Antonin Dvorak

Cuprins referat Cum descarc?

I. Antonin Dvorak.2
I.1. Romatismul in creatia lui A. Dvorak .2
I.2. Viata compozitorului.3
I.3. Creatia lui A. Dvorak.5
II. Simfonia Nr. 9 ,,Din lumea noua".7
II.1. Alcatuirea simfoniei.7
II.2. Opinii critice.9
Bibliografie.10


Extras din referat Cum descarc?

I. Antonin Dvorak 
I.1. Romantismul in creatia lui A. Dvorak
Romantismul este un termen care desemneaza o notiune estetica si o epoca istorica in evolutia muzicii. Acest curent introduce in muzica trairea umana, framantarea sentimentelor contradictorii si mai ales predispozitia pentru liric, fantastic, melodic, pasional, zugravite cu o mare libertate de expresie.
Dintre genurile reprezentative ale curentului romantic amintesc: genurile miniaturale (mazurka, nocturna, capriciu, studiul, balada, poloneza, valsul), lied-ul, simfonia programatica, poemul simfonic .
In cadrul acestei perioade muzicale a romantismului, iau avant scolile nationale. Compozitorii apartinatori ai acestor scoli creeaza o muzica cu specific national, mult influentata de melosul popular si de sentimentele patriotice.
Antonin Dvorak imparte alaturi de B. Smetana, gloria de a fi pus bazele scolii nationale cehe. Acesta a mers pe drumul aratat de inaintasul sau, apropiind si mai mult arta de nazuintele poporului, imbogatind-o cu opere deosebit de inspirate. Muzica lui Dvorak reprezinta o noua contributie la dezvaluirea frumusetilor spirituale si artistice ale poporului, oglindind in formele cele mai variate viata noua, viguroasa a poporului sau.
Opera sa este prin excelenta inspirata de cultura poporului ceh si a trairilor patriotice .
I.2. Viata compozitorului
Dvorak s-a nascut la 8 septembrie 1841, in localitatea Nelahozeves, la nord de Praga. Tatal sau era hangiu si macelar, iar mama servitoare la castelul printilor Lobkowitz. Fiind cel mai varstinic dintre copii, trebuia sa isi ajute parintii, urmand meseria tatalui. In timpul liber a invatat sa cante la vioara, devenind unul dintre membrii orchestrei de amatori ai satului. I se dezvaluie acum minunatele comori muzicale ale poporului, melodiile populare ale cantecelor de dragoste, ale imnurilor religioase, dansurile, care vor deveni apoi izvorul de inspiratie al lucrarilor sale . 
Mutandu-se impreuna cu parintii la Zlonice reuseste sa isi angajeze un profesor de muzica. Sub indrumarea lui Antonin Siman progreseaza rapid la vioara si teoria muzicii, fapt care ii indeamna pe parinti sa il trimita la Camenite, pentru a-si continua studiile cu profesorul Hunke. 
In anul 1857 s-a inscris la scoala de orga, din Praga. Acest oras i-a oferit tanarului muzician un camp vast de informare si experienta. Un timp a fost angajat ca violinist in orchestra Teatrului provizoriu, al carui conducator era Smetana. Aici face cunostinta cu operele acestuia si incepe sa nutreasca profunde sentimente patriotice pentru poporul sau. Deasemenea la Praga i-a cunoscut si pe H. Berlioz, F. Liszt si R. Wagner .


Fisiere in arhiva (1):

  • Antonin Dvorak.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!