezinta nonconformitate, abaterea sau chiar incalcarea normelor si regulilor de convietuire sociale, incluzand acele comportamente si conduite care aduc atingere normelor si valorilor acceptate si recunoscute in cadrul unei societati si care determina o reactie sociala din partea agentilor de control social, mergand pana la aplicarea unor sanctiuni. 
Devianta este definita ca "ansamblul conduitelor si starilor pe care membrii unui grup le judeca drept neconforme cu asteptarile, normele sau valorile si care, in consecinta, risca sa trezeasca din partea lor reprobare si sanctiuni". Orice afirmare a deviantei este strans legata de zona de permisivitate a comportamentelor indivizilor. De aceea, devianta cuprinde o mare diversitate de conduite: ilegale, imorale, antisociale, excentrice. Trebuie spus ca in continutul deviantei intra actiuni ce nu respecta anumite norme, dar ele sunt intr-o masura tolerate. 
Un comportament deviant este un comportament "atipic" diferit de pozitia standard si nu respecta normele si valorile acceptate si recunoscute de catre un sistem social. 
Conformitatea se poate defini ca o tendinta de adeziune la normele si valorile societatii, in general, ca o tendinta de a regla comportamentele proprii in functie de regulile prescrise ale grupului sau de asteptarile acestuia.
Din perspectiva caracterului normat al vietii sociale, individul se conformeaza normelor din doua cauze:
- Adera si/sau se identifica cu valorile si normele grupului;
- Indivizii asteapta unii de la altii conduite conforme cu valorile si normele sociale.
Conformitatea ca rezultat al socializarii si controlului social, presupune legaturi puternice intre individ si societate, caracterizate prin :
- Atasamentul se refera la componenta afectiva, la motivatia interna manifestata de individ in cadrul relatiilor sociale;
- Angajamentul se refera la aspiratia individuala la un statut socio-profe!sional ridicat, in conformitate cu valorile si standardele sociale;
- Implicarea sau participarea efectiva se refera la exercitarea rolurilor sociale in activitatile conventionale;
- Convingerea se refera la acceptarea de catre individ a validitatii socio-morale a sistemului central de valori si norme. 
Pentru prevenirea actelor de devianta si de delincventa, societatea instituie controlul social asupra comportamentului indivizilor si grupurilor, precum si asupra structurilor institutionale. Controlul social este actiunea de reglementare a comportamentelor ce se manifesta intr-o societate pentru conformarea lor la norme, principii si valori, comune tuturor membrilor societatii. Exista un control social coercitiv realizat de institutiile si agentii sociali desemnati sa asigure ordinea, stabilitatea si functionarea structurilor sociale, prin mijloace de forta sau prin amenintare cu forta fata de persoanele sau grupurile care incalca legile si normele vietii sociale. Controlul social institutional consta in actiunea prin mijloace si mecanisme sociale prin care se stabilesc interdictii si constrangeri cu privire la respectarea normelor si valorilor, si comportamentele permise intre anumite limite juridice, morale, culturale sau religioase. Exista trei principale tipuri de control social:
1. Socializarea, proces prin care individul de la primele zile este format sa se conformeze la normele sociale si, pe masura ce el creste, internalizeaza valori sociale care orienteaza comportamentul sau, iar ele devin o a doua natura pentru el. Integrarea in viata sociala il determina pe individ sa-si formeze deprinderea de autocontrol, el identificandu-se, de fapt, cu normele, principiile si reglementarile din structurile sociale in care se implica;
2. Procesele de structurare a experientelor sociale ale individului produc un comportament bazat pe conformarea la mediul social din cauza ca el se naste si traieste intr-un cadru social caracterizat prin restrictii. Insasi lumea fiecarui individ este o lume inevitabil limitata de cerinte, interese si aspiratii proprii, ca si de mijloacele ce-i stau la dispozitie in realizarea lor, sau in depasirea acestora. Insasi interactiunea oamenilor si organizarea lor in grupuri sau in organizatii sunt dimensiuni ale controlului social. Acceptarea implicarii intr-un grup inseamna adaptarea la o lume bine delimitata;
3. Constiinta pedepsei cu privire la actul incalcarii normelor sociale, comparativ cu constiinta rasplatii referitoare la actul de conformare la norme. Persoanele care incalca normele sunt pedepsite sau sunt afectate de ostilitate, excludere sau pot fi inchise si chiar ucise, pe cand cei care se conformeaza obtin prestigiu, popularitate si alte avantaje. Asadar, controlul social se infaptuieste prin sanctionare sociala, pedepsire, internalizarea normelor in procesul de socializare, integrarea individului in cadre institutionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Negocierea si Medierea Conflictelor Civile si Comerciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!