Stimulente

Extras din referat Cum descarc?

Prin stimulente se inteleg acele produse, care atunci cand sunt consumate intensifica functiunile organismului, datorita unor substante pe care le contin (alcaloizi).
Grupa stimulentelor cuprinde: ceaiul, cafeaua si cacao.
a. Ceaiul
Generalitati. Ceaiul este produsul care se obtine prin prelucrarea frunzulitelor culese de pe ramurile tinere ale arborelui de ceai, care creste in China, Japonia, Rusia, India, Ceylon, Brazilia, SUA. Arborele de ceai poate ajunge pana la 1 metru inaltime. Frunzele sunt de culoare verde-inchis, lucioase, cu forma ovala, crestate pe margini si codita scurta ; partea inferioara prezinta pori argintii. Frunzele se culeg impreuna cu varful lastarului care poarta 2-5 frunzulite.
In locul lastarului rupt, la subtioara frunzelor ramase, dau alte lastare care se culeg la recolta a doua impreuna cu 3-4 frunzulite. Culegerea se face de trei-patru ori pe an. Cu cat frunza de ceai este mai tanara, cu atat ceaiul este de calitate superioara.
Prelucrarea ceaiului. Dupa modul de prelucrare, ceaiul se livreaza in comert sub forma de ceai negru si ceai verde.
1) Obtinerea ceaiului negru. Frunzulitele culese sunt sortate, pentru a se separa de impuritati si de frunzele prea mari care eventual s-au strecurat printre celelalte. Ele se lasa apoi sa se ofileasca (in care timp pierd o cantitate de apa), se inmoaie si sufera transformari din punct de vedere chimic, datorita enzimelor ce se gasesc in frunze. In timpul acestor transformari se formeaza si aroma.
Frunzele ofilite sunt trecute prin masini speciale care le rasucesc ; se pun apoi la fermentatie 3-6 ore, timp in care se inegresc si in ele se dezvolta uleuri esterice ce dau aroma caracteristica ceaiului. Urmeaza uscarea, care se face la 80-90oC pana ce apa ramane in proportie de 4%. Dupa uscare frunzele se sorteaza ; cele mari se taie si se obtin mai multe calitati de ceaiuri. 
Ceaiul negru se fabrica in 3 calitati :
- calitate superioara numita << Pekoe >>, obtinuta din prima recolta; frunzulitele sunt de culoare neagra argintie, cu varfurile albe si gust fin aromat ; infuzia obtinuta e de culoare galbena ;
- caliatea I numita << Souchong >>, obtinuta din recolta a doua ; are frunzulitele de culoare neagra, gustul dulce, infuzia obtinuta este de culoare galben deschis ;
- calitatea a II-a numita << Congo >>, obtinuta din recoltele urmatoare ; are frunzulitele de culoare neagra-cenusie, infuzia de culoare galben mai deschis si mai putin aromata.
2) Obtinerea ceaiului verde. Acesta rezulta din tratarea frunzelor proaspete cu abur (pentru a se distruge enzimele), la temperatura de 85-90oC, timp de cateva minute ; urmeaza apoi uscarea (pana la o umiditate de 18%), rasucirea, lustruirea si sortarea frunzelor. Ceaiul verde, este o calitate care nu a fost supus procesului de ofilire si fermentare si deci isi pastreaza culoarea verde datorita mentinerii clorofilei.
Infuzia de ceai verde este de culoare galben-deschis, cu o aroma puternica si gust amarui, astringent, datorita substantelor tanante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stimulente.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!