Antonio Lauro

Cuprins referat Cum descarc?

I. Antonio Lauro.2
I.1. Date biografice.2
I.2. Creatia compozitorului.3
II. Concertul pentru chitara si orchestra .5
II.1. Alcatuirea concertului.5
II.2. Opiniile interpretilor asupra operei lui Antonio Lauro.10
Bibliografie.11


Extras din referat Cum descarc?

I. Antonio Lauro
I.1. Date biografice
Antonio Lauro s-a nascut in orasul Ciudad de Bolivar, Venezuela. Pasiunea pentru chitara o mosteneste de la tatal lui care a murit cand Lauro avea doar cinci ani; dupa moartea tatalui familia se muta in Caracas. Aici Lauro incepe studiul pianului si patrunde in tainele artei componistice fiind indrumat de renumitul profesor Vicente Sojo. Anul 1932 se dovedeste a fi un an foarte important in evolutia ulterioara a lui Lauro: asista la recitalul maestrului Augustin Mangore, eveniment care il va convinge sa abandoneze studiul pianului si al viorii si sa se dedice studiului chitarei . 
Din 1933 studiaza cu Borges, traversand repertoriul traditional dedicat acestui instrument. Scoala de chitara infiintata de Borges va forma multi chitaristi exceptionali, printre care Alirio Diaz sau Rodrigo Rierra, care vor fi principalii responsabili in raspandirea muzicii lui Lauro.
Urmand exemplul oferit de multi compozitori sud-americani, Antonio Lauro va deveni un fervent sustinator al culturii nationale, valorificand resursele inepuizabile ale folclorului. Infiintand trio-ul "Cantores del Tropico", Lauro va raspandi muzica tarii sale pe diferite meridiane ale lumii, sustinand o serie de concerte intre anii 1935 si 1943 . 
O fire sensibila, selectiva, compozitorul venezuelan a avut o preferinta in special pentru valsurile create cu un secol in urma de compozitori precum Ramon Delgado (1867-1902). Cu o melodica foarte pregnanta, caracterizate de o sincopare specifica, acest gen de material muzical a fost folosit si de compozitori europeni precum Smetana sau Granados. In perioada 1938-1940 va compune o mare parte din celebrele valsuri venezuelene, intrate in repertoriul traditional al chitarei. Dar forta creatoare a lui Antonio Lauro nu s-a manifestat doar in jurul chitarei, ci si-a gasit expresia si in numeroase lucrari pentru orchestra, pentru pian si voce, in domeniul muzicii de camera scriind cvartete de coarde si cvartete pentru suflatori. Experimenteaza tehnici ale muzicii contemporane, dar va ramane fidel intreaga viata folclorului atat de drag lui .
I.2. Creatia compozitorului
In anul 1933, Lauro va incepe studiul chitarei. Ca multi alti sud-americani ai generatiei sale, Lauro a fost un nationalist in ceea ce priveste cultura, lucru care il determina sa ridice pe un inalt piedestal muzica specifica tarii sale. Ca membru al Trio-ului ,,Cantaretii Tropicului", intre anii 1935 si 1943, a calatorit in multe tari, unde a avut ocazia sa promoveze muzica specific venezueleana. Lauro a fost atras in mod deosebit de valsurile create in perioada de dinainte, de catre alti compozitori nationali. Astfel, va incepe el sa compuna o multime de valsuri. Pe langa acestea, a compus o multime de lucrari si pentru orchestra, cor, pian si voce; multe dintre acestea insa au ramas nepublicate .
Lauro a trecut si prin perioade extrem de dificile, ca de exemplu perioada de zece ani (1948-1958), in care a fost inchis, din cauza unor manifestatii democratice, impreuna cu alti membrii ai partidului ,,Actiunea Democratica". In inchisoare insa, a continuat sa compuna, iar dupa iesire va canta in proaspatul format ,,Trio Raul Borges". Dirijor al Orchestrei Simfonice din Venezuela, Lauro a avut un rol foarte important pentru dezvoltarea si promovarea muzicii venezueleane. Lauro a activat si ca pedagog; a predat chitara in Conservatorul ,,Juan Jose Landaeta". In anul 1986, i-a fost inmanat ,,Premiul National de Muzica", cel mai important premiu oferit de tara sa, ca simbol al recunostintei pentru activitatea sa si pentru talentul sau muzical .


Fisiere in arhiva (1):

  • Antonio Lauro.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!