Extras din referat
În perioada 1-12 aprilie 2008, în depozitul societăţii S.C. FraDistribution S.R.L. au fost depozitate următoarele loturi de mărfuri:
- 9000 pungi făină
- 8500 pungi zahăr
- 8000 sticle ulei
Făina este ambalată în pungi individuale de hârtie cu masa de 1kg şi apoi ambalate colectiv în folie de plastic în baxuri a câte 10 bucăţi şi apoi aşezate pe palete de lemn în stive , astfel încât să se asigure aerisirea. Zahărul este ambalat în pungi individuale de plastic cu masa de 1kg şi ambalate colectiv tot în folie de plastic în baxuri a câte 10 bucăţi şi apoi aşezate pe palete de lemn în stive , astfel încât să se asigure aerisirea.. Uleiul este îmbuteliat în sticle de plastic de 1litru şi apoi ambalate colectiv în folie de plastic în baxuri a câte 6 bucăţi.
Ulterior aceste mărfuri au fost livrate unui magazin alimentar S.C. Luna S.R.L. la sediul căruia în urma recepţiei s-a constatat că produsele prezentau:
- zahărul prezintă suprafaţa ambalajului deteriorat
- făina prezintă miros de mucegai
- uleiul prezintă gust de rânced şi miros de mucegai
Ambalajele colective sunt deteriorate şi murdare.
Obiectivele expertizei trasate de către instanţă sunt următoarele:
- stabilirea cauzelor care au condus la deprecierea calităţii mărfurilor
- determinarea cantităţii de produse deteriorate
- stabilirea posibilităţii de valorificare a mărfurilor depreciate
- stabilirea celor răspunzători şi a mărimii prejudiciului care le revine.
Cauze care au condus la deprecierea calităţii mărfurilor sunt: manevrarea necorespunzătoare a loturilor de mărfuri; nerespectarea condiţiilor de păstrare a mărfurilor; nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiul de păstrare; nearanjarea mărfurilor cu respectarea vecinătăţii; neverificarea termenului de valabilitate.
Cantităţile de produse deteriorate sunt următoarele:
- 450 baxuri de făină;
- 300 baxuri de zahăr;
- 550 baxuri de ulei.
Expertul îşi organizează activitatea în mai multe etape:
1. expertul se deplasează la sediul depozitului S.C. FraDistribution S.R.L. unde din studiul documentelor şi din convorbirile cu martorii reconstituie modul de amplasare, stivuire, vecinătate, gradul de igienă şi alte aspecte practice;
2. expertul studiază registrul cu înregistrări zilnice ale condiţiilor de păstrare(temperatura în sala de depozitare trebuie să fie de maxim 18-20 grade C iar umiditatea relativă a aerului de maxim 75%) constatând o serie de omisiuni şi neclarităţi. Astfel expertul ajunge la concluzia necesităţii constituirii parametrilor de păstrare din depozit ca posibili factori principali, ai modificărilor calităţii mărfurilor;
Pentru aceasta expertul se bazează pe următoarele elemente:
• parametrii de păstrare într-un depozit depind de dotările depozitului respectiv(calorifere, instalaţii aer condiţionat, instalaţii de aerisire a aerului), de tipul construcţiei, de anumite evenimente speciale cum ar fi spargerea unor geamuri;
• parametrii de păstrare din depozit sunt influenţaţi de valoarea exterioară ale acestor parametrii.
3. expertul realizează determinări zilnice pentru valorile întâlnite ale celor 2 parametrii în intervalul 1-12 aprilie 2009, în 3 momente ale zilei (dimineaţă, prânz şi seară) şi în 3 zone ale depozitului(uşă, mijloc şi fereastră). Datele se organizează ca tabele şi se prelucrează calculându-se mediile zilnice precum şi media intervalului.
Temperaturile interioare (ºC)
Data Dimineaţa Prânz Seara Medii zilnice
F M U F M U F M U
01.Aprilie 16,5 17,6 16,7 18,9 19,6 18.2 16,2 17,8 16,1 17,5
02.Aprilie 16,2 16,9 16,3 18,4 18,9 18,2 17,3 17,9 16,9 17,4
03.Aprilie 16,9 17,0 16,7 17,5 17,9 17,0 17,3 17,5 17,1 17,2
04.Aprilie 17,0 17,5 17,1 18,2 19,0 18,3 17,1 17,5 17,3 17,7
05.Aprilie 18,1 18,6 18,4 18,0 18,3 18,2 17,9 17,9 17,8 18,1
06.Aprilie 18,4 18,5 18,2 18,9 19,2 19,0 16,8 16,9 16,7 18,1
07.Aprilie 17,5 17,9 17,6 17,9 18,5 17,9 17,3 17,5 17,2 17,7
08.Aprilie 16,9 17,3 17,1 17,6 17,9 17,7 16,1 16,9 16,1 17,1
09.Aprilie 18,1 18,7 18,4 19,3 19,5 19,1 18,4 18,3 18,3 18,7
10.Aprilie 17,0 17,6 17,5 18,4 18,8 18,4 18,0 18,3 18,3 18,1
11.Aprilie 18,6 19,0 18,8 19,0 19,0 19,0 17,9 18,5 18,2 18,7
12.Aprilie 18,9 19,0 18,7 19,1 19,1 19,1 18,4 18,3 18,3 18,8
Medie interval 17,9
Preview document
Conținut arhivă zip
- Studiu de Caz privind Reconstituirea pe Baza de Documente si Masuratori in Teren a Parametrilor de Pastrare a unor Marfuri.doc