Capitalul Uman - Recenzie

Referat
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Negociere
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2543
Mărime: 39.07KB (arhivat)
Publicat de: Florin Pricop
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Laureat, in 1992 al premiului Nobel in Stiinte Economice, Gary S. Becker a facut pionierat in aplicarea analizelor economice asupra comportamentului uman, abordand domenii ca discriminarea, casatoria, familia, relatiile interumane si educatia - domenii in care comportamentul era considerat a fi unul comun si, adesea, de-a dreptul irational.

Cercetarile lui Becker despre capitalul uman au fost considerate, de catre Comitetul Premiului Nobel, drept cele mai notabile contributii in domeniul economic, iar acest volum este cea mai completa expunere, la zi, a acestei munci novatoare.

„Capitalul uman" reprezinta investitiile in educatia si pregatirea individuala fiind acelasi lucru cu a investi in echipamente. Becker observa efectele economice ale investitiilor in domeniul educatiei asupra sanselor dobandirii unui loc de munca si asupra castigurilor si demonstreaza cum teoria sa justifica o atare investitie

Abordarea capitalului uman permite, de asemenea, estimarea costurilor educatiei in licee si in invatamantul superior, ca si a profiturilor inregistrate in urma acesteia.

O alta parte a studiului se ocupa de relatia dintre experienta la locul de munca, varsta si castiguri.

Prezenta editie cuprinde patru capitole noi, discutand cele mai recente teorii despre capitalul uman, cresterea economica, diviziunea muncii, balanta economica in cadrul familiei si inechitarea veniturilor.

Gary S. Backer isi exprima interesul pentru economia educatiei care s-a extins peste tot in lume, o bibliografie a economiei educatiei intocmita in 1957 cuprinzand o a doua editie in 1970 cu peste 1300 de titluri.

Lucrarea a fost pusa in circulatie in 1967 ,ea punand bazele unei noi abordari a comportamentului familiar. Se trateaza in mod sistematic un efect direct al capitlului uman asupra consumului, permitandu-i sa afecteze eficienta productiei pentru necesitatile casnice.

Totodata se dezvolta o analiza a investitiei posteducationale si aceasta se utilizeaza pentru a explica curbele castigurilor in functie de varsta si pentru a interpreta datele referitoare la castigurile pe ora – se pun bazele relatiei intre calificarea profesionala, randametul muncii si stocarea muncii pe perioada oscilatiilor ciclice in afaceri.

Se mai face analiza cumularii capitalului uman pe perioada ciclului de viata pentru a explica, printre altele, forma curbelor castigurilor in functie de varsta, concentrarea investitiilor si distributia pe persoana a castigurilor.

Se mai vorbeste si despre calculul curbei averii personale in functie de varsta, pentru diferite categorii de educatie, ceea ce arata relatia dintre varsta si valoarea actuala a castigurilor viitoare ducand la intelegera variatilor economiilor personale de-lungul ciclului vietii.

Analiza capitalului uman va continua sa fie un domeniu fructuos al cercetarii desi este de asteptat sa apara anumite studii importante asupra efectelor capitalului uman in cadrul sectorului de piata.

Capitalul uman reprezinta pe langa un cont de banca sau o suta de actiuni la o intreprindere mare si alt fel de capital adica scolarizarea, un curs de practica si orice alta ocupatie care aduce castig sau aprecierea unei alte persoane.

Scriitorul isi va concentra atentia asupra descrierii modului in care analiza investitilor in capitalul uman ajuta la intelegerea unei categorii largi si variate de comportamente nu numai in lumea vestica, dar si tarile aflate in curs de dezvoltare si culturi diferite.

Educatia si pregatirea profesionala sunt cele mai importante investitii in capitalul uman.

Schimbarile in educatia femeilor indica clar faptul ca investitiile de capital uman ua tendinta de a raspunde in mod rational la beneficii si costuri foarte mici, astefel participarea femeilor casatorite este schimbarea cea mai importanta in fortele de munca, in ultimii douazeci si cinci de ani. Ori de cate ori participarea femeilor casatorite la forta de munca a crescut brusc, schimbarile in castigurile din munca salariata au avut un efect mult mai puternic asupra comprtamentului feminin, decat ideile traditonale asupra rolului care revine femeilor.

Analiza capitalului uman presupune scolarizarea ,cresterea veniturilor si productivitatea, in principal prin conferirea cunostintelor, calificarilor si unui mod de analiza a problemelor.

Preview document

Capitalul Uman - Recenzie - Pagina 1
Capitalul Uman - Recenzie - Pagina 2
Capitalul Uman - Recenzie - Pagina 3
Capitalul Uman - Recenzie - Pagina 4
Capitalul Uman - Recenzie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Capitalul Uman - Recenzie.doc

Alții au mai descărcat și

Persuasiunea, artă a relaționării

TEHNICI DE PERSUASIUNE Legile in sine nu sunt nici bune, nici rele. Ele exista si nimic mai mult. Felul cum manipulam sau folosim legile este...

Negociere și Contractare

1.Importanta negocierii in afacerile economice internationale Negocierea a aparut cu f mult timp inainte de a se dezvolta afacerile, pt ca...

Programarea Neuro-Lingvistica

Neuro-linguistic programming (NLP) is a set of techniques, axioms and beliefs, that adherents use primarily as an approach to personal development....

Te-ar putea interesa și

Marketingul bancar - practici mondiale și direcții de implementare în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate şi gradul de studiere a acesteia. Procesul de constituire a mecanismelor economiei de piaţă în...

Recenzie - Capitalul Uman, Gary Becker

Gary S. Becker Capitalul uman - o analiză teoretică şi empirică cu referire specială la educaţie - 1. Date despre autor Economist...

Ai nevoie de altceva?