Materiale rezistente la coroziune

Extras din referat Cum descarc?

Coroziunea metalelor consta in distrugerea spontana, partiala sau totala, a acestora, in urma unor reactii chimice, biochimice sau electrochimice survenite in cursul interactiunii cu mediul inconjurator.
Coroziunea are efecte dintre cele mai nefaste, datorita ei pierzandu-se anual mari cantitati de metale. Unele aprecieri considera ca, in general, din intreaga cantitate de otel produsa anual in lume, cca. 30 % se transforma in rugina, ca urmare a proceselor de coroziune.
Coroziunea se clasifica dupa mai multe criterii, si anume:
- dupa natura agentului agresiv:
coroziune uscata (ce implica reactii in gaze la temperaturi ridicate);
coroziune umeda (ce presupune prezenta umiditatii sau a unui lichid).
- dupa mecanismul coroziunii:
coroziune chimica;
coroziune biochimica;
coroziune electrochimica.
- dupa aspectul exterior al metalului corodat:
coroziune generalizata (este afectata intreaga suprafata a metalului);
coroziune localizata (sunt atacate doar zone, respectiv suprafete mici):
coroziune localizata macroscopica (coroziunea punctiforma - pitting, selectiva, galvanica etc.);
coroziune localizata microscopica (coroziunea intercristalina sau fisuranta sub tensiune).
Coroziunea generala de suprafata (figura 1) se manifesta prin atacarea suprafetei metalului, de obicei in mod uniform, dar si neuniform, sub forma de pete. Pelicula formata este pasiva din punct de vedere chimic fata de agentul coroziv si astfel metalul de baza devine anticoroziv prin pasivare.
Fig.1. Coroziune generala de suprafata
Coroziunea punctiforma (prin ciupituri - pitting) se manifesta (figura 2) prin atacarea numai in anumite puncte a suprafetei metalului. Atacul progreseaza in
adancime, provocand orificii adanci, care pot duce la perforare. Aceasta forma de coroziune este periculoasa deoarece este greu de supravegheat.
Fig.2. Coroziune punctiforma
Coroziunea selectiva (figura 3) se manifesta prin atacarea numai a unui constituent sau prin dizolvarea solutiilor solide, din care un component se separa iarasi ca metal. Un exemplu frecvent, si in acelasi timp periculos, de astfel de coroziune este, " dezincarea" alamei.
Fig.3. Coroziune selectiva
Coroziunea intercristalina (figura 4) se manifesta printr-un atac produs de-a lungul limitelor grauntilor cristalini, consecinta fiind o deteriorare a structurii, urmata de scaderea rezistentei materialului metalic. In cazuri extreme se produce o dezagregare a constitutiei metalului, acesta transformandu-se in pulbere.
In cazurile usoare, coroziunea intercristalina se manifesta prin aparitia


Fisiere in arhiva (1):

  • Materiale Rezistente la Coroziune.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!