Romantismul

Extras din referat Cum descarc?

Cuvantul romantic sugereaza exprimarea ideilor si sentimentelor inflacarate ale unui artist, nazuind catre un ideal estetic sau moral la un grad de tensiune corespunzator cu epoca sa. Termenul insa se refera intr-un mod evident mult mai direct la miscarea artistica din sec. XVIII - XIX, care prin anumite caractere particulare a capatat denumirea "Romantism" derivand ca notiune estetica muzicala din curentul omonim, ivit in literatura, prefigurat de Victor Hugo. In domeniul muzicii s-au facut simtite mai multe directii ce au dus la o imbogatire a expresiei
Romantismul apare initial in zona care va fi mai tarziu Germania (miscarea a avut si ea o importanta fundamentala in unificarea germana prin miscarea Sturm und Drang) si in Anglia.
Romantismul s-a manifestat in forme diferite in diferitele arte si a marcat in special literatura si muzica (desi romantismul se manifesta in aceste arte mai tarziu decat in altele). Cand curentul a ajuns in scoli, au aparut critici impotriva idealizarii de catre acesta a realitatii. Datorita acestor critici a aparut miscarea care va da nastere Realismului.
Conform lui Giulio Carlo Argan in opera sa Arta moderna, Romantismul si Neoclasicismul sunt pur si simplu doua fete ale aceleasi monede. Pe cand neoclasicimul cauta idealul sublim, sub o forma obiectiva, romantismul face acelasi lucru, prin subiectivizarea lumii exterioare. Cele doua miscari sunt legate, deci, prin idealizarea realitatii.
In timp ce in artele plastice nu se poate trece peste numele unor artisti ca Delacroix, David d' Angers si Preault iar filozofi ca Hegel si Schelling evoca prin teorii natura, socotind-o ca mediatoare intre om si divinitate, muzica ia un avant cu totul neobisnuit, fiind considerata cea mai inalta forma de exprimare artistica ce mijloceste o cunoastere profunda a psihicului uman.
Ludwig van Beethoven este considerat ultimul mare clasic si primul mare romantic. Aceasta se datoreaza faptului ca desi compozitiile sale din perioada de maturitate muzicala au o alcatuire tipic clasica, ideile si modalitatile de exprimare ofera primele aluzii catre epoca noua, care tocmai incepea, si ale carei conceptii au dominat cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. 
Romantismul aduce ideea de exprimare a sentimentelor, in dauna actiunii propriu-zise. Reprezentarea muzicala este directionata mai mult spre cuvant si imagine vizuala, fapt care inseamna inceputul epocii de glorie a muzicii cu program, specifica genurilor instrumental si simfonic. Literaturizarea artei muzicale ia forme diferite si naste genuri care urmaresc cu insistenta o linie dramaturgica, un subiect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romantismul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!