Stimulente

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1596
Mărime: 10.17KB (arhivat)
Publicat de: Leordean Ursu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Prin stimulente se inteleg acele produse, care atunci cand sunt consumate intensifica functiunile organismului, datorita unor substante pe care le contin (alcaloizi).

Grupa stimulentelor cuprinde: ceaiul, cafeaua si cacao.

a. Ceaiul

Generalitati. Ceaiul este produsul care se obtine prin prelucrarea frunzulitelor culese de pe ramurile tinere ale arborelui de ceai, care creste in China, Japonia, Rusia, India, Ceylon, Brazilia, SUA. Arborele de ceai poate ajunge pana la 1 metru inaltime. Frunzele sunt de culoare verde-inchis, lucioase, cu forma ovala, crestate pe margini si codita scurta ; partea inferioara prezinta pori argintii. Frunzele se culeg impreuna cu varful lastarului care poarta 2-5 frunzulite.

In locul lastarului rupt, la subtioara frunzelor ramase, dau alte lastare care se culeg la recolta a doua impreuna cu 3-4 frunzulite. Culegerea se face de trei-patru ori pe an. Cu cat frunza de ceai este mai tanara, cu atat ceaiul este de calitate superioara.

Prelucrarea ceaiului. Dupa modul de prelucrare, ceaiul se livreaza in comert sub forma de ceai negru si ceai verde.

1) Obtinerea ceaiului negru. Frunzulitele culese sunt sortate, pentru a se separa de impuritati si de frunzele prea mari care eventual s-au strecurat printre celelalte. Ele se lasa apoi sa se ofileasca (in care timp pierd o cantitate de apa), se inmoaie si sufera transformari din punct de vedere chimic, datorita enzimelor ce se gasesc in frunze. In timpul acestor transformari se formeaza si aroma.

Frunzele ofilite sunt trecute prin masini speciale care le rasucesc ; se pun apoi la fermentatie 3-6 ore, timp in care se inegresc si in ele se dezvolta uleuri esterice ce dau aroma caracteristica ceaiului. Urmeaza uscarea, care se face la 80-90◦C pana ce apa ramane in proportie de 4%. Dupa uscare frunzele se sorteaza ; cele mari se taie si se obtin mai multe calitati de ceaiuri.

Ceaiul negru se fabrica in 3 calitati :

- calitate superioara numita « Pekoe », obtinuta din prima recolta; frunzulitele sunt de culoare neagra argintie, cu varfurile albe si gust fin aromat ; infuzia obtinuta e de culoare galbena ;

- caliatea I numita « Souchong », obtinuta din recolta a doua ; are frunzulitele de culoare neagra, gustul dulce, infuzia obtinuta este de culoare galben deschis ;

- calitatea a II-a numita « Congo », obtinuta din recoltele urmatoare ; are frunzulitele de culoare neagra-cenusie, infuzia de culoare galben mai deschis si mai putin aromata.

2) Obtinerea ceaiului verde. Acesta rezulta din tratarea frunzelor proaspete cu abur (pentru a se distruge enzimele), la temperatura de 85-90◦C, timp de cateva minute ; urmeaza apoi uscarea (pana la o umiditate de 18%), rasucirea, lustruirea si sortarea frunzelor. Ceaiul verde, este o calitate care nu a fost supus procesului de ofilire si fermentare si deci isi pastreaza culoarea verde datorita mentinerii clorofilei.

Infuzia de ceai verde este de culoare galben-deschis, cu o aroma puternica si gust amarui, astringent, datorita substantelor tanante.

Preview document

Stimulente - Pagina 1
Stimulente - Pagina 2
Stimulente - Pagina 3
Stimulente - Pagina 4
Stimulente - Pagina 5
Stimulente - Pagina 6
Stimulente - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Stimulente.doc

Alții au mai descărcat și

Confecții din țesături - studiu de caz - Eurotricot

1.SCURT ISTORIC AL FIRMEI EUROTRICOT Asociatii fondatori ai firmei au o experienta de 20 de ani in domeniul tricotajelor.In urma schimbarilor de...

Studiu de Caz - Cafeaua

CAPITOLUL 1. CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CAFELEI Prezenta lucrare isi propune sa faca o trecere in vedere a principalelor caracteristici...

Oul și produsele din ouă

Oul reprezinta un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului datorita imbogatiei lui in factori nutritivi indispensabil organismului. În oua...

SC Romanceram SA - mărfuri ceramice - merceologie nealimentară

Ceramica sau Frumusetea pamântului ars Argila, pamânt, noroi, sau tarâna început umil din care omul a creat un imperiu. Din caramizile de pamânt...

Laptele și Produsele Lactate

OBIECTIVE URMARITE Prezentarea acestui climat complex, usor si total abordabil, cu multiple principii nutritive precum si variate tehnologii de...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Te-ar putea interesa și

Sustenabilitatea sistemului românesc de pensii pe termen lung

Introducere Descrierea problemei Încă de la începutul anilor 1990, reformele sistemelor de pensii au ajuns în topul agendelor politice în...

Relația dintre Globalizare și Investiții Străine Directe

INTRODUCERE Globalizarea reprezintă o realitate care a devenit din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre şi care a apărut din transformarea...

Caracterizarea Produselor Gustative - Merceologia Produselor Alimentare

BIBLIOGRAFIE IMPORTANŢA MERCEOLOGIEI PRODUSELOR ALIMENTARE Merceologia este ştiinţa cercetării multilaterale a mărfurilor. Merceologia, ca...

Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului

INTRODUCERE Asistenţa socială este componentă non-contributivă a sistemului de protecţie socială şi reprezintă ansamblul de instituţii şi măsuri...

Strategia SC Nelian Serex SRL în domeniul acțiunilor de promovare stimulentă

Introducere Actualul peisaj economico-social al ţării noastre – marcat de instalarea treptată a mecanismului pieţei libere – determină schimbarea...

Lecție evaluare - Condimente și stimulente de origine vegetală

A. ELEMENTE DE IDENTIFICARE: Propunător : Disciplina : M2 - Procese de bază în alimentație- M4 Clasa: a IX-a BC - Turism și alinentație Tema...

Promovarea stimulentă a vânzărilor la Samsung

1 Analiza exploratorie Scurt istoric Samsung Electronics Company este principalul subsidiar al gigantului Korean Samsung Grup si este unul dintre...

Organizarea unei Campanii de Promovare Stimulenta pentru Telefonul Nokia 8800 Gold Arte

Analiza exploratorie Prezentare Nokia Promitem să ajutăm oamenii să se simtă aproape de ceea ce este important pentru ei. Nokia este o companie...

Ai nevoie de altceva?