George Enescu

Extras din referat Cum descarc?

Nascut 17 aug 1881 in satul Liveni Varnav, jud. Botosani, parintii arintii proveneau dintr-o familie de intelectuali de tara: tatal arendas de mosie, mama fam. de preoti. parintii au pierdut 7 copii inainde de nasterea lui Enescu, deci a avut parte de o mare atentie din partea lor. 1884 Enescu se fixeaza cu parintii in loc. Cracalia. Aici are pian, va fi in contact permanent cu muzica si cu lautarii satului. la 4 ani primeste o vioara, incepe sa cante sub indrumarile tatalui sau, mai apoi cu lautarul Neculai Chiorul la 5 ani este prezentat profesorului Eduard Gaudella la Iasi. Perioada de studii la Viena: 1888-1894. A studiat vioara, terminand in 2 ani cursul pregatitor de 3 ani. In paralel cu vioara ia cursuri de armonie, contrapunct, dirijat, muzica de camera, pian auxiliar, compozitie. Compozitiile din aceasta perioada: mici piese pentru pian, vioara si pian, sonate, fantezii, teme cu variatiuni, romantte, valsuri, polci, simfonii La 12 ani termina studiile pregatitoare la Viena cu distinctia de Gesellschaftsmedaille. 8 mart 1894. primul recital al sau la Bucuresti, in sala Ateneului, partener prof. Hellmesberger. Urmatoarea etapa de pregatire: la Paris, 1859-1899. La clasa de compozitie prezinta lucrari, printre care Viziunea lui Saul, un proiect al unei opere comice, Prin Carpati, o simfonie in re. 1896, clasa de compozitie este preluata de Gabriel Fore, care introduce un nou spirit. cu Poema Romana (1897) iese din aceste canoane si incepe o prima perioada in evolutia creatiei enesciene, pana in 1915. Aceasta lucrare raspundea necesitatii compozitorului de a-si delimita personalitatea estetica si a-si delimita apartenenta la un popor, la o cultura si la un etos national. Lucrari: Sonata numar 1 pentru vioara si pian op.
2 Suita op.
3 pentru pian in stil antic 3 cantece op.
4 Variatiuni pentru doua piane pe o tema originala, op.
5 Sonata pentru pian si vioara nr2, in fa, op.
6 Octet in Do, op.
7 Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra Rapsodia Romana in La Rapsodia Romana in Re In aceste lucrari regasim citatul folclric. Alte lucrari: 7 cantece pe versuri de Clement Marot, Dixtuor pentru instrumente de suflat, 3 melodii pentru voce si pian pe versuri de F. Gregh, Suita pentru orchestra nr2 in Do, op.
20, s. a. 1896 recital la Ateneul Roman, in compania pianistului Teodor Fux. Dupa succesul cu Poema Romana (prima auditie: 6 febr 1898 la Paris, Orchestra Colonne, dirijor Edouard Colonne), Enescu a fost invitat la Bucuresti pentru a-si dirija lucrarea. 1, 8, 15 martie 1898 se marcheaza debutul dirijoral. 1898 Concursul de interpretare din cadrul Conservatorului, locul 2. 1899, la acelasi concurs, obtine marele premiu. Dubla postura de compozitor si violonist ii va aduce necazuri, ulterior, lumea muzicala avea sa se convinga de multilateralul sau talent. Incepe seria succeselor, deschizandu-i-se calea spre marile sali de concerte din Europa si America. Consacrarea definitiva: interpretarea concertului de Beethoven la 11 febr ...


Fisiere in arhiva (1):

  • George Enescu - Varianta 6
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!