Obtinerea Cuprului si Problemele de Mediu Intalnite

Extras din referat Cum descarc?

1. Industria metalelor neferoase
Cel putin 42 metale neferoase plus fero - aliaje si carbon si grafit sunt produse in Uniunea Europeana si sunt folosite intr-o varietate de aplicatii in industriile : metalurgica, chimica, producerea si transportul / distribuirea energiei De exemplu cuprul de inalta puritate este esential pentru producerea si distribuirea energiei si cantitati mici ale nichelului sau metalelor refractare imbunatatesc rezistenta la coroziune sau alte proprietati ale otelului. Acestea sunt de asemenea folosite in cateva tehnologii avansate de dezvoltare, in special in industriile : de aparare, de calculatoare, electronica si telecomunicatii. 
Metalele neferoase sunt produse dintr- o varietate mare de materiale crude (materii prime) primare si secundare. Materiile prime primare sunt derivate ale minereurilor care au fost scoase din mina si apoi tratate inainte ca ele sa fie introduse in procesele metalurgice pentru producerea metalului crud. Tratarea minereurilor este realizata dupa ce acestea au fost scoase din mina. Materialele secundare sunt resturi sau reziduuri si pot de asemenea suferi acelasi tratament la indepartarea invelisurilor materialelor.
In Europa, depozitele de minereuri continand metale in concentratii mari au fost progresiv golite
si au ramas cateva surse specifice. Multe dintre aceste minereuri au fost importate din diverse
surse din lume.
Reciclarea constituie o componenta importanta in cazul inlocuirii materialelor crude pentru un numar de metale. Cuprul, aluminiul, plumbul, zincul, metalele pretioase si metalele refractare, si altele, pot fi recuperate din produsele sau reziduurile lor si pot fi reintroduse in circuitul productiv prin reciclare fara sa-si piarda calitatile. Astfel, introducerea materialelor secundare intr-o proportie foarte mare in procesul de productie, duce la reducerea consumului de material crude si a energiei.
Produsul rezultat din industrie este fiecare metal purificat sau care este stiut ca si instalatiat sau
semiinstalatiat, de exemplu metale sau aliaje de metale turnate in lingouri sau forme, extrudate, foi subtiri, foi, benzi, tije, etc.
Structura industriei variaza de la metal la metal. Nu toate companiile produc metale neferoase,
cu toate ca in Europa sunt cateva companii de producere a mai multor metale, de exemplu
cupru, plumb, zinc, cadmiu, etc.
Marimea companiilor de producere a metalelor si a metalelor neferoase din Europa, variaza de
la un numar de 5000 de salariati pana la chiar 50 - 200 angajati. Proprietatea variaza la nivel european si national, companiile fiind constituite ca grupuri nationale, grupuri de proprietati industriale, companii publice nesubventionate si companii private.
Anumite metale sunt esentiale ca si elemente de baza dar la concentratii mari pot sa determine
toxicitatea metalului, ioni sau componente si multe altele care sunt incluse in diverse liste de toxicitate a materialelor. Plumbul, cadmiul si mercurul sunt cel mai mult afectate.
2. Metalurgia cuprului
2.1. Generalitati
Cuprul (denumire populara "arama") este un metal de tranzitie situat in grupa intaia secundara a sistemului periodic al elementelor impreuna cu argintul si aurul (subgrupa cuprului). Principalele caracteristici fizice ale cuprului sunt redate in Tabelul 1. 
Tabelul 1. Caracteristicile fizice ale cuprului
Caracteristica Valoarea Caracteristica Valoarea
Culoarea Rosie - aramie Caldura latenta de topire 13,05 Kj/mol
Structura cristalina cfc Temperatura de fierbere 2582 0C
Structura electronica K,L,M,4s1 Caldura latenta de fierbere 300,3 Kj/mol
Numarul atomic 29 Caldura specifica la 20 0C 0,385 Kj/Kg
Masa atomica 63,542 Conductivitatea termica la 0 0C 3,93 j/cm,s,grd
Raza atomica 1,28 A Rezistivitatea la 0 0C 1,692.10-6 ?cm
Volumul atomic la 20 0C 7,1 cm3/atomgr. Valenta I, II, (III)
Densitatea la 20 0C 8,92 g/cm3 Potential normal de electrod Cu/Cu+:+0,522V
Cu/Cu2+:+0,346V
Duritatea Brinell (Mohs) 37,4 42,0 Kg/mm2 (2,5 3,0) Densitatea la Ttop 8,03 g/cm3
Temperatura de topire 1083 0C Vascozitatea la Ttop 5,8 cp
Cuprul este un metal cu reactivitate chimica redusa, chiar daca la rece sau la cald, se poate combina direct cu oxigenul, sulful, halogenii, seleniul, telurul, arseniul, stibiul, fosforul si altele. In solutii apoase cuprul se dizolva in acidul sulfuric concentrat, in acidul azotic, in acidul clorhidric concentrat, in sarurile de amoniu , in sarurile fierului trivalent si in cianurile metalelor alcaline. Cuprul reactioneaza in prezenta aerului cu acizii organici in solutii apoase sau in solutii alcoolice, aldehidice, cetonice, etc. De exemplu, in solutiile de acid acetic (otet) si in prezenta aerului, cuprul reactioneaza formand o pelicula aderenta de acetat bazic de cupru (cocleala). La temperaturi joase produsele de reactie corespund cuprului bivalent, iar la temperaturi ridicate corespund cuprului monovalent. In solutii apoase sunt stabili compusii cuprului bivalent si mai rar cuprului trivalent. In aerul obijnuit, datorita umiditatii si a prezentei bioxizilor de carbon si de sulf, cuprul se acopera cu un strat protector si aderent (patina) de carbonati bazici (malachit, azurit) si sulfati bazici de cupru. Cuprul nu reactioneaza direct cu carbonul si azotul. In stare lichida cuprul formeaza cu majoritatea metalelor solutii binare sau complexe (aliaje). Cele mai cunoscute aliaje ale cuprului sunt alamele (aliaje Cu - Zn), bronzurile (aliaje Cu - Sn si aliajele cuprului cu alte metale decat zincul). Datorita conductibilitatii sale electrice foarte mari ( din acest punct de vedere este al doilea metal dupa argint), principalul domeniu de utilizare a cuprului il reprezinta productia de conductori metalici pentru industriile energetica, electrotehnica, electronica, telecomunicatii, etc. Un alt domeniu important il reprezinta confectionarea schimbatoarelor de caldura si a tevilor datorita conductibilitatii termice foarte bune (si din acest punct de vedere, dintre toate metalele, cupru ocupa locul doi dupa argint). Un domeniu vast de utilizare a cuprului il reprezinta industria constructoare de masini si militara. In acest domeniu cupru se utilizeaza in special sub forma de aliaje metalice si sub forma de pulberi metalice sinterizate (pentru confectionarea periilor colectoare destinate motoarelor electrice, lagare antifrictiune, etc.). Sub forma de compusi (saruri ale cuprului) se utilizeaza in industriile vopselelor, sticlei, medicina si in agricultura (ca fungicide) pentru combaterea unor daunatori sau ciuperci. Principalii producatori de cupru pe plan mondial sunt : SUA, Chile, Rusia, China, Australia, Canada, Peru, Japonia, etc. In Romania cuprul s-a produs pe cale pirometalurgica prin topire in cuptoare cu vatra si topire in suspensie (Outokumpu), iar in prezent se obtine numai din deseuri metalice. Pretul de bursa LME (London Metals Exchange) in perioada septembrie 2007 - septembrie 2008 a oscilat intre 6200 si 8800 $/t , la sfarsitul intervalului fiind de 6990 $/t.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Cuprului si Problemele de Mediu Intalnite.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!