Studiu de Caz privind Reconstituirea pe Baza de Documente si Masuratori in Teren a Parametrilor de Pastrare a unor Marfuri

Extras din referat Cum descarc?

In perioada 1-12 aprilie 2008, in depozitul societatii S.C. FraDistribution S.R.L. au fost depozitate urmatoarele loturi de marfuri:
- 9000 pungi faina
- 8500 pungi zahar
- 8000 sticle ulei
Faina este ambalata in pungi individuale de hartie cu masa de 1kg si apoi ambalate colectiv in folie de plastic in baxuri a cate 10 bucati si apoi asezate pe palete de lemn in stive , astfel incat sa se asigure aerisirea. Zaharul este ambalat in pungi individuale de plastic cu masa de 1kg si ambalate colectiv tot in folie de plastic in baxuri a cate 10 bucati si apoi asezate pe palete de lemn in stive , astfel incat sa se asigure aerisirea.. Uleiul este imbuteliat in sticle de plastic de 1litru si apoi ambalate colectiv in folie de plastic in baxuri a cate 6 bucati.
Ulterior aceste marfuri au fost livrate unui magazin alimentar S.C. Luna S.R.L. la sediul caruia in urma receptiei s-a constatat ca produsele prezentau:
- zaharul prezinta suprafata ambalajului deteriorat
- faina prezinta miros de mucegai
- uleiul prezinta gust de ranced si miros de mucegai
Ambalajele colective sunt deteriorate si murdare.
Obiectivele expertizei trasate de catre instanta sunt urmatoarele:
- stabilirea cauzelor care au condus la deprecierea calitatii marfurilor
- determinarea cantitatii de produse deteriorate
- stabilirea posibilitatii de valorificare a marfurilor depreciate
- stabilirea celor raspunzatori si a marimii prejudiciului care le revine.
Cauze care au condus la deprecierea calitatii marfurilor sunt: manevrarea necorespunzatoare a loturilor de marfuri; nerespectarea conditiilor de pastrare a marfurilor; nerespectarea conditiilor de igiena in spatiul de pastrare; nearanjarea marfurilor cu respectarea vecinatatii; neverificarea termenului de valabilitate.
Cantitatile de produse deteriorate sunt urmatoarele:
- 450 baxuri de faina;
- 300 baxuri de zahar;
- 550 baxuri de ulei.
Expertul isi organizeaza activitatea in mai multe etape:
1. expertul se deplaseaza la sediul depozitului S.C. FraDistribution S.R.L. unde din studiul documentelor si din convorbirile cu martorii reconstituie modul de amplasare, stivuire, vecinatate, gradul de igiena si alte aspecte practice;
2. expertul studiaza registrul cu inregistrari zilnice ale conditiilor de pastrare(temperatura in sala de depozitare trebuie sa fie de maxim 18-20 grade C iar umiditatea relativa a aerului de maxim 75%) constatand o serie de omisiuni si neclaritati. Astfel expertul ajunge la concluzia necesitatii constituirii parametrilor de pastrare din depozit ca posibili factori principali, ai modificarilor calitatii marfurilor;
Pentru aceasta expertul se bazeaza pe urmatoarele elemente:
o parametrii de pastrare intr-un depozit depind de dotarile depozitului respectiv(calorifere, instalatii aer conditionat, instalatii de aerisire a aerului), de tipul constructiei, de anumite evenimente speciale cum ar fi spargerea unor geamuri;
o parametrii de pastrare din depozit sunt influentati de valoarea exterioara ale acestor parametrii.
3. expertul realizeaza determinari zilnice pentru valorile intalnite ale celor 2 parametrii in intervalul 1-12 aprilie 2009, in 3 momente ale zilei (dimineata, pranz si seara) si in 3 zone ale depozitului(usa, mijloc si fereastra). Datele se organizeaza ca tabele si se prelucreaza calculandu-se mediile zilnice precum si media intervalului.
Temperaturile interioare (oC)
Data Dimineata Pranz Seara Medii zilnice
F M U F M U F M U 
01.Aprilie 16,5 17,6 16,7 18,9 19,6 18.2 16,2 17,8 16,1 17,5
02.Aprilie 16,2 16,9 16,3 18,4 18,9 18,2 17,3 17,9 16,9 17,4
03.Aprilie 16,9 17,0 16,7 17,5 17,9 17,0 17,3 17,5 17,1 17,2
04.Aprilie 17,0 17,5 17,1 18,2 19,0 18,3 17,1 17,5 17,3 17,7
05.Aprilie 18,1 18,6 18,4 18,0 18,3 18,2 17,9 17,9 17,8 18,1
06.Aprilie 18,4 18,5 18,2 18,9 19,2 19,0 16,8 16,9 16,7 18,1
07.Aprilie 17,5 17,9 17,6 17,9 18,5 17,9 17,3 17,5 17,2 17,7
08.Aprilie 16,9 17,3 17,1 17,6 17,9 17,7 16,1 16,9 16,1 17,1
09.Aprilie 18,1 18,7 18,4 19,3 19,5 19,1 18,4 18,3 18,3 18,7
10.Aprilie 17,0 17,6 17,5 18,4 18,8 18,4 18,0 18,3 18,3 18,1
11.Aprilie 18,6 19,0 18,8 19,0 19,0 19,0 17,9 18,5 18,2 18,7
12.Aprilie 18,9 19,0 18,7 19,1 19,1 19,1 18,4 18,3 18,3 18,8
Medie interval 17,9


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz privind Reconstituirea pe Baza de Documente si Masuratori in Teren a Parametrilor de Pastrare a unor Marfuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!