Hector Berlioz

Extras din referat Cum descarc?

HECTOR BERLIOZ
11 decembrie 1803 - 8 martie 1869
O personalitate inflacarata, pornind din seva talentelor muzicale franceze, mandra dar totodata inimoasa si generoasa si bine-voitoare, Hector Berlioz nu a avut parte de o recunoastere consecventa si sustinuta, in timpul vietii, in patria sa.
Sarbatorit pe alte meleaguri ale Europei, Hector Berlioz si-a sfarsit viata doar ca bibliotecar al Conservatorului din Paris, el, a carui creatie muzicala a adus un suflu cu totul nou romantismului in ascensiunea sa deplina.
Berlioz s-a nascut in La Cote-Saint-Andre (Dep. Isere), in ziua de 11 decembrie, 1803, ca fiu al unui medic provincial (care facea drumuri intre intre Vienne, Grenoble si Lyon). Mostenind harnicia tatalui sau a invatat singur, ca diletant sa cante la flaut si chitara (nici pian si nici vioara). 
Familia nu-l destinase muzicii. Tatal sau medic, un om instruit considera, totusi, artele doar ca un agrement. Muzica a facut, totusi, exceptie, Berlioz fiind lasat sa se ocupe de muzica mai mult ca amator. In secret el incepuse inca din copilarie sa citeasca tratate de armonie. Se pare ca prima umila melodie, rod al unei iubiri adolescentine o va imortaliza, punand-o la inceputul primei miscari a Simfoniei Fantastice.
Trebuia, cu toate acestea sa continue traditia familiei, aceea a tatalui sau si profesiunea de medic, pentru care se va inscrie Universitatea din Paris pentru a studia medicina. Aici, la Paris, a avut insa revelatia operelor lui Christoph Willibald Gluck, o experienta cutremuratoare pentru el (cunoscand astfel scoala lui Sacchini, Spontini si Salieri). Atat de puternica a fost experienta cunoasterii operelor lui Gluck aceasta incat Berlioz se hotari sa renunte la cariera medicala in favoarea profesiunii de muzician; hotararea vine ca un fapt de destin, in ciuda impotrivirii vehemente a familiei si a opririi subventiei care venea din partea tatalui. Asadar, in anul 1826 Berlioz paraseste Facultatea de Medicina si se inscrie la Conservator. Avea 23 de ani. In ciuda unor piedici impuse de Cherubini, directotul Conservatorului, Belioz ajunge elev al acestei institutii muzicale la clasa lui Reicha. Incurajat de profesorul sau incepe sa compuna muzica pentru orchestra: uvertura Faust, muzica de scena la ,,Regele Lear". Mai tarziu Berloz isi va aminti cat de coplasitoare au fost pentru tanarul care era atunci, impresiile produse de simfoniile lui Ludwig van Beethoven si operele lui Carl Maria von Weber. 
In copilarie se pare ca incepuse sa citeasca tratate de armonie, in secret. Prima melodie simpla, rod al unei iubiri adolescentine, Belioz, se presupune, o va imortaliza in prima a ,,Simfoniei fantastice". De altfel nu se cunosc foarte multe date cu privire la anii copilariei compozitorului. 
La Paris va avea, asadar, profesori renumiti, pedagogi exceptionali, cunoscatori ai traditiilor muzicale clasice franceze dar si germane - Anton Reicha si Lesueur, la armonie si compozitie. Creatia lui Beethoven Berlioz o va descoperi asadar, la Paris, dandu-si in acelasi timp seama ca nu va putea compune nimic valabil si autentic situandu-se in umbra creatiei maestrului pe care o va admira si promova dealungul carierei sale de dirijor.
Ani de zile a fost nevoit sa isi asigure existenta cantand in corul teatrului de opereta din Paris pentru a se putea intretine si plati orele de armonie cu profesorul Lesueur.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hector Berlioz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!