Pulverizarea Termica a Materialelor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Pulverizarea termica a materialelor este o metoda cunoscuta in industrie inca din anul 1910 cand dr. Schoop (Elvetia) a introdus inventia sa, care consta din proiectarea unui jet de particule topite ale unui material asupra unei suprafete, atat in scopul realizarii unor straturi rezistente la uzare, cat si in scopuri din cele mai diverse, cum ar fi acoperirile decorative, acoperirile pentru protectie magnetica, obtinerea de pulberi metalice, obtinerea de modele si matrite etc. Considerata ca un procedeu conex sudarii, pulverizarea termica nu a cunoscut pana in ultimele trei decenii evolutia si adoptarea aproape revolutionare ale acesteia, desi necesita tehnologii si echipamente relativ simple. Fenomenul s-a datorat unor esecuri obtinute la incarcarea unor piese solicitate mecanic, singurele aplicatii cu utilizare permanenta (fac exceptie cateva mici centre) fiind depunerile de zinc si aluminiu in scopuri anticorosive.
Astazi, cand realizarea celor mai inalte performante calitative ale unor repere solicitate mecanic din diverse domenii industriale (automobile, aeronave, turbine etc.) nu este de conceput fara aportul pulverizarii termice a materialelor, putem afirma ca rezistenta opusa introducerii acestor procedee in industrie s-a datorat faptului ca nu au fost cunoscute limitele aplicarii metodei, multe dintre aplicatii efectuandu-se de persoane care nu au avut calificarea necesara.
1.1. Procedee de pulverizare
a) Antrenarea particulelor de metal topit
Prima metoda de formare a straturilor prin pulverizare a constat in antrenarea particulelor de metal topit de catre un jet concentrat de aer sau gaze fierbinti (figuri 1.1).
Figura 1.1. 
Pulverizarea bazata pe antrenarea metalului topit de catre un jet concentrat de aer
sau gaze fierbinti
In general, varianta s-a aplicat in cazul pulverizarii metalelor usor fuzibile si a aliajelor ce au reclamat straturi formate din asemenea metale. Metoda este neproductiva si deci, cu activitate restransa. In prezent, exista o varietate foarte mare de tehnici si instalatii de pulverizare.
b) Pulverizarea cu flacara oxigaz
Una din variantele speciale de pulverizare cu flacara o reprezinta pulverizarea care utilizeaza energia detonatiei amestecului oxigen - C2H2. Aceasta forma de pulverizare permite realizarea de straturi din materiale foarte greu fuzibile.
In cazul pulverizarii cu flacara oxigaz, sursa de producere a energiei termice o reprezinta flacara formata la arderea amestecului O2 / gaz combustibil.
Materialul supus pulverizarii poate fi utilizat sub trei forme:
o sarma; 
o bara; 
o pulbere. 
In figura 1.2 este mentionat principiul de functionare al instalatiilor cu flacara oxigaz si material de adaos sub forma de sarma, iar in figura 1.3 o instalatie de pulverizare cu flacara oxigaz si material de adaos in stare pulverulenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pulverizarea Termica a Materialelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!