La forza del destino

Extras din referat Cum descarc?

I. Opera La forza del destino, este o opera in 4 acte, compusa de Giuseppe Verdi, dupa un libret de Francesco Maria Piave. Premiera a avut loc la data de 10 noiembrie 1862, la Teatrul Imperial din Sankt Petersburg.
Actiunea operei se petrece la Sevilla si in apropiere de Roma, in secolul al XVIII-lea.
Aria Pace, pace din actul IV, scena II, reprezinta rugaciunea Leonorei , dorinta ei complesitoare de a obtine pacea sufleteasca, insa stiind ca nu o va dobandi pe Pamant, isi doreste totodata moartea Oh Dio, Dio, fa ch'io muoia, Che la calma puo darmi morte sol. Putine arii reusesc sa exprime aceasta stare extrema de disperare, ca urmare confera si interpretului posibilitatea de a captiva publicul, iar de aceasta rolul ar fi ideal pentru o soprana dramatica.
O soprana dramatica este un tip de soprana cu voce puternica si care poate canta impunandu-se unei orchestre complete. Coardele vocale ale vocilor dramatice au de obicei (dar nu totdeauna) mai putina agilitate decat cele ale vocilor mai usoare, dar si un sunet mai sustinut si intens, cu un timbru mai intunecat. Ele sunt utilizate in interpretarea rolurilor feminine tragice.
Rolul Leonorei este potrivit pentru o astfel de soprana, insa pentru a reusi o buna interpretare a acestuia este nevoie de timp ca tehnica sa se aseze , de o anumita maturitate a vocii. Totodata, soprana necesita rezistenta pentru a duce la bun sfarsit rolul.
Aria incepe intr-o nuanta redusa, textul il reprezinta chiar titlul ariei, iar muzical aceasta octava se interpreteza intr-un mod tanguitor. Sunetul trebuie produs astfel incat va suna cald, dar totodata trebuie sa emane inca de la inceput disperarea personajului. Indicatiile din partitura specifica deasupra textului dentro la grotta, ceea ce tradus vine in interiorul pesterii, iar faptul ca vocea nu este acompaniata in acest moment, iar personajul Leonora este singura in acest decor, ne induce deja starea de detasare.
Pic 1
Chiar dupa aceasta, este patrunsa de o stare de autocompatimire Cruda sventura, isi considera soarta tragica.
Pic 2
Gandul la dragostea pe care i-o poarta lui Alvaro reuseste sa o anime putin, aici este acompaniata de instrumente de suflat si harpa pentru a reproduce starea respectiva.
Pic 3
Curand totusi revine la gandurie legate de moarte. Din cauza soartei sale acestia au fost despartiti, de aceea canta de trei ori Fatalita (destin fatal), iar de fiecare data acest cuvant trebuie interpretat printr-o alta culoare. Primul este dramatic, greoi, reprezinta primul punct culminant al ariei, mai ales prin folosirea mediului acut. Acest sol, din punct de vedere tehnic-vocal, trebuie atacat direct, laringele este pozitionat deja jos, prin senzatia de cascat, iar gura trebuie deschisa chiar inainte de a respira pentru a facilita procesul. Litera f, fiind consoana, o putem gandi ca o baza a sunetului, trebuie gandita jos, iar vocala a este proiectata sus, daca separam astfel literele, scapam de teama sunetelor din mediul acut. Intensitatea cu care vom reproduce pasajul este contrastanta si plina de expresivitate. Trecerea de la f la p, se face cu o buna dozare a aerului, iar trecerea la octava, in registrul mediu, va necesita implicarea vocii de piepit, insa sunetele tot trebuie acoperite, senzatia de cascat fiind indispensabila. Daca primele au denotat disperare, respectiv precipitare, ultimul fatalita, prin folosirea alteratiei prinde expresivitate, personajul Leonorei devine resemnat.


Fisiere in arhiva (1):

  • La forza del destino.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!