Istoria Rock

Extras din referat Cum descarc?

Muzica rock este un gen muzical specific celei de-a doua jumatati a secolului 20 si a secolului 21, mai exact la sfarsitul aniilor 1940. Instrumente muzicale de baza pentru rock sunt chitarele electrice (varianta standard cu sase corzi si chitara bas) si bateria, insa in multe subgenurise intalnesc si claviaturi sau alte instrumente.
Muzica rock isi are radacinile in rock and roll-ulanilor 50. A aparut prima oara prin combinarea muzicii country cu blues. Ulterior s-au adaugat si elemente de rhythm and blues.De la inceput au aparut subgenuri, insa incepand cu anii 70 aceste subgenuri s-au inmultit si mai ales s-au diferentiat foarte mult. Astfel au aparut genurile punk, heavy methal, alternative rock si altele, care la randul lor au dat nastere unor subgenuri.
Primii artisti care au abordat stilul rock and roll (sau rock 'n' roll) au fost afro-americani. Imediat a aparut si un val de albi, care au fost acuzati ca au "furat" un stil muzical al negrilor si l-au facut "alb. Spre sfarsitul anilor '50, la concerte publicul a devenit mixt.
Cantecele artistilor ca Elvis Presley au ajuns peste Ocean, unde, in Marea Britanie, un nou curent a luat nastere: rock-ul britanic (british rock). Inspirat de rock and roll-ul american, rock-ul britanic avea sa revolutioneze muzica, prin formatii ca The Beatles, The Who, The Yardbirds, The Animals, The Kinks sau The Rolling Stones.
Urmatorul curent important din istoria muzicii rock este subgenul psihedelic, ca reactie fata de criza spirituala a societatilor consumiste occidentale (Europa, S.U.A.). Se cauta o expresie mai cuprinzatoare atat ca forma, cat si ca mesaj, in acelasi timp viabila la contactul cu publicul larg. Se imprumuta mult din alte genuri muzicale, instrumentatia este mult mai bogata si cuprinde efecte sonore nemaiauzite; o zona de influenta preferata de multi este Orientul, sub forma muzicii arabesti, indiene sau - cu mult mai rar - a culturilor din Orientul Indepartat (China, Japonia,Indonezia). Ca reprezentanti ar fi de amintit The Doors, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Velvet Underground, partial The Beach Boys (S.U.A.), Pink Floyd, The Rolling Stones,The Who, dar si deja cunoscutii The Beatles, aflati intr-o a doua etapa de creatie, desfasurata dupa jumatatea anilor saizeci (formatiile citate provin din peisajul britanic). Tot din Marea Britanie, trebuie amintita comparativ formatia The Kinks, care a ,,sfidat" curentul psihedelic si a prefigurat alte zone ale muzicii rock din anii saptezeci.
Influenta muzicii rock cunoaste un moment semnificativ in anul vara lui 1969, cand cinci sute de mii de oameni iau parte la Festivalul de la Woodstock.
La inceputul anilor 1970, muzica rock psihedelic isi schimba treptat orientarea, fiind construita in jurul unui public tot mai specializat, dezvoltand un limbaj rafinat, departandu-se de ,,populismul" si irationalitatea muzicii psihedelice (adeseori alimentata de experientele psihedelice - de unde si numele - provocate de consumul de droguri). Se elaboreaza o muzica, intitulata rock progresiv, ce face adeseori apel la mijloacele muzicii culte (inteleasa de muzicienii rock in chipuri mai mult sau mai putin oportune, ceea ce aduce la o atitudine rezervata din partea mediului muzical academic). Este epoca unei mari diversificari stilistice, a momentelor instrumentale solistice extinse (aducand cu desfasurarile de acest fel din lumea muzicii de jazz). Se cuvin amintiti ca promotori ai acestui stil: Genesis, Yes, King Crimson, Emerson, Lake and Palmer, Van der Graaf Generator, Renaissance (Marea Britanie), Amon Duul II, Can (Germania), Captain Beefheart,Frank Zappa si The Mothers of Invention, Kansas (S.U.A.), Rush (Canada) si multi altii.
Curentul se schimba drastic din punct de vedere formal in a doua jumatate a anilor saptezeci si va deschide drumul altor genuri muzicale, fie mai atractive pentru public (este cazul formatiilor britanice Yes si Genesis, care se indreapta catre un sunet pop dupa anul 1982), fie reformulate la periferia contextului rock (jazz-rock, rock experimental s.a.).
La mijlocul anilor '60, tot in Marea Britanie, apare hard rock-ul, din care se va desprinde mai tarziu heavy metal-ul. Acesta s-a separat mai tarziu de restul rock-ului, devenind o cultura individuala. Sunt de amintit Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice Cooper, Deep Purple, Van Halen, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, , Scorpions. In anii '80 si va dezvolta multe subgenuri, cum ar fi glam metal, power metal, speed metal, doom metal, gothic metal, symphonic metal, death metal, thrash metal, black metal
Punk rock-ul apare la finele anilor saptezeci, ca un curent impotriva comercializarii genului rock, dar si ca replica fata de muzica elaborata, adesea ermetica pentru publicul larg, a subgenului progresiv. Cele mai importante nume din primul val de punk sunt Sex


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Rock.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!