Cererea și Oferta de Muncă

Extras din referat Cum descarc?

Mecanismul de functionare a pietei factorilor de productie are anumite particularitati. De exemplu, in cazul pietei muncii cererea nu rezulta din preferintele consumatorilor, ca in cazul celorlalte bunuri, ci din conditiile de productie, iar oferta nu deriva din conditiile de productie, ci din preferintele lucratorilor.
Factorii de productie sunt: munca, capitalul si natura (pamantul).
In literatura de specialitate, deseori, piata muncii este definita drept spatiu economic in care se intalnesc si negociaza purtatorii cererii si ofertei de forta de munca. Ea se prezinta ca un sistem de relatii si tranzactii care asigura, prin mecanisme specifice, indeosebi salariul si negocierile, echilibrarea ofertei si cererii de forta de munca.
Intr-o acceptiune mai larga, piata muncii este definita ca un ansamblu de mijloace de comunicare prin intermediul carora vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc asupra ceea ce poseda, asupra nevoilor pe care le au si a preturilor pe care le cer sau le propun in scopul incheierii unei tranzactii. Categoriile esentiale ale acestei piete sunt: cererea, oferta de munca si salariul.
1. Cererea de munca
Cererea de munca este o parte a nevoii de munca, respectiv a volumului total de munca necesar desfasurarii activitatilor dintr-o tara, intr-o perioada data. In nevoia de munca se includ si muncile care sunt realizate de persoane nesalariate: femei casnice, studenti, militari in termen, s.a.
Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariata care se formeaza la un moment dat intr-o economie de piata; ea este constituita din cantitatea de munca necesara pe care persoanele care folosesc munca salariata sunt dispuse sa o procure de piata muncii intr-o anumita perioada. Cererea de munca se exprima prin intermediul numarului locurilor de munca, fiind constituita din;
- locurile de munca ocupate de salariati;
- locurile de munca neocupate care au fost parasite din varii motive de catre cei care le ocupau;
- locurile de munca nou create in economie. 
Cererea de munca este influentata de diversi factori, cum sunt:
- nivelul salariilor;
- costul marginal;
- productivitatea marginala a muncii;
- ritmul de crestere economica etc.
Marimea salariilor influenteaza volumul cererii de munca, dar relatia dintre evolutia cererii de munca si variatia salariilor se caracterizeaza prin inelasticitate (rigiditate). Factorii ce determina inelasticitatea sunt: costul marginal si valoarea produsului fizic marginal al muncii.
Costul marginal al muncii, respectiv sporul de cheltuiala pentru plata muncii necesar producerii unei unitati suplimentare de productie, cuprinde pe langa cheltuielile cu salariile si alte cheltuieli cu forta de munca, cum sunt: contributii pentru constituirea fondului de somaj, cheltuieli pentru securitatea muncii. In mod normal, fiecare unitate de munca suplimentara trebuie sa atraga dupa sine un venit suplimentar mai mare decat cheltuiala de munca suplimentara.
Produsul fizic marginal sau productia suplimentara care poate fi obtinuta prin folosirea unei unitati suplimentare dintr-o anumita resursa, scade pe masura cresterii cantitatii folosite datorita legii randamentelor des-crescatoare.
O unitate economica al carei scop este maximizarea profitului mareste cantitatea folosita din factorul munca pana la punctul in care pretul acesteia egaleaza valoarea produsului marginal.
Valoarea produsului fizic marginal al unei resurse (VPFM) reprezinta valoarea productiei suplimentare obtinute prin folosirea unei unitati suplimentare dintr-o anumita resursa; ea se obtine inmultind pretul unitar al productiei (P) cu PFM:
VoPFM = PoPFM.
In cazul firmelor perfect concurentiale pretul este egal cu venitul marginal; prin inmultirea venitului marginal cu produsul fizic marginal se obtine venitul produsului marginal (VPM), care are aceeasi semnificatie cu VPFM.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea si Oferta de Munca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!